Capitals jaapedenbaan fisheye 1112

29 februari 201221:01

Door Joep Meijsen

Capitals denkt over nieuwe ijsbaan

Amsterdam Capitals is samen met een aannemer plannen aan het ontwikkelen voor een nieuw ijsstadion. De nieuwe baan moet in Amsterdam of de directe omgeving worden gerealiseerd.

Dat meldt Amsterdam Capitals in de eigen nieuwsbrief. De dit jaar in de eredivisie debuterende organisatie werkt samen met Aannemingsbedrijf Ooijevaar uit Alkmaar. Gezamenlijk is een concept ontwikkeld voor een hal met twee ijsvloeren voor ijshockey, maar ook voor andere ijssporten als kunstschaatsen, curling, sledgehockey en shorttrack.

De hallen moeten een toeschouwerscapaciteit krijgen van respectievelijk drieduizend en 750 toeschouwers. De hal moet tevens kunnen worden gebruikt voor concerten of andere activiteiten, zodat deze het hele jaar kan worden geëxploiteerd.

Capitals en Ooijevaar gaan nu op zoek naar investeerders. Daarbij wordt zowel gekeken naar gemeenten als naar private partijen. Waar de hal precies gaat komen is nog onduidelijk. ‘Een aantal locaties hebben we voor ogen, maar in deze fase is het niet goed je daarop vast te leggen', zegt voorzitter Bas Visser van Capitals in de nieuwsbrief.

Als er voldoende belangstelling is, kan het nieuwe complex binnen drie jaar worden gerealiseerd. Amsterdam speelt nu zijn thuiswedstrijden op de Jaap Edenbaan. Afgelopen december werd het vijftigjarige bestaan van de baan nog groots gevierd. In de jaren negentig sloot de baan enkele jaren de deuren voor een grootschalige renovatie. Nederland heeft op dit moment geen steden met meerdere, los van elkaar gelegen, ijscomplexen. Dat was wel vele jaren het geval in Den Haag.