Wk innsbruck inside fish

13 april 200800:00

Door Joep Meijsen

Begin tegen Kazachstan

Nederland speelt in de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap in Innsbruck. Tegenstander is Kazachstan, een ploeg waarvan in de laatste drie WK-wedstrijden werd verloren. Een korte voorbeschouwing.

De wedstrijden worden gespeeld in de kleine hal in Innsbruck, waar ook een deel van het Olympische toernooi in 1976 werd afgewerkt en dat tijdens het laatste A-WK in Oostenrijk werd gebruikt als trainingshal. Een heel mooie faciliteit is het overigens niet, heel veel grijs beton, aangevuld met grijze stoeltjes en ruimte voor zo'n vijftienhonderd toeschouwers.

Dat zal voor de openingswedstrijd ruim voldoende zijn. De eerste Nederlandse fans zijn al gearriveerd bij de arena en in totaal verwachten we zo'n dertig supporters uit ons land, waarbij er later in de week nog een aantal zullen arriveren. De techniek is aan het oefenen, waarbij onder meer een treffer van Bert van den Braak op het scorebord verschijnt.

Voor zover op dit moment bekend heeft Nederland geen problemen in de opstelling, maar het team is op dit moment nog niet gearriveerd vanuit het Hilton waar overnacht wordt. Een opvallende beslissing is de keuze van de tweede keeper. Daarbij heeft bondscoach Hartogs gekozen voor Ian Meierdres in plaats van de ervarenere Casper Swart. Naar verwachting zal Phil Groeneveld echter de start krijgen bij de wedstrijden.

Met Kazachstan treft Nederland een moeilijke tegenstander. Vorig jaar werd in China met 5-2 verloren van deze tegenstander. Toen was dit de tweede wedstrijd voor de Oranje-ploeg dat een goed WK speelde. Voor dit jaar zijn de verwachtingen nog iets hoger gespannen. Mede vanwege de aanwezigheid van Doug Stienstra lijkt Nederland op voorhand wat sterker.

Sleutel tot succes is buiten de strafbank blijven. Bij de laatste oefenwedstrijd van Nederland, tegen Italië, werd de helft van de goals geïncasseerd met twee spelers minder op het ijs. IJshockey.com heeft uitgebreide coverage van alle wedstrijden van Nederland, inclusief een live-verslag in woord, interviews en een uitgebreid wedstrijdverslag. De ontmoeting met Kazachstan begint om 13.30 uur.

Het live-verslag is hier te volgen >>>