15 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

De Martin Trommelen-show

Martin Trommelen keepte een ijzersterke wedstrijd en Tilburg gaf een masterclass in efficiency in de 4-0 zege van Trappers in Nijmegen. Trommelen verzorgde een shut-out en Daryl Bat tekende voor een goal en een assist in de wedstrijd.

Het verschil tussen de beide teams in het Triavium heette zondagavond Martin Trommelen. De veteraan in het doel van Trappers kreeg de start vanwege een blessure voor Nick Boucher en bewees nog weinig aan klasse te hebben ingeboet. Zelfs een snoeihard schot op zijn masker bracht de 37-jarige doelman niet uit zijn evenwicht en met een reeks sublieme reddingen zorgde hij ervoor dat Trappers met een ruime zege uit Nijmegen kon vertrekken.

IJshockeytechnisch deed Nijmegen niet veel onder voor Tilburg. In een vermakelijke wedstrijd bracht Emperors met enige regelmaat spelers in scoringspositie, maar of ze nu John Versteeg, Anders Dahlin of Ari Katavisto heetten, allen stuitten ze op Martin Trommelen, die zijn defensie overeind hield.

Aan de andere kant zorgde ook Tommi Niemela voor de nodige goede reddingen, want de Nijmeegse defensie leek af en toe op gatenkaas bij snelle aanvallen van Tilburg. De Finse goalie kreeg minimaal zes keer een Trappers-speler alleen voor zijn neus. Anders dan zijn collega aan de andere kant kon hij zijn team echter niet in de wedstrijd houden.

Het was Daryl Bat die in de eerste periode de score opende, waarmee hij een licht overwicht voor Trappers vertaalde naar het scorebord. De uit Orillia in Ontario afkomstige Canadese aanvaller schoot vanuit de draai raak met een droog schot.

Deze score bleef lange tijd op het bord staan. Vooral in de tweede periode drong Nijmegen aan op de gelijkmaker. Straffen tegen Jeroen van den Broek, Peter van Biezen en Simon de Wit boden Emperors daar ook de kans toe. Shorthanded-specialist Dave Bonk kreeg daarbij nog een gouden kans, maar Nijmegen wist zich ook een paar goede mogelijkheden te scheppen.

Het lukte Nijmegen niet om Trommelen te verschalken en het is dan een ijzeren ijshockeywet dat de treffers aan de andere kant vallen. De straf tegen Bert van den Braak bezorgde Trappers pas de tweede powerplay van de avond, waarbij Daryl Bat zijn teamgenoot Casey Vanschagen keurig bediende voor de 2-0.

Daarmee leek het verzet van Nijmegen gebroken. Het overwicht was weg en Trappers kreeg een reeks kansen de voorsprong nog verder uit te bouwen. Een enorme dekkingsfout achterin bij Nijmegen gaf Dave Bonk vrij baan naar het Nijmeegse doel. De forward was daarbij niet zelfzuchtig en verstuurde precies op tijd de pass naar de meegeschaatste Doug Stienstra.

De derde periode werd daarna vooral voor de statistieken gespeeld. Nijmegen drong wel aan, maar miste iedere overtuiging. Alleen Ari Katavisto kwam nog tot scoren, maar hij deed dat op een rebound, nadat hij zelf vol het masker van Trommelen had geraakt. Toen Casey Vanschagen vlak voor tijd tegen een straf aanliep, haalde de coach van Nijmegen zijn doelman van het ijs.

Dat zorgde voor de meest vermakelijke minuut in de wedstrijd. Eerst raakte Trappers de paal, vervolgens schoot een speler vanuit open positie naast, maar uiteindelijk was het Simon de Wit die het vizier wel perfect had afgesteld voor de 0-4. Trappers heeft hierdoor nu minder verliespunten dan koploper Amsterdam. Nijmegen kan de strijd aan om de vierde plek in de play-offs met Heerenveen en Den Haag.