30 juli 200700:00

Door Joep Meijsen

Canadezen voor Grizzlies

Groningen heeft zich verzekerd van de diensten van twee nieuwe Canadezen. Het gaat om verdediger Lucas Fransen en aanvaller Kevin Lavallee. Daarmee staat de teller aan nieuwkomers bij de Grizzlies op drie.

Groningen maakt komend seizoen een comeback op het hoogste niveau in Nederland. De ploeg wil onder leiding van hoofdcoach Andy Tenbult een gooi doen naar een plek in de play-offs. Aan het eind van het vorige seizoen werd al duidelijk dat topscorer Matt Tremblay met Groningen meegroeit naar de eredivisie. Vorige week werd aanvaller Nathan Daly al aan de selectie toegevoegd.

De 25-jarige verdediger Lucas Fransen komt over van de universiteit Minnesota State University - Mankato, waar hij in vier seizoenen acht goals en negentien assists voor zijn rekening nam. De uit Langley, British Columbia afkomstige defense kwam ruim tachtig keer in actie in de Amerikaanse universiteitscompetitie. Fransen kreeg zijn opleiding daarvoor in de British Columbia Hockey League.

MSU Mankato is zo'n beetje een hofleverancier voor de Nederlandse competitie. Fransen speelde de afgelopen jaren onder meer samen met Jake Brenk, Kyle Nixon en Steven Johns die afgelopen jaren allen voor Nijmegen uitkwamen. Het ijshockeyprogramma van de universiteit heeft een goede naam en heeft de afgelopen jaren verschillende spelers geleverd aan de NHL en Europese topcompetities.

De 22-jarige Aanvaller Kevin Lavallee speelde vier seizoenen voor de Nipawin Hawks in de Saskatchewan Junior Hockey League, waar hij drie jaar geleden de topscorer was. Hij was daar jaarlijks goed voor meer dan tien doelpunten en was in het seizoen 2003-04 met 46 punten in 54 wedstrijden de topscorer van de ploeg.

Afgelopen seizoen kwam hij uit voor de Lloydminster Border Kings, op het hoogste amateurniveau in Canada. Met die ploeg sleepte hij het landskampioenschap in de wacht, de bekende Allan Cup. Deze werd twee jaar geleden nog door Kevin Hoogsteen gewonnen. De uit Moose Jaw, Saskatchewan afkomstige rechter vleugelaanvaller speelde 35 wedstrijden en kwam tot 27 doelpunten en 43 assists. Daarmee was hij de nummer drie op de topscorerslijst van zijn liga.