Bekerfinale preview 2012

18 januari 201209:36

Door Joep Meijsen

Bekerfinale: De Preview

De bekerfinale is het eerste jaarlijkse hoogtepunt van het Nederlandse ijshockey. Voor het tweede jaar op rij staan Den Haag en Tilburg tegenover elkaar in Stappegoor om uit te maken wie de beker gaat winnen. Wordt het de tweede van Den Haag of de dertiende van Tilburg? IJshockey.com kijkt vooruit.

Historie
Vorig jaar kwamen Tilburg en Den Haag elkaar voor het eerst tegen in een bekerfinale. In een knotsgekke derde periode besliste Tilburg de wedstrijd met 6-3 in het eigen voordeel. Scotty Balan scoorde op aangeven van Benoit Doucet de winnende goal. Het betekende de twaalfde beker voor Trappers, dat de eerste vier edities van de beker won toen deze begin jaren zeventig werd ingesteld.

Den Haag heeft volgens de officiële statistieken van de Nederlandse IJshockeybond de beker één keer gewonnen. Dat was de Nestor-cup in het seizoen 1937-38, een van de twee vooroorloogse prijzen die zijn uitgereikt in het Nederlandse ijshockey. Het is echter de vraag of dit daadwerkelijk een beker was of eigenlijk gewoon een landstitel voor Den Haag. In het deze week verschenen Grote Nederlandse IJshockeyboek van Udo Reinold wordt het gewoon een landskampioenschap genoemd.

Rivaliteit
Vorig jaar gingen alle finales tijdens het seizoen (behalve de Ron Bertelingschaal) tussen Den Haag en Tilburg. Trappers won dus de nationale beker, maar Den Haag was de sterkste in de finale om de North Sea Cup en de finale om het landskampioenschap. Dit seizoen was het de in de openingswedstrijd van het seizoen om de Ron Bertelingschaal weer Tilburg wat won en dus staat de ‘serie' van de afgelopen anderhalf jaar op 2-2. Wie de beker wint, staat weer op voorsprong.

De weg naar de finale
De bekerfinale gaat tussen de nummers één en drie van de bekercompetitie. Den Haag leed slechts twee nederlagen in die competitie, opvallend genoeg wel beide keren van Tilburg Trappers. Trappers verloor vijf keer en had tien punten minder dan Den Haag. In de halve finales was twee keer overtime nodig in de derde wedstrijd om te bepalen wie de finale mocht spelen. Voor Den Haag was het Alexander Selivanov die in overtime Eindhoven uitschakelde, terwijl het in Geleen Diederick Hagemeijer was die in de extra speeltijd de winnende goal scoorde.

De Haagse Haantjes
Den Haag heeft een ploeg boordevol ervaring en talent. In een competitie met veel grote uitslagen, zeggen statistieken niet altijd alles, maar TJ Caig steekt qua puntenaantal tot nu toe ver boven de rest uit met 83 punten in 31 wedstrijden. Het kanon van John Gordon verzamelde ook al 55 punten sinds zijn terugkeer uit Engeland, terwijl ook de ervaren Jan-Jaap Natte en Marco Postma hun punten meepikken. Speler-coach Alexander Selivanov spreekt bovendien ook nog een hartig woordje mee, zeker als hij zichzelf in de eerste lijn neerzet met Caig en Matt Korthuis sprankelt hij regelmatig. Op beslissende momenten maakte hij dit seizoen veelal het verschil met zijn goede positiespel en snoeiharde schot.

Defensief beschikt de Russische speler-coach over ervaren spelers als Gordon, Brian Mullally en Robin Sochan, die het vizier vaak aanvallend hebben staan. Jordy van Oorschot is met een uitstekend seizoen bezig, terwijl ook Jurryt Smid en Jeff Smith nog paraat zijn. Achterin toonde Fabian Schotel zich een prima starter, maar is het de ervaren Slowaak Imrich Petrik die in wedstrijden als de bekerfinale zijn extra waarde kan bewijzen.

Het Tilburgse lef
Tilburg beschikt over enkele raspaardjes en veel lef, waarmee de ploeg dit seizoen wisselend presteert, maar er op de beslissende momenten steeds stond. Raphael Joly scoorde tot nu toe dit seizoen net zo veel goals als TJ Caig en rendeert goed in een lijn met Jay Latullippe en Peter van Biezen. Minstens zo belangrijk is de lijn met de gedreven captain Diederick Hagemeijer, de energie van Ivy van den Heuvel en de werklust van Mickey Bastings.

De defensie van Trappers werd deze week versterkt met Stanislav Nazarov, die direct speelde alsof hij niet weg is geweest. Pippo Limnell toont zich aanvallend nuttig en verdedigend solide, terwijl Bjorn Willemse bezig is met zijn beste seizoen in jaren. Verder zijn er nog de ervaring van Rody Jacobs, de gedegenheid van Andreas Nilsson en het talent van Aleksey Loginov. Doelman Ian Meierdres heeft meer shutouts dan wie dan ook dit seizoen.

De referees
De bekerfinale wordt wederom geleid door twee scheidsrechters en twee linesmen. Voor het tweede jaar op rij krijgt Sven Bergman de leiding, deze keer samen met Jean-Paul de Brabander. De linesmen zijn Joep Leermakers en Jeroen van de Berg.

De televisie
De televisie is de grote afwezige tijdens de bekerfinale. De editie van twee jaar terug was nog live te zien bij TV West en L1, een jaar geleden zond RTL7 de wedstrijd nog integraal uit, maar dit jaar geen coverage van hetzelfde niveau. IJshockey.com gaat proberen een live-audiostream te brengen vanuit Stappegoor om dit gemis een beetje te compenseren.