6 januari 200700:00
Door Joep Meijsen
De wedstrijd in Nijmegen was er eentje met twee gezichten. Emperors had het meeste puckbezit, viel het meest aan, maar creëerde pas in de derde periode voldoende kansen. Amsterdam wachtte af en voerde een aantal fraai uitgevoerde counters uit. Het grootste deel van de ontmoeting stond de ploeg uit de hoofdstad op voorsprong, maar een paar minuten voor het einde kwam de formatie uit de Keizerstad alsnog voorbij.
Alexander Schaafsma trof vroeg in de wedstrijd al het ijzerwerk, maar een uitstekende counter met drie tegen één in de vijfde minuut leverde de aanvoerder van Amsterdam uiteindelijk toch zijn twaalfde treffer van het seizoen op. Mark Tanner legde de puck panklaar en de geboren Groninger hoefde de puck alleen maar in de open hoek te duwen. De situatie leverde Tommie Hartogs zijn eerste punt van het seizoen op. De aanvoerder van de nationale ploeg speelde voor het eerst weer een complete wedstrijd voor Amsterdam.
Nijmegen kwam na vijf minuten in de tweede periode op gelijke hoogte. Timothy Gerritsen gaf de puck het laatste zetje langs de prima keepende Jonathan Pelletier. Dit gebeurde in een situatie met een delayed penalty. Vlak voor het einde van de periode kwam het team van Ron Berteling wederom op voorsprong. Mikael Sjöström werd door scheidsrechter Bergman naar de strafbank gestuurd en de sterk spelende Jamie Schaafsma wist het net te vinden op aangeven van Tommie Hartogs.
Een reeks powerplays gaf Nijmegen in de derde periode de kans op de gelijkmaker. Een situatie van vijf tegen drie werd niet benut, maar vier minuten voor tijd viel alsnog de gelijkmaker. Pelletier keerde een aantal schoten in het Nijmeegse offensief, maar moest uiteindelijk capituleren op een handig ingeschoten rebound door Bob Teunissen.
De spanning in de wedstrijd begon op te lopen toen kort daarna een vechtpartij uitbrak tussen doelpuntenmaker Teunissen en Mark Tanner. Laatstgenoemde kreeg hiervoor een nogal kinderachtige match penalty, waardoor hij twee wedstrijden moet brommen. Een veel te zware straf voor een paar klappen. Teunissen ontsnapte met vier minuten straf.
Kort daarop werden eerst Anders Dahlin en vervolgens Andreas Löf van het ijs gestuurd. Laatstgenoemde kreeg weer een van die belachelijke automatische straffen voor het buiten het ijs schieten van de puck, waarschijnlijk de minst doordachte van de door de IIHF verzonnen regelwijzigingen. Hierdoor stond Amsterdam ineens een lange powerplay op. Ondanks enkele uitgelezen kansen, overleefde Nijmegen dit echter.
De vele straffen in de slotfase van de wedstrijd bleken echter de inleiding tot een totale chaos in de overtime. Nijmegen had twee spelers op de strafbank zitten, terwijl Amsterdam de vijf minuten van de match penalty van Tanner nog deels op het bord had staan. Volgens verklaringen van betrokkenen na afloop vertelde scheidsrechter Bergman daarna aan de banken van Amsterdam en Nijmegen verschillende verhalen over de manier van afhandeling van de spelers op de strafbank.
Dit leidde ertoe dat Nijmegen in eerste instantie een korte eigen powerplay met vier tegen vier speelde, vervolgens stond Amsterdam met vijf spelers op het ijs, zette Nijmegen er ook maar een vijfde speler bij en werd later weer verder gegaan met vier tegen vier. Om de situatie nog ingewikkelder te maken, kreeg Leo van den Thillart even later nog een straf wegens checking from behind, zodat Nijmegen ineens met vier tegen drie stond.
Een dag na de wedstrijd wordt vanaf officiële kant gerageerd op de situatie. De situatie zou op juiste wijze zijn uitgelegd aan de beide banken en de officials. Het misverstand ontstond op het moment dat Nijmegen de powerplay in zou gaan en de officials in de bank de strafbank gesloten hielden.
De misverstanden leidden tot een gouden kans voor Bohuslav Subr, Nijmegen kreeg nog een goede kans in de slotfase, terwijl in de slotseconden Amsterdam de winnende goal shorthanded had kunnen scoren. Uiteindelijk kwam het echter op penaltyshots aan en die werden door Amsterdam beter genomen. Jamie Schaafsma scoorde enigszins gelukkig als enige, Jonathan Pelletier stopte de drie pogingen van Nijmegen.