14 mei 200700:00
Door Joep Meijsen
Dat dit uitgerekend in Moskou gebeurde, zal pijn gedaan hebben. Rusland en de Soviet-Unie veroverden in totaal 23 wereldtitels en waren daarmee jarenlang de koploper. Vanaf de jaren zestig tot eind jaren tachtig domineerden de Sbornaja het kampioenschap. De laatste wereldtitel werd echter alweer veertien jaar geleden gewonnen, terwijl tijdens dit toernooi de bronzen plak het hoogst bereikbare bleek.
Canada veroverde een groot deel van zijn kampioenschappen in de eerste jaren van het internationale ijshockey. Vaak werd de amateurkampioen van Canada naar Europa gestuurd om daar even de wereldtitel op te halen. Zo won Canada dertien van de vijftien wereldtitels die voor de Tweede Wereldoorlog werden vergeven. Alleen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië onderbraken de zegereeks in die jaren en de Britse ploeg bestond toen volledig uit Canadezen. In die jaren werd overigens regelmatig de Olympisch kampioen tevens uitgeroepen tot wereldkampioen.
Dat veranderde halverwege de jaren vijftig met de opkomst van de Soviet-Unie. De onenigheid over de staatsamateurs van de Soviet-Unie en Tsjechoslowakije leidde in de jaren zeventig tot een breuk tussen de IIHF en Canada, waardoor het moederland van het ijshockey jarenlang ontbrak bij kampioenschappen.
Intussen is Canada weer helemaal opgenomen in de internationale ijshockeyfamilie en wordt volgend jaar het WK zelfs in Canada zelf gehouden. Het is even afwachten hoeveel toeschouwers en aandacht dat trekt in de concurrentiestrijd met de play-offs om de Stanley Cup.
Twaalfduizend toeschouwers waren aanwezig in de Chodynka Arena in Moskou. Ze zagen twee treffers van Rick Nash van de Columbus Blue Jackets, alsmede goals van Eric Staal en Colby Armstrong. Koniola en Miettinen scoorden in de laatste tien minuten nog voor Finland, maar het mocht niet baten. De Finnen zullen onderhand een finaletrauma hebben. In 1995 werd de enige wereldtitel veroverd. Sindsdien ging de ploeg in 1998, 1999, 2001 en 2007 onderuit in de finale en werd tussendoor in 2006 ook nog de wedstrijd om de gouden plak in Turijn verloren.
Heel bijzonder is de wereldtitel voor de Canadese coach Andy Murray, die zijn derde kampioenschap veroverde met Canada. Eerder al was hij de succescoach in 1997 en 2003. In het verleden werkte hij onder meer voor de Eisbären in Berlijn, maar intussen is hij alweer jarenlang actief in de NHL. Eerst als hoofdcoach van Los Angeles en intussen in St. Louis.
Tags
Buitenlands nieuws