1 december 200700:00

Amsterdam klopt Nijmegen

Amstel Tijgers won in eigen huis met 4-2 tegen Nijmegen Devils. Bradley Smulders wist tweemaal te scoren voor Amsterdam dat tevens goalie Tim Knudsen bestraft zag worden met een match penalty na een vechtpartij in de tweede periode.

Beide ploegen kwamen afgelopen week niet in actie vanwege de bekercompetitie. Toch kwamen ze allebei uitgebreid in het nieuws. Amsterdam zag Paul Vincent en Steve Howard vertrekken naar Den Haag terwijl Leo van den Thillart zijn schaatsen weer aantrok voor de regerend bekerkampioen. Nijmegen boekte Ă©Ă©n van de grootst mogelijke overwinningen dit seizoen door een hoofdsponsor (DAR) vast te leggen.

Amsterdam kwam sterk uit de startblokken voor de driehonderd aanwezige toeschouwers. Casper Swart moest in het begin al enkele malen in actie komen voor de Devils. De eerste echte kans voor Nijmegen kwam pas na tien minuten tijdens de eerste Nijmeegse powerplay. Dennis Jonker mocht plotseling vrij uithalen vanaf de blauwe lijn maar zijn inzet was te zacht om goalie Tim Knudsen te verrassen. De powerplay van Nijmegen zakte daarna tot een bedenkelijk niveau. Mike Gough kreeg al een reuzekans voor de thuisploeg maar faalde oog in oog met Swart. Luttele seconden later wist Bradley Smulders de openingstreffer te noteren.

Aan het einde van de periode kwam Nijmegen vanuit het niets op gelijke hoogte. Amsterdam speelde voor Sinterklaas en leverde de puck in bij Nick de Jong. De Nijmeegse verdediger nam gretig gebruik van dit cadeau en gaf de puck af aan Mike Rice die daarna een vrije doortocht had richting Knudsen. Met een lage schuiver liet Rice de Amsterdamse goalie kansloos: 1-1. Direct na de Nijmeegse treffer was Josh Tataryn nog dichtbij een eventuele voorsprong voor de bezoekers.

De Amsterdammers grepen snel in de tweede periode weer een voorsprong met Mike Rice op de strafbank voor Nijmegen. Leo van den Thillart zette met een knappe pass Casper Swart uit positie, David Deeves schoot de puck daarna gretig in het doel. In de 25e minuut kwam Nijmegen op gelijke hoogte. De Duitse aanvaller Ben Musga scoorde zijn allereerste goal in Nijmeegse dienst. Lang mocht Nijmegen niet genieten van de 2-2 stand want Bradley Smulders scoorde twee minuten later na een prima voorzet van Brent Janssen.

De periode leek te eindigen met een 3-2 stand maar het venijn zat in de staart. Twee minuten voor tijd rondde Jimmy Raats een breakaway af op aangeven van Alexander Schaafsma. Een minuut later waren de poppen aan het dansen. Leo van den Thillart deelde een faire check uit maar Mike Rice ging direct op zoek naar wraak. De 25-jarige Canadees achtervolgde van den Thillart en deelde uiteindelijk een aantal klappen tegen het achterhoofd van de Bosschenaar. Jochen Gross en van den Thillart reageerde direct en doken boven op Rice. Ook goalie Knudsen kwam een duit in het zakje doen en deelde een spearing uit. Scheidsrechter Martin de Wilde gaf een game misconduct aan van den Thillart en Rice en Knudsen mocht vertrekken met een match penalty.

Na het optrekken van de rookwolken kreeg Nijmegen een powerplay van vijf minuten vanwaar twee minuten zelfs met twee man meer op het ijs. Nijmegen kon aanvallend echter geen vuist maken tegen Amsterdam. Kisito Zonneveld nam de plek van Tim Knudsen succesvol over en hield zonder moeite zijn doel schoon. De rest van de derde periode leverde bijzonder weinig spektakel op waardoor de score op 4-2 bleef steken.