Hys celebrate 1 2 200309

21 maart 200900:00

Comeback HYS dwingt finale af

Het ijshockeyseizoen in Nederland is verlengd met één dag. Hijs Den Haag draaide een 0-2 achterstand om in een 4-2 overwinning. Jan Bohac schoot twaalf seconden voor tijd de winnende treffer binnen.

Dankzij de overwinning van Den Haag verplaatst de karavaan zich morgen voor de laatste keer naar Tilburg voor een vijfde en beslissende wedstrijd. De Uithof was daarvoor al veranderd in een groot ijshockeyfeest door het verloop van de enerverende wedstrijd. Toch begon de ontmoeting bepaald niet sprankelend.

Den Haag kwam uitermate zwak uit de kleedkamers en maakte dezelfde fouten als in de voorgaande wedstrijd in Tilburg. De ploeg van coach Brian de Bruyn had weliswaar veel puckbezit, maar kon geen fatsoenlijke kans creëeren en kwam niet verder dan een aantal kansloze schoten op het doel van Billy Thompson. Vooral het optreden van John Gordon was kenmerkend voor het Haagse spel. De verdediger kwam onzeker over en grossierde in fouten.

Aan de andere kant leek Tilburg geconcentreerd op weg naar de derde titel op rij. Na tien minuten spelen kwamen de Brabanders dan ook op voorsprong. Een harde one-timer van Don Nichols verdween in de rechterbovenhoek en zorgde voor vreugde bij de vele meegereisde Tilburgers. Anderhalve minuut later dompelde Daryl Bat het volgepakte Haagse stadion nog verder in rouw. De vliegensvlugge Canadees rondde een shorthanded uitbraak af na een prima lange pass van Don Nichols.

Hijs begon in de tweede periode wel met de nodige felheid. Den Haag wist een paar kansen af te dwingen maar de Haagse aanvallers stonden vooral aan de zijkant in plaats van voor de neus van Billy Thompson. Ook Tilburg kreeg een aantal kansen waaronder wederom een shorthanded uitbraak voor Daryl Bat, dit keer wist Tim Knudsen echter redding te brengen voor Hijs. Drie minuten voor tijd brak echter het feest los in De Uithof tijdens een vier tegen drie situatie. Duncan Dalmao schoot de puck achter Billy Thompson wiens zicht perfect werd geblokkeerd door Josh Mizerek.

Nog voor de tweede pauze kwam Hijs nog op gelijke hoogte. John Hecimovic hield het overzicht en bediende de inschaatsende Marcel Bruinsma. De Nederlands-Canadees had geen moeite om de puck het doel in te werken. Captain Matt Korthuis: 'We hebben in de eerste pauze tegen elkaar gezegd dat er een schepje bovenop moest. De gelijkmaker was een mooie goal na een prachtige pass van John Hecimovic.'

De derde periode vormde het hoogtepunt van de avond. De sfeer in de met 2600 toeschouwers gevulde Uithof bereikte ongekende hoogte net als de spanning in de wedstrijd. Het zelfvertrouwen dat eerder nog ontbrak bij Hijs was volop aanwezig in de derde periode. In de 48e minuut sloeg even de vlam in de pan. Bjorn Willemse werkte John Gordon de boarding af maar kwam goed weg met slechts twee minuten voor crosschecking. Jan Bohac kwam verhaal halen bij Willemse en mocht ook gaan afkoelen in de strafbank. Overigens kon John Gordon redelijk snel weer de wedstrijd hervatten, de Canadees groeide in de wedstrijd ondanks die matige eerste periode.

Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd eiste scheidsrechter Sven Bergman de hoofdrol op. Een wrap-around van Lance Monych leek de champagne dichtbij te brengen voor Tilburg maar Monych zag zijn treffer afgekeurd worden door Bergman. Monych: 'Mijn eerste inzet werd nog gestopt door de goalie maar mijn tweede schot ging duidelijk over de lijn. Net toen ik wilde wegschaatsen hoorde ik plotseling het fluitsignaal en gaf Bergman aan dat er iemand in de crease zou hebben gestaan. Zelf weet ik honderd procent zeker dat ik niet in de crease ben geweest.'

Het afgekeurde doelpunt van Monych werd het cruciale moment in de wedstrijd want in de slotseconden ging het alsnog mis voor de Tilburgers. Twaalf seconden voor tijd ontplofte de Uithof van vreugde door de game-winning goal van Jan Bohac. Een uitstekende pass van Josh Mizerek bracht Bohac vlak voor het doel in stelling. De lange Tsjech twijfelde geen moment en liet Thompson kansloos: 3-2.

Meteen vanaf de face-off lepelde diezelfde Bohac de puck in het lege net om zodoende de 4-2 eindstand te bepalen. Reden genoeg voor de uitzinnige thuissupporters om het bekendste lied over hun stad massaal mee te zingen waardoor de namen van Theo van der Burgh en die lange van Vianen zomaar verhuisden van het oude Zuiderpark naar een kolkende Uithof.

Hijs-coach Brian de Bruyn was een tevreden man na afloop: 'We hebben het gedaan. De sfeer in het stadion was echt geweldig, vooral in de derde periode. De twee goals in de tweede periode hielpen daar natuurlijk wel bij. We hebben voor veel verkeer voor het doel gezorgd en de derde periode was helemaal voor ons. De wedstrijd morgen in Tilburg zal nu een loterij worden.' Zijn aanvoerder Matt Korthuis heeft vertrouwen in een goede afloop: 'Nu hebben wij het momentum en dat moeten we meenemen naar morgen. We hebben in deze serie al gewonnen in Tilburg en dat moeten we nu zien te herhalen.'

Aan de andere kant was een zichtbaar teleurgestelde Larry Suarez te vinden: 'We begonnen goed aan de wedstrijd en wisten net als in de vorige wedstrijd Den Haag van het doel te houden. Toch gaven we de wedstrijd uit handen. Wellicht dat het kwam door de vele straffen en dat we vermoeid raakten van het spelen met een man minder. In ieder geval raakten we de concentratie kwijt die we in het begin van de wedstrijd wel hadden.'

De beslissende wedstrijd begint morgen om 21.00 uur in Tilburg.