Div buitenlandse zaken

16 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Buitenlandse Zaken Deel 2

Het tweede deel van de nieuwe rubriek Buitenlandse Zaken. In deze editie onder meer aandacht voor Steve Mason die op hoog niveau speelt in Canada, een reeks ontmoetingen van Nederlandse talenten in de hoogste Duitse liga en de succesvolle seizoensstart voor Tony Demelinne.

Steve Mason heeft een plaatsje verworven bij de Nipawin Hawks in de sterke Saskatchewan Junior Hockey League, één niveau onder major junior. De zoon van oud-bondscoach Doug Mason komt daar een bekende uit de Nederlandse competitie tegen, oud-Tilburg, -Heerenveen en -Geleen-coach Dave Hyrsky is coach en general manager bij het team.

Het seizoen is alweer twaalf wedstrijden oud in Nipawin en Steve Mason verzamelde tot nu toe drie goals en vijf assists. De voormalige speler van de junioren van Krefeld is daarmee de nummer vijf op de topscorerslijst van zijn ploeg. De Hawks staan voorlopig derde in de zes teams tellende Itech Conference met zeven overwinningen, vier nederlagen en één nederlaag na penaltyshots.

Afgelopen zondag kwam Mason uit tegen Kindersley Klippers, die met 8-2 werd verloren. Steve Mason had een assist in de wedstrijd. Mason is een vaste keuze in de verschillende vertegenwoordigende juniorenteams van Oranje en derhalve gekwalificeerd voor het ‘grote' Oranje. Twee dagen eerder won zijn ploeg met 3-4 van Battlefords North Stars. Mason nam geen punten voor zijn rekening.

Op het hoogste Duitse juniorenniveau was het een serie onderlinge wedstrijden tussen de Nederlanders. Diego Hofland en Julian van Lijden kwamen elkaar tegen in de wedstrijd tussen Düsseldorf en Berlijn. Het team van Hofland won de wedstrijd met 6-2, maar Van Lijden kwam wel tot scoren in de wedstrijd. Hofland bleef steken op een assist op de openingstreffer van de wedstrijd. Een dag later kwam de aanvaller van DEG de Nederlandse spelers van Krefeld tegen. In een doelpuntrijke wedstrijd werd deze met 9-5 afgesloten in het voordeel van Düsseldorf.

Hofland leverde een belangrijke bijdrage aan de overwinning met een goal en twee assists. Levi Houkes bleef puntloos namens Krefeld, terwijl Evander Hansen niet in actie kwam voor het team van de ook in Nederland bekende coach Frank Gentges. Een dag eerder was Krefeld wel succesvol in de derby tegen het Keulen van Nardo Nagtzaam. Levi Houkes had net als Nagtzaam een assist in de 3-4. Laatstgenoemde speelde vorig jaar nog voor de junioren van Krefeld. Nagtzaam had op zondag een doelpunt en een assist in de ruime 7-1 overwinning op het Berlijn van Julian van Lijden. De Nederlander van de Eisbären had alleen vier strafminuten in de wedstrijd.

De Lincoln Blues van Mike Dalhuisen kregen met 1-4 klop van Des Moins in de USHL in de Verenigde Staten. De international kwam tot zeven strafminuten. Diederick Hagemeijer kwam niet in actie voor de Tri City Storm, die thuis met 3-2 verloren van Waterloo. Een treedje lager won Tony Demelinne met de Charleston Wolverines de twee openingswedstrijden van het seizoen. In de 5-2 zege op de Florida Eels op zaterdag had de Haagse aanvaller een goal en twee assists, terwijl hij in de tweede wedstrijd op zondag, een 5-4 zege, drie assists voor zijn rekening nam.

Tips en reacties blijven van harte welkom op [email protected]. Volgende week ook aandacht voor enkele oudere spelers die in buitenlandse competities spelen.