Trappers hardcore kampioen 0607

18 maart 200700:00

Door Joep Meijsen

De 'hardcore kampioenen'

Het contrast is na afloop groot. Aan de ene kant de woede, somberheid en berusting aan Heerenveense kant. Aan de andere kant de vreugde, blijdschap en stormachtige vrolijkheid rond de Tilburgse kleedkamer. IJshockey.com sprak met de winnaars en de verliezers in de play-off-finale.

De kleedkamer van Tilburg Trappers dampt en klinkt als een discotheek. Uit de stereo-installatie klinkt stampende house-muziek met als voornaamste tekstgedeelte ‘hardcore kampioenen'. De complete selectie van Trappers springt op en neer op de beat in een uitbarsting van vrolijkheid. Jeff Paul baant zich lachend een weg naar de gang. ‘Ik moet even frisse lucht. Geweldig dit', zegt de grote verdediger.

Peter van Biezen straalt helemaal. De pretlichtjes glimmen in zijn ogen. Met twee doelpunten is de speler die zo'n beetje op de ijsbaan in Tilburg geboren is de matchwinner. ‘Daryl Bat en ik voelen elkaar erg goed aan. Ik schaatste met hem mee op, kreeg de puck op het juiste moment, wachtte even tot het juiste moment en schoot binnen. En daarna volgde de ontlading', beschrijft hij de winnende goal in de wedstrijd. ‘Ik heb zelf als speler wat in een dipje gezeten de afgelopen jaren, maar dit jaar ging het weer heel erg goed. Mijn beste seizoen tot nu toe in mijn loopbaan.'

Hij is echter vooral ook enorm blij voor zijn teamgenoten en alle supporters. ‘We waren er de afgelopen jaren een paar keer dichtbij en dan is het natuurlijk heerlijk om de titel binnen te slepen. Het was wel enorm zwaar. Na de moeilijke serie in Amsterdam, moesten we een paar dagen later alweer aan de slag. Het verschil tussen de beide teams was in deze serie helemaal niet zo groot, maar ik denk dat wij conditioneel sterker waren waardoor we de eerste en derde wedstrijd in de derde periode konden beslissen.'

Ook coach Larry Suarez was helemaal door het dolle heen. ‘Dit is waar we voor gewerkt hebben. We hebben dit seizoen met deze ploeg best moeilijke momenten gehad, maar ik denk dat we over het hele seizoen bekeken de beste ploeg waren in Nederland. We hebben een fantastische groep, die tijdens het seizoen enorm naar elkaar toe is gegroeid en die daar nu de bekroning voor krijgt', zei de coach alvorens zich weer in het feestgedruis te storten.

Het contrast met de andere kant van de nauwe corridor langs de kleedkamers is groot. Flyers zit al lang teneergeslagen in de kleedkamer als Trappers op het ijs de kampioensbeker in ontvangst neemt. De Friezen hebben na het schudden van de handen het ijs verlaten uit protest tegen het beleid van de ijshockeybond. ‘Ik ben natuurlijk trots op wat mijn jongens hebben bereikt dit jaar, maar kan me nu alleen nog de laatste drie wedstrijden herinneren', zegt coach Alexander Andjelic.

De Friezen zijn nog altijd woedend over het doelpunt buiten de reguliere speeltijd, waardoor de ploeg op achterstand kwam. De woede werd in de tweede periode gebruikt om het initiatief in de wedstrijd over te nemen. Dit werd echter in de derde periode net zo makkelijk weer uit handen gegeven. Andjelic: ‘Na de tweede periode dacht ik ook dat we goed zaten in Tilburg heeft een uitstekende Doug Stienstra, een goede Dave Bonk en Jeff Paul. Die jongen ziet er niet bijzonder uit, maar maakt geen fouten. Tegen dat soort spelers kun je je geen fouten veroorloven.'

Wie in december had gezegd dat Heerenveen de finale om het landskampioenschap zou halen, zou voor gek zijn verklaard. Zeker na de chaos rond de selectie van de afgelopen zomer. Vanaf dat moment begon het echter te lopen, met als hoogtepunt de halve finaleserie tegen Geleen. Het prachtige herstel in het seizoen is nu echter even vergeten. ‘Als je de finale haalt, wil je hem op ook winnen. Daar hebben we geen kans voor gehad', aldus Andjelic.