Trappers pederson intro

7 mei 200900:00

Door Joep Meijsen

Coach en McGarry bij Trappers

Tilburg Trappers heeft de 41-jarige Canadees Mark Pederson vastgelegd als opvolger van Larry Suarez. Ook haalde de club een eerste nieuwe import binnen, ex-Eater Brian McGarry draagt volgend jaar het shirt van Trappers.

Dat heeft Tilburg vanmorgen bekendgemaakt. Pederson was de afgelopen vier jaar assistent-coach bij de San Diego Gulls uit de East Coast Hockey League. Tilburg wordt zijn eerste club als hoofdcoach. De uit Prelate in Saskatchewan afkomstige Pederson heeft een lange loopbaan als speler achter de rug. Vanaf 1989 speelde hij vijf seizoenen in de NHL voor Montreal, Philadelphia, San Jose en Detroit. In 169 wedstrijden pakte hij 35 goals en vijftig assists mee.

De jaren daarna speelde hij vooral in Europa, waarbij hij onder meer op het hoogste niveau actief was in Zweden, Oostenrijk en Duitsland. In dat laatste land was hij onder coach Doug Mason onder meer actief als speler bij Krefeld. Terug in Noord-Amerika rondde hij zijn spelersloopbaan af op lager profniveau om vervolgens als assistent-coach bij de Gulls aan de slag te gaan.

Met het contracteren van Pederson komt er een einde aan een lange zoektocht van Trappers naar een opvolger van Larry Suarez, waarbij verschillende kandidaten afhaakten. Uiteindelijk ging de keuze tussen Pederson en de in Duitsland werkzame Craig Streu. De nieuwe coach krijgt als specifieke opdracht van het bestuur van Tilburg mee om jonge spelers, waaronder doelman Ian Meierdres, een eerlijke kans te geven een basisplaats te veroveren. De afgelopen weken vertrokken verschillende Nederlandse spelers bij Tilburg, waarbij onvrede met het beleid als één van de redenen werd opgegeven.

Tegelijk met de bekendmaking van Pederson, laat Trappers ook weten Brian McGarry als eerste buitenlandse aanwinst voor het nieuwe seizoen te hebben aangetrokken. De 24-jarige McGarry speelde afgelopen jaar geen ijshockey op niveau, maar was in de twee seizoenen daarvoor een veelscorende speler in de Nederlandse competitie. Voor Geleen scoorde hij 86 keer en verzorgde hij ook nog 82 assists voor een gemiddelde van ruim twee punten per wedstrijd.

Ook Ritchie van Hulten blijft nog een jaar bij Trappers.