18 oktober 200300:00

Door [email protected]

Bulldogs op juiste koers

, en waren vanmiddag in Frankrijk de grote mannen in de 0-6 overwinning van Amsterdam Bulldogs op het Italiaanse Asiago. In de tweede wedstrijd van de tweede ronde Continental Cup sleepte de ploeg van Ron Berteling de eerste zege van het toernooi binnen. De punten zijn cruciaal in het streven van de Nederlandse landskampioen: het behalen van de derde ronde.

De Amsterdammers beginnen rustig aan de wedstrijd. Alhoewel de Bulldogs superieur zijn bij de faceoffs, ze winnen 15 van de 20 pucks, ontloopt het aantal schoten elkaar maar weinig. Voor beide doelen doen zich uitstekende kansen voor, maar beide goalies verweren zich kranig. en worden door de Italiaanse goalie Nicolas Lobbia van zuivere kansen beroofd, waar aan de andere kant een serie rebounds moet verwerken. Het is Amsterdam dat in de twaalfde minuut als eerste het netje weet te vinden. Met de Italiaan Luca Rigoni op de strafbank verschalkt de Amsterdamse goaltjesdief op aangeven van Marc Bultje de goalie van Asiago.Met die stand gaan beide ploegen de kleedkamers in. In de dertigste minuut stuurt de Franse scheidsrechter Bachelet de Nederlands-Canadees en de Italiaan Romanovskis naar de strafbank. Bij het aflopen van de straf sprint Oort uit de strafbank, krijgt direct de puck aangespeeld van Williamson en verdubbelt de score. Voor de Italianen, die een overzicht in schoten niet beloond zien worden, een zware klap.In de derde periode gaan bij Amsterdam de remmen los. Binnen vier minuten zetten en de 0-4 op het bord. pakt vervolgens met de 5-0 zijn tweede doelpunt en vierde punt van de avond. Het Italiaanse verzet is tegen die tijd al lang gebroken en de Italianen zetten nog maar weinig druk op het Amsterdamse doel. scoort anderhalve minuut voor tijd nog de 6-0, en daarmee zijn tweede doelpunt.Voor Swart is het zijn tweede shutout in evenzoveel dagen. Voor de jonge goalie een enorme opsteker, zeker gezien het kaliber van de tegenstanders. Met zijn sterke optreden heeft hij grote kans om morgen in de beslissende wedstrijd tegen Amiens weer onder de lat te staan.De Gothiques de Amiens zijn de vice-kampioen van Frankrijk en zullen nog een lastig obstakel vormen voor Amsterdam. De Franse ploeg won gisteren haar eerste wedstrijd tegen Asiago met 3-2. De wedstrijd van vanavond tegen Rouen werd met 4-2 verloren. Hierdoor staan Rouen en Amsterdam nu gedeeld eerste met drie punten. Amiens volgt op een punt achterstand.De Bulldogs kunnen zich bij winst morgen plaatsen voor de derde ronde van de Continental Cup, maar zijn dan afhankelijk van het resultaat van Rouen. Bij winst komen de gastheren namelijk op gelijke hoogte, maar dan wordt naar het doelsaldo gekeken. De Nederlanders staan er wat dat betreft op dit moment beter voor, met een doelsaldo van plus zes; vier doelpunten beter dan Rouen.Een gelijkspel in beide partijen is voor Amsterdam ook genoeg om door te gaan; het onveranderde doelsaldo garandeert dan plaatsing. Een verlies zou echter het einde van hun missie betekenen voor de Nederlanse ploeg, en plaatsing voor een van de twee Franse teams.