Div buitenlandse zaken

28 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Buitenlandse Zaken Deel 5

De rubriek Buitenlandse Zaken zet deze week op een rijtje welke Nederlandse spelers in het buitenland zich kunnen opmaken voor de play-offs. Aan de orde komen onder meer Phil Groeneveld, Nardo Nagtzaam, Mitch Bruijsten en Mike Dalhuisen.

Twee van de drie Nederlanders in de USHL kunnen zich gaan opmaken voor een plek in de play-offs. Alleen Diederick Hagemeijer en Tri-City dreigen naast de post-season te grijpen. Hagemeijer heeft twee goals en vier assists in 38 wedstrijden tot nu toe. Dat betekent echter niet dat het onverminderd goed gaat met de andere twee.

Zo hebben Mitch Bruijsten en de Sioux City Musketeers een geweldige start van het seizoen gehad. Van de eerste 25 wedstrijden werden er slechts 5 verloren. In de twintig wedstrijden sinds het begin van het nieuwe jaar werden er echter slechts zes gewonnen. Daardoor kon concurrent Omaha fors uitlopen op de ranglijst en zit Sioux City in de middenmoot van de ranglijst. Afgelopen weekeinde werd drie keer verloren met één doelpunt verschil.

Mitch Bruijsten heeft in 41 wedstrijden elf goals en twaalf assists, waarmee hij de nummer tien is op de topscorerslijst van zijn ploeg. In zijn laatste vijf wedstrijden echter slechts één treffer voor de Nederlander. Door de reeks nederlagen zijn de Lincoln Stars van Mike Dalhuisen de Musketeers tot op één punt genaderd. Dalhuisen heeft voorlopig in slechts 28 wedstrijden vier assists op zijn naam, maar wacht nog steeds op het eerste doelpunt.

Hij is echter een prima +6 in de plus/minus voor zijn team en heeft ook al 86 strafminuten op zijn naam. Daarmee is hij zowel qua punten als qua strafminuten op zijn minst al gelijk aan vorig jaar. Dalhuisen leerde de basis van het ijshockey in Nijmegen, maar verhuisde enkele jaren geleden naar Canada. Dit is zijn tweede seizoen in de USHL, waar hij een beurs voor een Amerikaanse universiteit hoopt te veroveren.

In Duitsland hebben Levi Houkes en Nardo Nagtzaam de kwartfinale van de play-offs bereikt. Op 5 maart wordt de eerste wedstrijd gespeeld van hun best-of-three serie tegen Landshut, één van de traditionele topclubs in Duitsland voor de komst van de DEL. Ook Diego Hofland (DEG) en Julian van Lijden (Berlin) hebben de play-offs bereikt. Zij moeten het respectievelijk opnemen tegen Keulen en Heilbronn.

Levi Houkes is de reguliere competitie afgesloten op de vijfde plaats van de topscorerslijst van zijn team met twaalf goals en 26 assists in 36 wedstrijden, Nagtzaam wist in zijn negentien wedstrijden bij Krefeld nog tot tien goals en elf assists te komen voor meer dan een punt per wedstrijd. Diego Hofland blijft echter de topscorer onder de in Nederland geboren spelers in de liga met 14 goals en 24 assists in 34 wedstrijden. Van Lijden heeft vier goals en negen assists. Allen komen dus uit de play-offs.

De Italiaanse Nederlanders Phil Groeneveld en Jamie Schaafsma zijn beiden ook al geplaatst voor de play-offs. Op dit moment speelt de top-vier in Italië een kampioensronde om te bepalen wie op de plaatsen één tot en met vier eindigen. In een aparte competitie spelen de andere ploegen om de overige vier plaatsen in de kwartfinales om het landskampioenschap.

Afgelopen weekeinde kwamen Phil Groeneveld en Jamie Schaafsma elkaar tegen in de liga, waarbij de Bolzano Foxes van de nationale doelman met 3-1 de overwinning binnensleepte tegen HC Fassa. Daarbij verrichtte Groeneveld overigens een prachtige save op Schaafsma, die zonder punten bleef in de wedstrijd. Er is nog één speelronde te gaan in Italië, daarna beginnen de play-offs.