Seminar I Jshockey Nederland
— © Hellohockey

5 mei 202213:16

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Info van de bond

Seminar over nieuwe ontwikkelingen in de ijshockeysport

De ontwikkeling van de ijshockeysport is een uitdaging voor ons allen. Coaches, goaliecoaches en begeleiders houden zich op de werkvloer bezig met het enthousiasmeren van alle spelers en speelsters. Bestuurders creëren de omgeving die ervoor zorgt, dat allen zich prettig voelen binnen de club en dat iedereen zich op zijn of haar niveau met plezier kan ontwikkelen. Scheidsrechters zorgen voor het bewaken van de grenzen en werken ook aan een veilige omgeving, waarin jonge en oudere (gevestigde) referees zich thuis voelen. IJshockey Nederland en de Belgische en Luxemburgse ijshockeybonden hebben de handen ineengeslagen om een 2-daags evenement te organiseren voor alle bovengenoemde stakeholders in de ijshockeysport. Een weekend dat bol staat van onderwerpen die bijdragen aan de ontwikkeling van de ijshockeysport in de breedste zin van het woord.

De opleiding van goede spelers en speelsters staat of valt met de beschikbaarheid van goede coaches en begeleiders. In het opleidingstraject dient hier daarom nadrukkelijk aandacht uit te gaan. De ijshockeybonden van Nederland, België en Luxemburg zien het als een belangrijke taak en uitdaging om de clubs en hun bestuurders, coaches en begeleiders zo goed mogelijk te ondersteunen. In dit verband organiseren deze bonden op zaterdag 25 en zondag 26 juni 2022 in Tilburg een belangwekkend seminar over de ontwikkeling van de ijshockeysport voor coaches, goaliecoaches, bestuurders en scheidsrechterscoördinatoren, - supervisors en -begeleiders.

Voor wie is deze seminar

Dit seminar is bedoeld voor deelnemers uit Nederland, België en Luxemburg. Er staan vier plenaire bijeenkomsten en zestien workshops op het programma. Tijdens de plenaire bijeenkomsten staat vooral kennisoverdracht centraal. Vier deskundigen presenteren elk de laatste ontwikkelingen in de ijshockeysport vanuit hun eigen specialisatie. Deze presentaties worden bijgewoond door alle deelnemers aan het seminar. In de zestien workshops gaan de deelnemers in subgroepen de theorie vertalen naar de praktijk. De workshops sluiten dus thematisch aan op de plenaire presentaties. De centrale vraag daarbij is steeds, hoe we de laatste ontwikkelingen binnen de ijshockeysport toepasbaar kunnen maken voor de coaching en begeleiding van onze (talentvolle) spelers en speelsters, coaches, begeleiders en scheidsrechters. Het spreekt voor zich dat de deelnemers binnen de workshops met elkaar van gedachten kunnen wisselen en kunnen leren van elkaars kennis, vaardigheden en ervaringen.

Vier plenaire bijeenkomsten

Voor het verzorgen van de centrale presentaties heeft de organisatie een aantal autoriteiten in het internationale ijshockey uitgenodigd. Dat zijn Doug Mason (huidig bondscoach van het Nederlands mannenteam), Kevin McLauglin (USA-hockey) en Anders Wahlstrom (Head of Development Swedish Ice Hockey Association). Daarnaast maakt tijdens dit seminar Joel Hansen zijn opwachting. Hij is hoofd ontwikkeling scheidsrechterszaken van de internationale ijshockeyfederatie IIHF. Zijn rol ligt vooral in de begeleiding van een aantal workshops.

Spreker: Anders Wahlstrom: Ledenwerving en Behoud

De presentatie van Anders Wahlstrom heeft als onderwerp Ledenwerving en Behoud. Welk beeld hebben mensen bij ijshockey en hoe kun je dit beeld versterken? Tijdens de presentatie zal Anders Wahlstrom inspelen op best practicise
vanuit Zweden. Ondanks een groot aantal ijshockeyers blijft dit Scandinavisch land voor de uitdaging staan om voldoende nieuwe leden te werven van en bestaande leden te behouden voor de ijshockeysport. Tijdens deze presentatie schenkt Wahlstrom veel aandacht aan ideeën om nieuwe leden naar de ijsbaan te trekken en te behouden. Daarbij staat centraal hoe je hier als coach en vereniging op inspeelt.

Anders Wahlstrom
Anders Wahlstrom — © swehockey.se

Spreker: Doug Mason

Spreker Doug Mason gaat in zijn verhandeling in op de ijshockeyfilosofie. Hoe kun je een visie ontwikkelen in je team en club? Hoe kun je naar aanleiding van die visie een manier van werken ontwikkelen en daar ook naar leven? Als coach ben je bezig met je tactieken en het aanscherpen van technieken. Maar wat wil je bereiken met je team? Hoe staan jullie in het leven? En wat zijn de basisuitgangspunten in het team?

Doug Mason spreekt de spelers toe tijdens het wereldkampioenschap in Tallinn.
Doug Mason spreekt de spelers toe tijdens het wereldkampioenschap in Tallinn. — © Marco Spelten/IJshockey.com

Spreker Kevin McLauglin: Hoe ontwikkel ik ijshockey ervaring?

Vaak wordt gezegd dat een bepaalde ijshockeyspeler of -speelster ervaring heeft. Dat is de reden dat hij de dingen op en naast het ijs beter ziet en daar beter op inspeelt. Vaak zijn dit wat oudere spelers en speelsters. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat spelers eerder over die beschikking? En hoe kun je jonge spelers en speelsters (eerder) meer (spel)inzicht aanleren?

Kevin McLauglin
Kevin McLauglin — © USA Hockey

Jari Ruottinin; Creëren van een team uit individuele spelers (spreker wordt later bekend gemaakt)

There is no “I’ in a team, “It is not about the name on the back, it is about the name in the front”. Het zijn zomaar twee quotes om het teambelang aan te geven. Het ‘ik’ is ondergeschikt aan het ‘collectief’. Tijdens deze presentatie krijg je op een inspirerende manier te zien en te horen hoe je individuele spelers en speelsters kunt verbeteren door het sterker maken van je team.

Jari Ruottinin

Zestien workshops

Er worden zoals eerder gezegd zestien workshops aangeboden. Er zijn vier workshops voor elk van de vier doelgroepen van het seminar: coaches, goaliecoaches, verenigingsbestuurders en scheidsrechterscoördinatoren. De begeleiding van de workshops is in handen van de eerder genoemde personen. Daarnaast worden enkele workshops begeleid door vertegenwoordigers van YAAP-sportpsychologen.

1. Workshop voor coaches (YAAP sport - en prestatiepsychologen): Meer plezier creëren voor jouw spelers

Bij YAAP-sportpsychologen is er het sterke geloof, dat ieder talent in de sportwereld recht heeft op plezier. Plezier in wat je doet én plezier in het presteren. Dat betekent niet dat je niet hard hoeft te werken of alles altijd maar leuk moet zijn. Niemand komt verder door stil te staan. Trainen, afzien en tegenslag horen erbij. Je kunt niet je beste zelf zijn zonder obstakels te overwinnen en jezelf te kennen. Dit zorgt, soms pas achteraf, voor een glimlach, voldoening of blijdschap.

2. Workshop voor verenigingsbestuurders (Anders Wahlstrom): Mijn wervings- en behoudprogramma

In deze workshop ga je samen met andere deelnemers actief aan de slag om een visie en beleid te ontwikkelen rondom ledenwerving en ledenbehoud. Jouw ideeën kunnen direct de volgende dag worden toegepast.

3. Workshop voor goaliecoaches (Tommi Niemela): Werken aan vaardigheden bij jonge goalies

Jonge goalies kiezen er bewust voor om in de goal te staan. Het stoppen van pucks is hun drijfveer. In deze workshop ga je aan de slag om de basistechnieken aan te leren bij jonge goalies.

4. Workshop voor Scheidsrechterscoördinatoren (Marc Verlinden en Martin de Wilde): Wervingsprogramma voor scheidsrechters

Tijdens deze workshop krijg je fundamentele tools aangereikt om jonge en oudere spelers te enthousiasmeren voor het vak als scheidsrechter. Het resultaat is meer en enthousiaste scheidsrechters in de regio.

5. Workshop voor coaches (Doug Mason): Hoe creëer ik een filosofie voor mijn team

Tijdens deze workshop ga je aan de slag om jouw teamfilosofie te formuleren. Een visie waaraan je alles gaat ophangen.

6. Workshop voor verenigingsbestuurders (Kevin McLauglin): Hoe creëer ik een visie voor mijn club

Tijdens deze workshop ga je aan de slag om jouw verenigingsvisie te formuleren. Een algemene visie die leidend is voor alle andere activiteiten binnen de club.

7. Workshop voor goaliecoaches (Tommi Niemela): Filosofie voor goalies

Wat is jouw visie op het ‘vak’ van goalie. Wat zijn of worden jouw drijfveren bij het aanleren van de manier van werken met goalies.

8. Workshop voor scheidsrechterscoördinatoren (Joel Hansen): Hoe creëer ik een band met mijn scheidsrechters vanuit een filosofie

In deze workshop gaat het erom om -met jouw referees en linesmen- een denkwijze te ontwikkelen die meer houvast geeft in het moderne ijshockey.

9. Workshop voor coaches (Kevin Mclauglin): Oefenen tijdens de training met wedstrijd gerelateerde situaties

Je leert in deze workshop om oefeningen te bedenken die een directe relatie hebben met diverse wedstrijdsituaties.

10. Workshop voor verenigingsbestuurders (Anders Wahlstrom): Hoe zorg ik voor een structurele opbouw van mijn jeugdteams?

In deze workshop krijg je inzicht in de opbouw van je vereniging van onderaf en hoe je dit kunt coördineren zodat een goede of betere structuur wordt gerealiseerd.

11. Workshop voor goaliecoaches (Tommi Niemela): Het aanleren van wedstrijdinzichten voor goalies

Tijdens de training en bij het coachen van je goalies is het belangrijk om (spel)inzicht te creëren. Welke werkvormen kun je daarvoor gebruiken?

12. Workshop voor scheidsrechterscoördinatoren (Joel Hansen): Het lezen en managen van het spel

Is elke overtreding een overtreding? Wanneer kan ik een wedstrijd ‘laten gaan’ en wanneer niet? Wanneer moet ik strak fluiten en wanneer kun je meer verantwoordelijkheid neerleggen bij de spelers. Antwoorden op deze vragen vind je in deze workshop.

13. Workshop voor coaches (YAAP sport - en prestatiepsychologen): Individueel coachen versus team coachen

Hoe begeleid je individuele spelers en hoe ga je gesprekken aan met hen? In deze workshop komen manieren van communiceren met je spelers en speelsters aan de orde komen.

14. Workshop voor verenigingsbestuurders (Jari Ruottinin): Coach de coach programma voor verenigingen

Tijdens deze workshop ga je actief nadenken over het coachen van ijshockeycoaches en het samenstellen van een coaching programma voor je coaches. Hierbij gaat het zowel om sportspecifieke als om sportgenerieke begeleiding van je coaches.

15. Workshop voor goaliecoaches (Tommi Niemela): Het integreren van goalies in het team

De goalie is altijd een buitenbeentje in het team. Hoe ga je de goalie meer integreren in het team? Hoe ga je de goalie meer betrekken bij de trainingen en het wedstrijdplan van de coach? Hierover krijg je antwoorden en praktische aanwijzingen in deze workshop.

16. Workshop voor Scheidsrechterscoördinatoren (Joel Hansen): Het coachen van je scheidsrechters als een team

Linesmen en referees moeten onvoorwaardelijk samenwerken, en in een vier man systeem zelfs meer dan anders. In deze workshop leer je hoe je dit positief kunt beïnvloeden.

Tot slot

De kosten voor de deelnemer aan deze tweedaagse seminar zijn 97,50 EURO per persoon. Dit is inclusief toegang tot alle presentaties, koffie/thee/water, lunch op beide dagen en een goodie bag voor alle deelnemers. U kunt zich aanmelden met het invullen van het inschrijfformulier LINK, onder vermelding van deelnemer Coach, Bestuurder, Goaliecoach of Official.

Tijdens het seminar is de voertaal Engels.