Div buitenlandse zaken

8 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Buitenlandse Zaken deel 1

Het lijkt erop alsof er steeds meer Nederlandse spelers hun heil zoeken over de grens. In de rubriek Buitenlandse Zaken regelmatig aandacht voor een aantal van deze spelers. In de eerste aflevering onder meer de Nederlandse junioren in de USHL en de hoogste Duitse juniorenliga.

Mike Dalhuisen speelt dit seizoen voor Lincoln Stars in de jeugdliga USHL. De verdediger van Oranje won voor 4600 toeschouwers zijn eerste wedstrijd tegen Des Moines met 3-2. Dalhuisen had een assist op de tweede treffer van zijn team. Een dag later ging het minder met de Stars, die na penaltyshots onderuit gingen tegen Sioux City met zes strafminuten voor Mike Dalhuisen. Bij Sioux City speelt Mitch Bruijsten, maar de geboren Nijmegenaar kwam niet in actie in de wedstrijd.

Elders in dezelfde liga speelt ex-Tilburg-forward Diederick Hagemeijer. De aanvaller verloor met zijn Tri City Storm voor 2700 toeschouwers met 2-4 van Omaha Lancers. Hagemeijer kwam niet op het scorebord en tekende voor een -1 in de plusminus. De tweede wedstrijd van Hagemeijer kende een curieuze afloop. Met nog ruim een kwartier te spelen in de derde periode werd de wedstrijd door de scheidsrechter afgeblazen omdat de ijsconditie niet goed genoeg was. De wedstrijd wordt op een later tijdstip afgemaakt. De Storm stond op het moment van staken met 2-1 voor in Des Moines.

Een andere Nederlandse speler in Noord-Amerika is Tony Demelinne. Deze speelt voor de Charleston Wolverines op een lager jeugdniveau. Het seizoen moet daar nog beginnen, maar in de oefenwedstrijden weet de ex-speler van Amsterdam, Den Haag en Zoetermeer het net al goed te vinden met negen goals en twee assists in zes wedstrijden. De Charleston Wolverines zijn een nieuwe ploeg in de South Eastern Junior Hockey League, ene liga met zes teams. Op 13 oktober opent Demelinne zijn seizoen met een uitwedstrijd tegen Fort Myers Eels.

In Duitsland is de juniorenliga al enige tijd aan de gang, waarbij Keulen met de Nederlander Nardo Nagtzaam voorlopig aan kop staat met 27 punten uit elf wedstrijden. Nagtzaam won met Keulen zaterdag uitwedstrijd tegen aartsrivalen DĂĽsseldorf, waar de Nederlander Diego Hofland actief is. Keulen won de wedstrijd voor 134 toeschouwers met 3-4. Hofland nam een assist voor zijn rekening in de wedstrijd. Zijn DEG staat voorlopig vijfde in de liga.

De junioren van Krefeld staan op de tweede plaats van de ranglijst met 26 punten uit dertien wedstrijden. Deze ploeg telt twee Nederlanders met Nijmegenaar Levi Houkes en Amsterdammer Evander Hansen, hoewel laatstgenoemde pas vijf wedstrijden speelde dit seizoen. Op zaterdag ging Krefeld met 2-6 onderuit bij Starbulls Rosenheim, terwijl dezelfde tegenstander een dag later met 5-3 werd verslagen. Levi Houkes had twee assists in deze wedstrijd.

De laatste Nederlandse junior op het hoogste jeugdniveau in Duitsland is Julian van Lijden, die uitkomt voor Berlijn. Deze ploeg speelde een dubbel tegen de Duitse traditionsverein Landshut en verloor de eerste wedstrijd ruim met 5-1. Een dag later kwamen de Berlijnse junioren goed terug met een 2-6 overwinning, waarbij Van Lijden een assist voor zijn rekening nam.

De Nederlander Ramon van Waardenburg speelt voor Banik Sokolov in een lagere Tsjechische divisie. Hij is daar een teamgenoot van twee spelers die in het verleden in Nederland hebben gespeeld, Josef Rybar en Petr Polesny, beiden ex-Den Bosch. Banik Sokolov verloor de uitwedstrijd van SHC Klatovy, maar voor zover valt op te maken uit de statistieken kwam Van Waardenburg niet in actie. Mogelijkerwijs speelde hij wel voor het juniorenteam, maar daarvan lijken online geen scoresheets te vinden.

Een voor Nederland gekwalificeerde speler in het buitenland onder de aandacht brengen? Stuur me gerust een mailtje met informatie en links waar meer info te vinden is.