NHL avery stars

9 februari 200900:00

Door [email protected]

Avery in vizier Rangers

Sean Avery heeft zijn straf erop zitten en kijkt naar de toekomst. De omstreden speler zal niet meer uitkomen voor de Stars, waar hij afgelopen zaterdag op de transferlijst is gezet. Voornaamste kandidaat voor de diensten van Avery lijkt zijn voormalige werkgever, New York Rangers.

Avery was altijd al omstreden, maar eerder dit seizoen was hij volgens de NHL en de Stars té ver gegaan. De laatdunkende opmerkingen over zijn ex-vriendin (filmpje), de huidige vriendin van Calgary Flames verdediger Dion Phaneuf, schoten de NHL in het verkeerde keelgat. Voor deze uitspraken - die breed uitgemeten werden in de pers - ontving de Canadees zes wedstrijden schorsing. Hiernaast kreeg hij ook verplichte therapie voorgeschoteld in het NHL/NHLPA gezondheidsprogramma om aan zijn gedrag te werken.

img-4.jpg

Zijn straf zit er op, maar Avery zal niet meer in een Dallas-tenue aantreden. De club - en zijn medespelers - waren daar in november erg duidelijk over. Maar de club zit nu wél met de speler in zijn maag. De aanvaller heeft namelijk een meerjarige verbintenis ter waarde van 15.5 miljoen dollar. Op dit moment zijn de Stars druk bezig een oplossing te vinden.

Normaliter kan een speler aan een farmteam toegewezen worden. Aangezien de ploeg geen officieel farmteam heeft, is dat echter geen optie. Dallas heeft wel een leenovereenkomst met de Manitoba Moose, die ploeg wil Avery niet hebben. ‘We hebben niks besproken omdat het niet iets is waar we over na gaan denken', aldus Mark Chipman van de Moose organisatie.

De New York Rangers zijn naar verluidt wel erg geïnteresseerd in hun voormalige speler. Tot op heden kent de club uit New York een uitermate teleurstellend seizoen. Avery speelde anderhalf seizoen voor de ploeg uit New York alvorens te tekenen bij de Dallas Stars als free agent. Zowel de huidige coach van New York als sommige van zijn voormalige teamgenoten zijn gematigd optimistisch over de speler. ‘Toen hij voor ons speelde, ging hij elke avond voluit. Hij is een goede teamgenoot. Verder weet ik niet wat er in Dallas is gebeurd maar we hebben erg veel plezier van hem gehad in New York', zegt zijn voormalige teamgenoot Marc Staal.

Coach Tom Renney van de Rangers is ook erg duidelijk. ‘Hij is een goede ijshockey speler. Hij kan iedereen helpen voor wie hij speelt, laat daar geen misverstand over bestaan.' Ook de huidige New Jersey Devils aanvaller Brendan Shanahan is die mening toegedaan. De speler kent zowel Avery als de Rangers-organisatie erg goed. ‘Waarom niet? Ik denk dat het de plek is (New York, red) waar hij het meest gelukkig is geweest. Sean heeft hulp gezocht. Hij heeft hard gewerkt aan de zaken die hem hebben afgeleid van de sport', aldus de veteraan.

Voor Avery is de eerste prioriteit om wedstrijdritme op te doen, aangezien hij sinds november geen wedstrijd meer heeft gespeeld. Idealiter zal dit zijn in de AHL. Bijkomend voordeel is dat deze constructie aantrekkelijk is voor een ploeg die hem wil overnemen. Als hij direct van de Stars wordt overgenomen, dan moet het hele contract van Avery worden overgenomen. Geen enkel team is hierin geïnteresseerd. Speelt hij eerst in de AHL, dan wordt hij een stuk goedkoper én dus interessanter voor meerdere teams.

Mochten de New York Rangers de speler willen overnemen dan zal hun AHL team in Hartford de speler eerst moeten overnemen van de Stars. Mocht Avery het vervolgens naar behoren doen bij Hartford, dan zal hij op de transferlijst worden gezet zodat de Rangers hem definitief in kunnen lijven. Tot die tijd zal Avery ‘eigendom' blijven van de Stars. Het grote voordeel voor de Rangers - of elke andere club - is dat het salaris van Avery dan tussen de Stars en de Rangers gedeeld wordt voor de duur van het contract.

Om Avery ook daadwerkelijk vóór of in de play-offs aan het spelen te krijgen moet een transfer voor 4 maart helemaal afgerond zijn.