25 juli 200800:00

Door Joep Meijsen

Aanvaller voor Groningen

Groningen heeft zijn vijfde buitenlander aangetrokken. Het gaat om de 25-jarige Canadese aanvaller Derek Bachynski die afgelopen vier jaar college ijshockey speelde in de Verenigde Staten.

Bachynski speelde vier seizoenen voor Wayne State University. In de Nederlandse competitie zal hij minimaal Ă©Ă©n bekend gezicht tegenkomen. Bachynski speelde drie jaar samen met Jason Baclig, die eerder deze zomer al bij Nijmegen tekende.

Bachynski speelde junior B in het westen van Ontario bij de Leamington Flyers. In het seiozen 2003-04 pikte hij hier zestig punten mee. Daarna stak hij de grens naar de Verenigde Staten over om daar te gaan studeren en spelen aan Wayne State University.

Zijn laatste seizoen was met afstand zijn meest productieve in college. In twintig wedstrijden pikte hij negen goals en twaalf assists op voor een gemiddelde van een punt per wedstrijd. Zeven van zijn negen goals werden gescoord op de powerplay. Baclynsci is afkomst uit Belle River in Ontario en geldt als een kleine, snelle aanvaller.

Het is de tweede aanwinst voor Groningen deze week. Gisteren maakte de club als de komst van verdediger Preston Cicchine bekend. Eerder werden al doelman Mathieu Blanchard, verdediger Noël Coultice en aanvaller Nick Pomponio gecontracteerd. Groningen gaat het tweede seizoen terug in de eredivisie in met de Rus Sergei Yashin als hoofdcoach.