14 januari 202512:52
Door Wilma Olijhoek
1. Vervangen en stemrecht tijdens de Algemene Ledenvergadering
Toelichting
De huidige tekst van artikel 18 lid 4 en lid 6 geeft aanleiding voor discussie, bijvoorbeeld over wat moet worden verstaan onder “toevallig verhinderd”. Vergezellen duidt er bovendien op dat afgevaardigde en plaatsvervanger alleen samen aanwezig kunnen zijn en dat kan juist niet als de afgevaardigde is verhinderd. De voorgestelde tekstwijziging maakt het mogelijk om bij verhindering van een afgevaardigde tòch vertegenwoordigd te zijn met twee personen in de Algemene Ledenvergadering. De volmacht voor het kunnen uitbrengen van een stem kan worden gegeven aan de plaatsvervanger of een ander persoon. Het bondsbestuur maakt het mogelijk dat een volmacht ook vooraf kan worden overgelegd bij de aanmelding voor een vergadering (nader geregeld in artikel 13 van het Huishoudelijk Reglement).
Huidige tekst
Artikel 18 lid 4
Elke Vereniging is voorts gerechtigd een afgevaardigde te doen vergezellen door een plaatsvervanger, die aan de beraadslagingen van de Algemene Ledenvergadering kan deelnemen, zonder daarin evenwel te mogen stemmen, tenzij de afgevaardigde tot het uitbrengen van zijn stem toevallig verhinderd mocht zijn.
Voorgestelde tekst
Artikel 18 lid 4
Elke Vereniging is voorts gerechtigd een afgevaardigde te doen vergezellen door een plaatsvervanger, die aan de beraadslagingen van de Algemene Ledenvergadering kan deelnemen, zonder daarin evenwel te mogen stemmen, behoudens wanneer de plaatsvervanger een volmacht heeft gekregen als bedoeld in lid 6. Een plaatsvervanger dient lid te zijn van de Bond.
Huidige tekst
Artikel 18 lid 6
Een afgevaardigde kan niet als afgevaardigde of plaatsvervanger voor meer dan een Vereniging zoals genoemd in artikel 3 lid 5 optreden. Een afgevaardigde van de Persoonlijke leden kan niet tevens afgevaardigde zijn van een Vereniging zoals genoemd in artikel 3 lid 5. Stemming bij volmacht is uitgesloten.
Voorgestelde tekst
Artikel 18 lid 6
Een afgevaardigde kan niet als afgevaardigde of plaatsvervanger voor meer dan een Vereniging zoals genoemd in artikel 3 lid 5 optreden. Een afgevaardigde van de Persoonlijke leden kan niet tevens afgevaardigde zijn van een Vereniging zoals genoemd in artikel 3 lid 5. Een stemgerechtigde afgevaardigde kan aan een ander persoon, niet zijnde een andere afgevaardigde, schriftelijk volmacht verlenen tot het uitbrengen van zijn stem. De schriftelijke volmacht moet voorafgaande aan de Algemene Ledenvergadering worden overgelegd op de door het Bondsbestuur aangegeven wijze.
2. Stemrecht en creëren van digitale mogelijkheden tijdens Algemene Ledenvergadering
Toelichting
De huidige statuten kennen geen bepalingen over digitaal deelnemen en stemmen aan/in de Algemene Ledenvergadering. Gedurende de Corona-epidemie werd deze manier van vergaderen toegestaan. Volgens de huidige wet is er echter geen mogelijkheid om hybride te vergaderen als deze mogelijkheid niet in de statuten is opgenomen. Het is daarom wenselijk om in elk geval een statutaire bepaling te hebben op basis waarvan kan worden besloten om hybride te vergaderen. Volgens de voorgestelde redactionele tekstwijziging kan het Bondsbestuur per vergadering besluiten om wel of niet hybride te vergaderen. Er ligt overigens een wetsvoorstel om ook volledig digitaal vergaderen mogelijk te maken. Lid 6 van de voorgestelde tekst anticipeert al op de toekomstige wetswijziging en voorkomt dat de statuten dan opnieuw moeten worden aangepast.
Voorts wordt voorgesteld om het huidige lid 2 en lid 3 te wijzigen in het nieuwe lid 7 en 8. Daarbij wordt tevens voorgesteld om de quorum-eis zoals nu is opgenomen in artikel 15 lid 1 sub b Huishoudelijk Reglement (twee/derde eis) te verruimen en een statutaire basis te geven.
Huidige tekst
Artikel 17 lid 2
Besluitvorming wordt geregeld bij reglement.
Voorgestelde tekst
Artikel 17 lid 2
Stemgerechtigden kunnen in de Algemene Ledenvergadering hun stemrecht uitoefenen door middel van een elektronisch communicatiemiddel. Het Bondsbestuur kan hieraan nadere voorwaarden verbinden of besluiten dat deze mogelijkheid voor een bepaalde Algemene Ledenvergadering niet wordt geboden. Bij de oproep voor de Algemene Ledenvergadering wordt vermeld of toepassing wordt gegeven aan de mogelijkheid om door middel van een elektronisch communicatiemiddel deel te nemen en eventuele aanvullende voorwaarden die daarbij gelden.
Huidige tekst
Artikel 17 lid 3
Bij reglement kan worden gesteld dat een Algemene Ledenvergadering slechts geldig is, indien een bepaald aantal stemmen ter vergadering aanwezig is.
Voorgestelde tekst
Artikel 17 lid 3
Voor de toepassing van het stemmen door middel van een elektronisch communicatiemiddel draagt het Bondsbestuur ervoor zorg dat de stemgerechtigde via het elektronisch communicatiemiddel kan worden geïdentificeerd, rechtstreeks kan kennisnemen van de verhandelingen ter vergadering en het stemrecht kan uitoefenen.
Artikel 17 lid 4
Het Bondsbestuur draagt er in de in lid 2 bedoelde vergaderingen voor zorg dat de stemgerechtigde via het elektronisch communicatiemiddel kan deelnemen aan de beraadslaging.
Artikel 17 lid 5
Stemmen die voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering via een elektronisch communicatiemiddel worden uitgebracht, maar niet eerder dan op de dertigste dag voor die van de vergadering, worden gelijkgesteld met stemmen die ten tijde van de vergadering worden uitgebracht.
Artikel 17 lid 6
Indien bij wet toegestaan kan een Algemene Ledenvergadering volledig elektronisch worden gehouden. Het bepaalde in lid 2 tot en met 5 is van overeenkomstige toepassing.
Artikel 17 lid 7
In de Algemene Ledenvergadering kunnen slechts rechtsgeldige besluiten worden genomen in een vergadering waarin ten minste het aantal afgevaardigden aanwezig of vertegenwoordigd is dat bevoegd is tot het uitbrengen van ten minste de helft van het maximaal aantal stemmen dat volgens het in artikel 16 van de statuten bepaalde kan worden uitgebracht.
Artikel 17 lid 8
Nadere regels over besluitvorming tijdens de Algemene Ledenvergadering kunnen bij reglement worden vastgesteld.
3. Uitvoeringsbesluiten
Toelichting
Het is in de praktijk wenselijk om nadere regels te kunnen stellen die verdere uitvoering geven aan de bestaande regels. Om snel te kunnen inspelen op praktijksituaties is het wenselijk om de bevoegdheid bij het Bondsbestuur te leggen.
Huidige tekst
Artikel 20 lid 5
Iedere vaststelling of wijziging van de statuten, alsmede van een reglement wordt ter kennis van de leden gebracht onder vermelding van de datum van inwerkingtreding met letterlijke weergave van de tekst van aangenomen bepaling(en). Een reglement dat door het Instituut Sportrechtspraak van toepassing is verklaard of een reglement van het Instituut Sportrechtspraak dat gewijzigd is dient via een publicatie te worden medegedeeld aan alle leden.
Voorgestelde tekst
Titel:
ARTIKEL 20: REGLEMENTEN EN UITVOERINGSBESLUITEN
Nieuw lid 5
Het Bondbestuur is bevoegd om in gevallen die een nadere regeling vereisen een uitvoeringsbesluit vast te stellen. Het uitvoeringsbesluit kan worden opgenomen in een bijlage bij een reglement en heeft daarmee de kracht van een reglement en is voor alle leden bindend vanaf de datum van bekendmaking. Een uitvoeringsbesluit mag niet in strijd zijn met de statuten en reglementen.
Lid 6 (daarna doornummeren)
Iedere vaststelling of wijziging van de statuten, een reglement of uitvoeringsbesluit wordt ter kennis van de leden gebracht als officiële mededeling onder vermelding van de datum van inwerkingtreding met letterlijke weergave van de tekst van de desbetreffende bepaling(en). Een reglement dat door het Instituut Sportrechtspraak van toepassing is verklaard of een reglement van het Instituut Sportrechtspraak dat gewijzigd wordt eveneens via een publicatie medegedeeld aan alle leden.
1. Aanmelding afgevaardigden
Toelichting
De huidige regeling is omslachtig en levert in de praktijk aan de voordeur van de vergadering de nodige problemen op. De voorgestelde bepaling is zowel voor de organisatie als de deelnemers makkelijker en geeft voldoende waarborgen voor een goed verloop.
Huidige tekst
Artikel 13 lid 1
Tijdens de algemene ledenvergadering moeten de afgevaardigden van de verenigingen en diens verenigingsleden voorzien zijn van een schriftelijk bewijs van hun afvaardiging, ondertekend door tenminste twee bestuursleden van de betreffende vereniging of stichting, of andere rechtspersoon, zij zelf daaronder niet begrepen, tenzij de vereniging vanwege bijzondere omstandigheden niet kan voldoen aan deze eis. Het bondsbestuur beoordeelt of dit het geval is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het bestuur van de desbetreffende vereniging uit niet meer dan drie personen bestaat.
Voorgestelde tekst
Artikel 13 lid 1
Verenigingen als bedoeld in artikel 3 lid 5 van de statuten melden voor elke algemene ledenvergadering hun afgevaardigde, diens plaatsvervanger en eventuele gevolmachtigde aan op een door het Bondsbestuur voorgeschreven wijze. Het bondsbestuur draagt ervoor zorg dat de aanmelding als hiervoor bedoeld digitaal kan plaatsvinden.
2. Quorum-eis Algemene Ledenvergaderingen
Toelichting
De quorum-eis voor de algemene vergadering stond op een vreemde plaats, namelijk in een artikel over de convocatie, met bovendien nog een verkeerde verwijzing naar het artikel in de statuten. Het is bovendien twijfelachtig of een quorum-eis wel geldig is zonder statutaire regeling. Daarbij is de huidige quorum-eis van twee/derde erg hoog, wat in de praktijk tot een belemmering in de besluitvorming kan leiden. Voorgesteld wordt om de quorum-eis hier uit het huishoudelijk reglement te halen. Een vervangende bepaling is voorgesteld als nieuw artikel 17 lid 7 van de statuten. Voor een statutenwijziging blijft het quorum gelden van ten minste twee keer twee derden, zoals beschreven in artikel 21 lid 4 van de statuten.
Huidige tekst
Artikel 15
1. De algemene ledenvergadering is alleen dan wettig of kan door de afgevaardigden wettig worden verklaard; a. indien deze tenminste twee weken van tevoren is geconvoceerd, de dag van oproeping en die van de vergadering niet meegerekend, en b. indien tenminste twee/derde van het maximaal aantal stemmen, dat volgens het in artikel 15 van de statuten bepaalde uitgebracht kan worden, ter vergadering vertegenwoordigd is.
Voorgestelde tekst
Artikel 15
1. De algemene ledenvergadering is alleen dan wettig of kan door de afgevaardigden wettig worden verklaard, indien deze tenminste twee weken van tevoren is geconvoceerd, de dag van oproeping en die van de vergadering niet meegerekend.
Aanpassing Artikel 1: Algemeen
Toevoegen nieuw lid:
f. Het Bondsbestuur kan met uitvoeringsbesluiten aanvullende regels vaststellen die als bijlage bij het reglement worden opgenomen.
--
Aanpassing Artikel 4: Maatregelen
c. In geval van overtreding van dit reglement kan de competitiecommissie tevens als strafmaatregelen opleggen:
- een geldboete van maximaal € 2.500;
- en/of een speelverbod voor de competitie (uit de competitie nemen) met een eventuele automatische degradatie (wanneer van toepassing);
- en/of een speelverbod voor alle wedstrijden (uit de competitie nemen) voor het lopende seizoen.
--
Aanpassing Artikel 31: Scheidsrechters, linespersons en supervisors
d. Verenigingen of contractanten dienen scheidsrechters en linespersons met uitzondering van clubscheidsrechters, reiskostenvergoedingen en overige kostenvergoedingen te betalen. Deze vergoedingen worden door de algemene ledenvergadering vastgesteld. Tijdens toernooien kunnen in overleg met de scheidsrechterscommissie of de lokale supervisor, afwijkende vergoedingen worden afgesproken.
-
f. Tussen de eerste en de tweede periode Voor aanvang van de wedstrijd leveren de scheidsrechter(s) en linesperson(s) een declaratie in bij de verantwoordelijke bench-official. Tussen de tweede en derde periode Voor aanvang van de wedstrijd worden de declaraties uitbetaald, en daar waar van toepassing zullen op dat moment ook uitrijdkaarten beschikbaar worden gesteld, waarbij de scheidsrechter en linespersons tekenen voor ontvangst. Dit om te voorkomen dat scheidsrechters tussen de periodes worden gestoord.
-
g. Faciliteiten voor scheidsrechters, linespersons en supervisors officiating coaches:
- 60 minuten voor aanvang van de wedstrijd dient de scheidsrechter beschikking te krijgen over een sleutel van de scheidsrechterkleedkamer; De kleedkamer voor scheidsrechters tijdens Bekercompetitie, Landkampioenschap en Eredivisie wedstrijden, zijn 90 minuten voor aanvang beschikbaar, tot 30 minuten na afloop van de wedstrijd.
- Voor aanvang van de wedstrijd dienen de genoemde IJNL-officials en hun partners een drankje aangeboden te krijgen. Voor Bekercompetitie, Landskampioenschap en Eredivisie dient dit in een VIP-ruimte (indien aanwezig) te geschieden;
- In de pauzes dienen de IJNL-officials in de scheidsrechterkleedkamer te worden voorzien van koffie, thee en frisdrank (sportdrank);
- De scheidsrechterkleedkamer dient schoon en veilig te zijn. Veilig betekent dat niemand, buiten de geautoriseerde personen, zich toegang kan verschaffen, tot de kleedkamer en/of onmiddellijke omgeving daarvan;- Voor Bekercompetitie, Landskampioenschap en Eredivisiewedstrijden dient de kleedkamer 1 uur voor aanvang van de wedstrijd beschikbaar te zijn voor scheidsrechters en linespersons;
- De kleedkamer mag eerst dan aan anderen ter beschikking worden gesteld, zodra de scheidsrechters en linespersons deze hebben verlaten en deze middels teruggave van de sleutel hebben vrijgegeven;
- Na afloop van de wedstrijd dienen de genoemde IJNL-officials en hun partners een drankje aangeboden te krijgen. Voor Oberliga, CEHL en Eredivisie dient dit in een VIP-ruimte (indien aanwezig) te geschieden;
- Daar waar het parkeerterrein voorzien is van een betaalautomaat dienen scheidsrechters, linespersons en supervisorsofficiating coaches een uitrijdkaart te krijgen.
-
i. De thuisorganisatie is verantwoordelijk voor het treffen van adequate maatregelen om de veiligheid van de scheidsrechter(s) linespersons en officiating coaches te garanderen.
- Toegang tot de kleedruimtes van de scheidsrechter(s) is uitsluitend toegestaan voor geautoriseerde personen, zoals de scheidsrechter(s), linespersons en officiating coahces, en door de organisatie aangewezen officials.
- Het is verplicht dat een aangewezen veiligheidsfunctionaris of toezichthouder aanwezig is in de nabijheid van de kleedruimtes om ervoor te zorgen dat deze te allen tijde vrij zijn van onbevoegde personen.
-
Nieuw artikel Sportreglement; Artikel 19: Inschrijvings- en uitschrijvingsvoorwaarden voor de competitie
1. Inschrijving voor de competitie
Elk team dat wil deelnemen aan de competitie, met uitzondering van de eredivisie, dient zich uiterlijk op 15 juni voorafgaand aan het nieuwe seizoen in te schrijven voor de competitie. Dit dient te gebeuren via de online planningstool van Ligalytics.
2. Te late inschrijving
Een team dat zich na 15 juni voorafgaand aan het nieuwe seizoen inschrijft, overschrijdt daarmee de inschrijvingstermijn en ontvangt een boete van € 250. Deze boete dient te worden voldaan voordat de inschrijving in behandeling kan worden genomen.
3. Uitschrijving voor de competitie
Elk team heeft de mogelijkheid om zijn inschrijving voor 15 juli voorafgaand aan het nieuwe seizoen in te trekken. Het terugtrekken dient te gebeuren via de online planningstool van Ligalytics.
4. Te late uitschrijving
Mocht een ingeschreven team zich na 15 juli voorafgaand aan het nieuwe seizoen alsnog terugtrekken, dan ontvangt de vereniging een boete van € 500.
Nieuw artikel Sportreglement; Artikel 20: Inschrijvings- en uitschrijvingsvoorwaarden voor de Eredivisie
1. Inschrijving voor de competitie
Elk team dat wil deelnemen aan de competitie Eredivisie dient zich uiterlijk op 1 mei voorafgaand aan het nieuwe seizoen in te schrijven voor de competitie. Dit dient te gebeuren middels een mailbericht aan de competitieleider.
2. Uitschrijving voor de competitie
Elk team heeft de mogelijkheid om zijn inschrijving voor 1 juni voorafgaand aan het nieuwe seizoen in te trekken. Het terugtrekken dient per mail aan de competitieleider te worden gemeld, waarbij het moment van verzending via de mail door de wedstrijdsecretaris bepalend is.
3. Te late uitschrijving
Mocht een ingeschreven team zich na 31 mei voorafgaand aan het nieuwe seizoen alsnog terugtrekken, dan ontvangt de vereniging een boete van € 2.500.
* Door invoering van deze artikelen in het Sportreglement worden de hogere bestaande artikelen automatisch opgehoogd in nummer.