Capitals jaapedenbaan fisheye 1112

4 september 201220:25

Door Joep Meijsen

Amsterdam stapt uit de Eredivisie

Amsterdam Capitals neemt dit seizoen niet deel aan de Eredivisie. De club krijgt de financiën voor nog een seizoen op het hoogste niveau niet rond.

Dat laat de club uit de hoofdstad weten. Maandag en dinsdag zijn er nog pogingen gedaan het project in Amsterdam te redden, waar ook de ijshockeybond bij betrokken was. Maar dit heeft niet tot een oplossing geleid. Dit betekent dat er voor het derde jaar op rij een ploeg verdwijnt van het hoogste niveau, na Zoetermeer Panthers en Nijmegen Devils. Amsterdam was juist na een hiatus van een jaar weer terug.

'Op een laat moment heeft een beoogde hoofdsponsor het bestuur van Amsterdam Capitals laten weten geen hoofdsponsor te zullen worden', zegt de club er zelf over in een nieuwsbrief die dinsdagavond wordt verspreid. 'In de afgelopen week is er getracht om bij diverse partijen alsnog financiële garanties te verkrijgen. Dit is helaas niet gelukt. Langer uitstellen van deze beslissing in de hoop de komende periode alsnog een oplossing voor de problemen te vinden, vond het bestuur niet verantwoord.'

Daarmee komt een seizoen na de rentree alweer een einde aan de Amsterdamse deelname op het hoogste niveau. 'Het bestuur betreurt het ten zeerste, voor zowel de spelers die voor Amsterdam Capitals zouden gaan uitkomen, als ook voor trainer/coach Ron Berteling. Ron ziet zijn levenswerk stranden', zegt de club.

'Het is natuurlijk ook triest te constateren dat er in een stad als Amsterdam vooralsnog weinig ruimte lijkt voor het financieel ondersteunene van een eredivisie ijshockeyteam.' Supporters krijgen het geld van hun seizoenskaart zo snel mogelijk terug. Amsterdam is niet failliet, maar kiest ervoor om vanwege de onzekere situatie niet te starten.

Dit heeft ook gevolgen voor de opzet van de competitie. Zo komt er een plek vrij in het bekerschema en vallen er voor de andere teams op het hoogste niveau een aantal thuiswedstrijden weg. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe dit opgelost gaat worden. De clubs hadden zich de afgelopen periode juist gebogen over een concept speelschema.

Amsterdam heeft een handvol spelers bekendgemaakt, maar zou het grootste deel van de selectie van vorig jaar terugkrijgen. Bekendste spelers die al op het roster stonden zijn Tim Knudsen, Joey Oosterveld en John Versteeg. Ook internationals Dax van de Velden en Joy Turpijn, vorige week nog in Amsterdam in actie in Ziggo Dome, stonden volgens bronnen wederom in de opstelling in Amsterdam. Voor alle spelers geldt dat ze op zoek kunnen naar een nieuwe ploeg.

Vorig jaar stapte Nijmegen Devils kort voor het begin van de competitie uit de Eredivisie. Deze club moest opnieuw beginnen in de Eerste Divisie B. Amsterdam heeft al een team in deze, nu onder de naam Promotiedivisie spelende, liga.