NHL phoenix coyotes 0809

28 maart 200900:00

Door [email protected]

Coyotes blijven in Arizona

De Phoenix Coyotes hebben moeite het hoofd boven water te houden, maar zullen desondanks in Arizona blijven. Dit heeft de NHL middels voorzitter Gary Bettman laten weten. Eerder werd al bekend dat het verlies dit jaar ongeveer 30 miljoen dollar zal bedragen.

De franchise uit Glendale, Arizona, staat al een tijd te koop en men is actief op zoek naar een nieuwe eigenaar. Sinds de huidige eigenaar Jerry Moyes in 2001 eigenaar werd van de club verloor het team al 200 miljoen dollar. In februari dit jaar berichtte de media al dat de club niet in staat was om aan haar financiële verplichtingen te voldoen aan de stad Glendale. Naar verluidt liep de club achter met betalingen ten aanzien van de baanhuur.

Ook sportief gaat het niet best. Het team van coach Wayne Gretzky zal ook dit seizoen de play-offs niet halen. Inmiddels het zesde seizoen op rij dat dit gebeurt.

coyotes110408.jpg

Hiernaast loopt het publiek ook niet warm voor de Coyotes. Men wist slechts twee maal in de afgelopen 37 thuiswedstrijden alle kaarten in de Jobing.com Arena te verkopen. Het team trekt een gemiddeld aantal van 14.937 toeschouwers en staat daarmee op de 27e plek in de NHL. Nashville, Atlanta en de New York Islanders trekken nog minder toeschouwers dit seizoen.

Één actie om meer mensen in het stadion te krijgen is in ieder geval opvallend. Samen met Smirnoff hebben de Coyotes een campagne (Smirnoff Power Play ticket Offer) op touw gezet waarbij men een toegangskaartje kan krijgen voor de wedstrijd op 7 april tegen de St. Louis Blues bij de aankoop van 1.75 liter wodka. Deze promoties zijn niet uniek voor de ploeg uit het zuiden van de Verenigde Staten.

Zo heeft men nu ook ‘All You Can Eat Saturdays' in het leven geroepen. Men kan nu een toegangskaartje kopen inclusief hamburger en een glas bier voor 30 dollar. Deze campagnes doen wel wat wenkbrauwen fronzen in de NHL maar daar trekt men in Arizona zich voorlopig niks van aan. ‘Wij hebben een hele andere markt dan Edmonton,' aldus een woordvoerder van de club.

Niet alleen zijn de Coyotes op zoek naar een nieuwe eigenaar maar ook naar meer kapitaal. Op dit moment probeert het team ook nog steeds nieuwe investeerders aan te trekken. De club ontvangt namelijk nog steeds financiële steun van de NHL. Naar verluidt zou Hollywood producer Jerry Bruckheimer één van de geïnteresseerde kandidaten zijn om te investeren in de NHL franchise. Bruckheimer is producent van ondermeer ‘Pirates of the Caribbean' en was al eerder in gesprek met NHL om de mogelijkheid te bespreken om een NHL team in Las Vegas te krijgen.

Een motie om de regionale belastingbetaler mee te laten betalen aan het behoud van het team haalde het niet. Bijna 72% van de mensen gaf aan dat men niet wilde meebetalen om het team in Glendale te houden.

Eerder dit seizoen staken geruchten de kop op dat de Coyotes een voorname kandidaat waren om ergens anders naar toe te gaan vanwege de financiële problemen die het team heeft. Volgens de NHL zal dit voorlopig niet het geval zijn. ‘Ons doel is om nieuw kapitaal aan te trekken en deze franchise weer solvabel te maken'. ‘Dat is onze doelstelling en op dit moment is het geen optie de franchise te verhuizen', aldus Bettman. Voorlopig blijven de Coyotes nog in de woestijn.

Zie ook: Gieren loeren op Coyotes