NHL tom renney 0809

24 februari 200900:00

Door [email protected]

Coach Rangers de laan uit

Na meer dan vijf jaar is er een einde gekomen aan het dienstverband van Tom Renney bij de New York Rangers. De ploeg heeft de coach met onmiddellijke ingang op non-actief gezet. Ook assistent-coach Perry Pearn moet het veld ruimen.

Na eerder als hoofdcoach bij de Vancouver Canucks gefungeerd te hebben, begon Renney in 2003 bij de Rangers als assistent-coach. Gedurende het einde van het 2003-04 seizoen nam hij vervolgens de honneurs waar voor de huidige General Manager van de Rangers - Glenn Sather - als interim hoofdcoach.

Mede door het goede resultaten dat seizoen werd Renney vervolgens genomineerd als kandidaat voor de ‘Jack Adams Award'. Deze prijs is voor de beste coach van de NHL. Na zijn behaalde resultaten en zijn nominering bleef de Canadees uit Cranbrook, British Columbia, als hoofdcoach verbonden aan de club uit New York. Tot enkele dagen geleden.

random_key_59800_file_open-uri.2642.0_fe
Foto: Tom Renney

Renney is ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. De verwachtingen in New York zijn elk jaar traditioneel hooggespannen. Zo ook dit seizoen. De bekende druppel was de wedstrijd in én tegen de Toronto Maple Leafs. De Rangers verloren deze wedstrijd in overtime met 3 - 2. De Rangers verloren hierdoor maar liefst tien van hun laatste 12 duels. Dat was voor het Rangers management te veel.

‘Ik denk dat we hier allemaal verantwoordelijkheid voor moeten nemen', aldus General Manager Glen Sather van de New York Rangers. Ondanks deze uitspraak moest echter alleen de coaching staff van de New York Rangers het veld ruimen. Sather blijft vooralsnog in het zadel. De kritiek op Sather zwelt in de tussentijd wel verder aan. Speciaal de komst van de teleurstellende Wade Redden en het verlies van Jagr en Shanahan worden hem aangerekend.

De opvolger voor Renney is intussen al gevonden in de persoon van John Tortorella. Tortorella is de voormalige hoofdcoach van de Tampa Bay Lightning en nog steeds werkzaam in de Lightning organisatie. Hij coachte de Lightning in het seizoen dat ze de Stanley Cup wonnen. De verwachtingen zijn wederom hooggespannen met het aanstellen van een voormalige Stanley Cup winnaar als coach. ‘Ik denk dat Torts meer vuur meebrengt met zijn aanpak', aldus Sather.

Opvallend detail is dat alle teams die dit seizoen geopend hebben in Europa nu hun hoofdcoach hebben vervangen. Zowel de Pittsburgh Penguins, Tampa Bay Lightning als Ottawa Senators hadden hun hoofdcoaches dit seizoen al eerder het congé gegeven.