9 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Chaos bij Utrecht - Geleen

De Challenge Cup-wedstrijd tussen Utrecht en Geleen eindigde zondagavond na vijf minuten in de derde periode. Niet omdat de wedstrijd gestaakt werd, maar omdat de ijstijd op was. Tilburg en Nijmegen schoten de pucks er in hoog tempo in tegen respectievelijk Eindhoven en Dordrecht.

Utrecht - Geleen 1-6

Geleen startte tegen Utrecht in een loom tempo en wist het eerste kwartier amper kansen te creëeren tegen een collectief verdedigend Utrecht. Als de Limburgers al tot schoten op doel kwamen, werden deze door doelman Yordan van Hoegee met glans gepareerd.

De Limburgers waren echter conditioneel een stuk sterker dan de amateurs uit Utrecht en gaandeweg de wedstrijd werd het overwicht wel omgezet in een aantal treffers. Jeffrey Mens (2), Jamie Visser (2), McGarry en Ramoul kwamen tot scoren voor Geleen, terwijl Utrecht een keer tegenscoorde via de pas 15-jarige Serano Voorn.

Opvallend was dat de wedstrijd de zestig minuten niet haalde. Na vijf minuten in de derde periode werd de ontmoeting afgeblazen. De ijstijd van Utrecht Dragons was op en de lokale bandyformatie stond te trappelen om het ijs te betreden. De wedstrijd duurde zo lang omdat deze twee keer werd onderbroken door twee stevige knokpartijtjes, die gevolgd werden door eindeloze stoppages voor het afhandelen van de administratie bij de bench. Hierdoor werd echter een veel grotere uitslag voorkomen, want Utrecht zat er conditioneel in de derde periode helemaal doorheen.

Scheidsrechter Beks deelde uiteindelijk een hele reeks straffen uit aan beide teams, waarbij vooral Mike Walling het duel in Utrecht niet gauw zal vergeten. Hij liep tegen een dubbele matchpenalty op en mag dus vier wedstrijden niet spelen. Verder ontbreekt volgend weekeinde ook Steve Farrer, terwijl Brad McDonald met een game misconduct ontsnapte.

Utrecht-coach Frank Versteeg bezag de wedstrijd hoofdschuddend. 'Onze club is helemaal niet klaar voor wedstrijden tegen teams die met acht of negen imports aankomen. Bij ons betaalt iedere speler gewoon vijfhonderd euro contributie. We hebben amper vijf uur training achter de rug, waarvan ik een groot deel heb moeten besteden aan het systeem', verzucht hij. Bij Utrecht ontbrak aanwinst Maarten de Groot met een blessure.

Hij snapt weinig van het plan om de Challenge Cup te spelen. 'Ik heb de bond afgelopen zomer verschillende keren verteld dat het geen goed idee is. Ik had ook de indruk dat iedereen het daar eigenlijk wel mee eens was. Tot mijn verbazing staat dit toch gewoon op het programma. Een voordeel is dat mijn jonge spelers nu kunnen zien hoe hoog het tempo in de eredivisie ligt en hoeveel ze nog moeten leren. Ik zie echter veel meer nadelen dan voordelen in deze competitie', aldus de ex-international.

Fotoreportage: www.actiefotografie.nl

Dordrecht - Nijmegen 1-16
Dordrecht moest zaterdag tegen Geleen al achttien tegengoals incasseren en kreeg er daar in eigen stadion een dag later nog zestien overheen. Emperors domineerde vooral in de eerste twee periodes en scoorde wanneer het maar wilde.

Opvallend is dat verdediger Andreas Löf vier keer scoorde in de ontmoeting. Zijn landgenoot Mikael Sjöström kwam tot drie goals en John Versteeg nam twee treffers voor zijn rekening. Verder scoorden Snis, Verbruggen, Jensen, Katavisto, Dahlin, Teunissen en Huub Verdonschot namens de Nijmeegse ploeg. Opvallend is dat de derde periode in 1-1 eindigde.

'Het zijn niet de leukste wedstrijden voor de beide poegen, maar het moet gebeuren. De jonge spelers van Dordrecht kunnen op deze manier ontdekt worden door de eredivisieteams. Door tegen betere tegenstanders te spelen worden ze ook verder geholpen in hun ontwikkeling', zegt assistent-coach Jorma Manterre van Nijmegen in dagblad De Gelderlander.

Tilburg - Eindhoven 14-0
Peter van Biezen was in Stappegoor de grote man bij Tilburg Trappers in de Brabantse derby tegen Eindhoven. De snelle forward scoorde liefst vier keer, waaronder de eerste twee treffers van de avond. Hij bracht ook nog een assist op zijn naam.

Zo'n 850 toeschouwers waren naar Stappegoor gekomen voor de ontmoeting en zagen dat twaalf van de veertien treffers van Trappers door in Nederland geboren spelers werden gescoord. Dennis Donders scoorde twee keer, evenals Dennis ten Bokkel. Andere treffers kwamen van de sticks van Simon de Wit, Mark Donders en Jeroen van den Broek. Ook Doug Stienstra en Dave Bonk wisten het net achter Stefan Schoep of Thijs van Broekhoven te vinden.

Het team van Eindhoven staat sinds dit seizoen onder leiding van de in Canada geboren Roger Provencher. Deze speelde in de jaren tachtig in Eindhoven en is daarna in Nederland blijven plakken. Hij coachte de afgelopen jaren verschillende andere teams in de regio en volgt nu bij de IJsbrekers Risto Mollen op. Het was zijn formatie echter niet gegund om Emil Lundgren te passeren.