21 maart 201817:09
Door [email protected]
Voorafgaand aan het WK hebben wij een aantal interviews gehouden bij de deelnemende coaches en spelers. Vandaag de coach van het Chinese team: Jyrki Aho. China is de promovendus van divisie II groep B.
Aho is van Finse afkomst en coacht dit WK het Chinese team. Aho is als speler actief geweest op het tweede en derde niveau in Finland. Inmiddels is hij al sinds 2003 werkzaam als coach. Hij stroomde snel door naar het hoogste Finse niveau. Eerst als assistent-coach bij en later als hoofdcoach. Zijn laatste club was Ässät alvorens hij is gaan werken voor Team China.
Ja, ik ben ondanks dat Europa zo klein is, verrassend genoeg nog nooit in Nederland geweest. Zoals je kunt zien moest ik eerst verhuizen naar een geheel ander continent, naar een van de grootste landen ter wereld voordat ik eindelijk de kans kreeg jullie land te bezoeken. Dit laat maar zien hoe interessant en onverwacht het leven kan zijn, ik kijk er naar uit om Nederland voor het eerst in mijn leven te bezoeken!
Eerlijk gezegd niet heel veel. Jullie land is veel bekender van het voetbal en langebaanschaatsen dan van het ijshockey. Ik kan mij wel herinneren dat ik Nederlandse schilderijen uit de 16e en 17e eeuw heb gezien tijdens mijn studie naar de geschiedenis van het ijshockey. Op deze schilderijen zag je mensen op het ijs met schaatsen en sticks. Jullie hebben dus wellicht een veel langere ijshockeygeschiedenis dan Finland, mijn geboorteland!
De ijshockeycultuur in China is zich heel erg aan het ontwikkelen. Het spelletje is nooit heel erg populair geweest hier. Er is zelfs nooit een professionele nationale competitie geweest. Maar nu de winterspelen van 2022 in Bejing zullen worden gehouden zijn er langzaamaan wat veranderingen zichtbaar. Zo is in 2016 de eerste professionele Chinese ijshockeyclub opgericht. Kunlun Red Star genaamd, Red Star speelt op dit moment mee in de KHL, de grootste competitie van Europa en Azie. Hopelijk gaat dit het Chinese ijshockey een enorme boost geven.
Zoals ik zei, zijn wij ons aan het voorbereiden op de Olympische winterspelen van 2022. Hierdoor werken wij eigenlijk aan twee richtingen. In maart zijn wij met het Olympic Camp begonnen in Bejing. Het motto van dit trainingskamp was "Road to 2022". Bij dit kamp waren 30 spelers aanwezig, dit waren voornamelijk spelers van Kunlun Red Star. Veel van deze spelers hopen deel uit te maken van het Olympische Team in 4 jaar. Hiervan zullen nog niet alle spelers ook in Tilburg uitkomen. Veel van de spelers zijn nog te jong of niet speelgerechtigd voor het WK. Dit kamp was dus ook echt gericht op de toekomst. De tweede richting waar ik het dus over had is degene richting het WK. Aan het einde van maart zullen wij hiervoor bijeenkomen in Harbin waar sommige spelers van het eerder genoemde trainingskamp zullen worden aangevuld met spelers van andere clubs. We zullen ongeveer 3 weken trainen in Harbin, om daarna naar Zweden te gaan voor een week om te acclimatiseren. Om daarna aan het grote toernooi te beginnen!
Persoonlijk wil ik graag een nieuw land leren kennen en mensen ontmoeten van over de hele wereld. Mensen afkomstig van voor ijshockey misschien onverwachte plekken. Dat zal vast een fantastische ervaring zijn. Voor het team verwacht ik een paar pittige wedstrijden. Uiteraard wil iedereen winnen, ook wij zullen ons best doen om eerste te worden om daarmee promotie te behalen. Realistisch gezien wordt dat heel moeilijk. We kunnen tevreden zijn als we onze plek in de groep behouden, iets wat twee jaar geleden niet is gelukt.
Iedere tegenstander zal sterk zijn gezien het feit dat wij net zijn gepromoveerd vanuit een lagere divisie. Toch verwacht ik wel dat Nederland het sterkst zal zijn. Ten eerste omdat zij het gastland zijn en ten tweede omdat zij vorig jaar nog in een hogere divisie hebben gespeeld. Hieruit maak ik op dat zij potentieel in een hogere divisie behoren. Dat gezegd hebbende ben ik wel blij met ons wedstrijdschema. We spelen de eerste wedstrijd tegen Nederland, en de openingswedstrijd is nooit makkelijk vanwege de druk en de zenuwen. Alles kan dus nog gebeuren.