30 januari 201910:03
Door Joep Meijsen
Vice-voorzitter Jan Hopstaken van IJshockey Nederland schrijft in zijn column deze keer over fairplay en respect. 'Ik probeer wel eens na te denken over ijshockey zonder referees en linesmen. Dat valt niet mee. Zelfs bij sporten als biljarten, darten en curling zijn er officials.'
Zo’n 150 jaar geleden werd een groot aantal van de moderne sporten ‘uitgevonden’. Men ging er toen van uit dat het publiek en de spelers, de sport als gentlemen zouden benaderen. Als heren dus. Vrouwen deden nog niet aan sport in die dagen. Sportief en respectvol gedrag op en bij het sportterrein was de norm. Zo kende het voetbal de strafschop nog niet. Een overtreding zou namelijk nooit opzettelijk gebeuren. Per ongeluk misschien wel. Dan bood de ongelukkige overtreder zijn excuses aan en na een ferme handdruk werd het spel hervat. Daar was geen onpartijdige voor nodig. Zo ging dat toen. Fairplay en respect.
Deze manier van doen lijkt erg op het spel uit mijn jeugd. Of het nou om het voetballen in het park of op ‘de cour’ ging, stoepranden of stepracen, we kwamen er altijd samen uit. Soms met harde woorden en een duw, maar morgen waren we er allemaal weer en gingen we op dezelfde manier verder. Nooit is het idee geopperd om een scheidsrechter of een jury in te stellen.
Bij veel sporten zijn er ondertussen officials ingevoerd om de boel in goede banen te leiden. Er wordt niet langer vertrouwd op ieders vermogen om sportief en respectvol met elkaar de sport te bedrijven. Er zijn handhavers en toezichthouders nodig die bovendien door allerlei technologie worden ondersteund. Vaak is er meer dan één regelaar. Hoe hoger het niveau, hoe meer regelaars. Bij tennis een stuk of 20, bij voetbal een stuk of 6 en bij het ijshockey 3 á 4 en een aantal benchofficials voor maximaal 12 spelers op het ijs.
Ik heb nog maar één sport meegemaakt, die ook professioneel wordt gespeeld, waar geen scheidsrechters zijn: ultimate frisbee. Ik probeer wel eens na te denken over ijshockey zonder referees en linesmen. Dat valt niet mee. Zelfs bij sporten als biljarten, darten en curling zijn er officials. Met al die passie, power en plezier bij ijshockey loopt het makkelijk uit de hand als dat niet strikt wordt gereguleerd. De allereerste indoor ijshockeywedstrijd (in Montreal op 3 maart 1875) werd overigens gestaakt, omdat schaatsers in het publiek vonden dat ze lang genoeg hadden gewacht en ‘hun’ ijs terug wilden.
Fairplay en respect is ongelooflijk belangrijk in onze sport. Niet alleen op het ijs, maar vooral ook bij het ijs. Daar zijn we zelf de regelaars. Daar zijn geen referees en geen linesmen. Daar, bij het ijs, moeten we het zelf doen. De noodzaak voor fairplay en respect bij het ijs, is daarom misschien nog wel groter dan op het ijs. Daar moeten we ons bij het ijs steeds van bewust zijn. Om ons daar bij te helpen, heeft IJshockey Nederland in deze week (van 28 januari tot 4 februari) op allerlei manieren extra aandacht voor fairplay en respect, zowel op als bij het ijs.