Hys korthuis celebrate 0809

29 april 200900:00

Door Joep Meijsen

CHL-avontuur Hijs in gevaar

De Haagse deelname aan de Champions Hockey League is in gevaar. De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft waarschijnlijk onvoldoende geld om uitbreiding van de prestigieuze competitie te betalen.

De eerste editie van de CHL wordt sportief als een succes gezien. Gemiddeld bezochten 7100 toeschouwers de wedstrijden en met het Zwitserse ZSC Lions was er een verrassende winnaar die er met één miljoen euro vandoor ging. Het was echter ook een bijzonder duur toernooi. Het eerste jaar zou zo'n 20 miljoen euro hebben gekost, met slechts de Russische energiegigant Gazprom en Reebok als sponsoren. Ook de televisierechten gingen niet voor grote bedragen over de toonbank.

Voor het komende seizoen was uitbreiding naar 22 landen voorzien. Dat betekende dat de Nederlandse kampioen Den Haag een plekje zou krijgen in de eerste voorronde. Volgens informeel bevestigde informatie zou Hijs daarbij in Hannover op de lokale Scorpions en de Franse kampioen Grenoble stuitten. De financiële crisis zorgt er echter voor dat de uitbreiding zeer onzeker is en dat er zelfs vraagtekens zijn of er wel een tweede seizoen van de CHL zal worden gespeeld. Zo is de beurswaarde van Gazprom het afgelopen jaar gekelderd en staan er ook geen nieuwe sponsoren in de rij voor de pan-Europese competitie.

‘Waarschijnlijk is dat we het zo gaan spelen als in het afgelopen seizoen. Als ons dat lukt, is dat een groot succes', aldus Horst Lichtner van de IIHF in een verklaring voor de pers. Voor Den Haag zou dit een bittere pil zijn. De club had zelfs plannen om de CHL-voorronde naar de Hofstad te halen. Bovendien was aan deelname aan de voorronde een beloning van vijftigduizend euro gekoppeld.