12 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

'Boom Boom' overleden

Hij gold als de speler die het ijshockey verrijkte met het slapshot. Hij had ook Ă©Ă©n van de mooiste bijnamen allertijden. Bernard 'Boom Boom' Geoffrion is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden aan maagkanker.

Hij beweerde zelf het slapshot te hebben uitgevonden tijdens eindeloze trainingssessies op de ijsbaan achter een kerk in de buurt van zijn geboortehuis in Montreal. Hij was in ieder geval wel de speler die de manier van schieten populair maakte en daarmee het ijshockey voor altijd veranderde.

Hij kreeg zijn bijnaam eind jaren veertig van een sportjournalist toen hij nog voor de Laval Nationale speelde in de jeugdliga van Quebec. De eerste 'boom' had betrekking op zijn stick die de puck raakte, de tweede 'boom' was de puck die de boarding raakte. Of het net. Geoffrion was Ă©Ă©n van de belangrijkste doelpuntenmakers in de jaren vijftig en zestig.

Zijn voornaamste successen beleefde hij met de Montreal Canadiens, met wie hij vijf Stanley Cups op rij won. Hij debuteerde samen met een andere NHL-legende, Jean Beliveau, in een wedstrijd tegen de New York Rangers in 1950. Een jaar later won hij de Calder Trophy als beste nieuwe speler in de liga. In totaal zou hij 371 goals scoren in veertien jaar bij de Canadiens en later nog 22 na een comeback voor de New York Rangers. Twee keer was hij de topscorer van de NHL.

Het overlijden van Geoffrion komt op een wel erg ongelukkig moment. Zaterdagavond zou zijn shirt 'geretired' worden door de Montreal Canadiens tijdens de wedstrijd tussen Montreal en New York. Geoffrion woonde overigens in Atlanta, waar hij ook overleed. Daar was hij begin jaren zeventig coach bij de Atlanta Flames. Hij had echter toen al gezondheidsproblemen. Later was hij ook nog als coach actief in Montreal. De laatste jaren was hij als adviseur informeel betrokken bij de Atlanta Thrashers.

Hij bleef echter altijd een Canadien in hart en nieren. 'Ik wou dat sommige dingen anders waren gelopen. Ik heb voor mijn favoriete team mogen spelen. Ik mocht met mijn jeugdidool, The Rocket, spelen. Ik had zelf een beetje succes en het team was enorm succesvol', liet hij in 2003 optekeken.