9 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

De pijn van Peter Forsberg

Peter Forsberg (33) heeft al het hele seizoen last van een voetblessure. De center van de Philadelphia Flyers heeft nog steeds geen passende schaatsen gevonden waarin hij pijnvrij kan spelen. Voor sommige teams lijken de huidige problemen van de Zweed echter geen probleem. Verschillende clubs zouden de captain van de Flyers voor de trade deadline in willen lijven.

Een week geleden kwamen Forsberg en Flyers General Manager Paul Holmgren bij elkaar om de huidige situatie te bespreken. ‘Voor Peter is het belangrijk dat hij zelfvertrouwen heeft. Hij moet het gevoel hebben dat hij een goede speler is, maar dat gevoel ontbreekt op dit moment', aldus Holmgren.

In reactie op de geruchten dat de Flyers Forstberg willen ruilen voor de trade deadline van 27 februari, benadrukt Holmgren dat tijdens de bijeenkomst slechts over de rechter voet van zijn captain gesproken is. Ook de nummer 21 zelf benadrukt dit. ‘We hebben niet gesproken over een trade of over een nieuw contract. We hadden het over mijn voet en over de tijd die ik nodig denk te hebben om te herstellen.'

Maar zolang hij nog niet volledig hersteld is, hopen de Flyers dat hun sterspeler snel pijnvrij kan spelen. Van hun laatste vijftien wedstrijden, hebben ze er slecht drie winnend afgesloten. Vier van die vijftien wedstrijden moest Forsberg aan zich voorbij laten gaan door zijn blessure. Deze gingen overigens alle vier verloren tegen (met uitzondering van de Senators) relatief lager reclasseerde teams: de Rangers, de Bruins en de Capitals.

Als je het seizoen 2001-2002 niet meerekent, is de Zweed bezig met het slechtste seizoen uit zijn carrière. In 2001 werd zijn milt operatief verwijderd, waardoor hij het gehele seizoen miste. In de 37 wedstrijden die hij dit seizoen heeft gespeeld, kwam hij slechts tien keer tot scoren en bereide hij 24 goals voor. Forsberg moet het niet van zijn snelheid hebben. Hij is afhankelijk van zijn snelle draaibeweging om verdedigers te ontwijken. Op dit moment glijdt zijn enkel echt weg in de schaats, waardoor hij minder stabiel is en makkelijker van de puck kan worden gezet.

De frustratie die hierdoor ontstaat, is ook terug te vinden in zijn spel. ‘Ik merk dat ik begin te schreeuwen tegen de scheidsrechter. Ik weet dat ik zoveel meer kan, maar op dit moment kan ik niet op mijn oude niveau presteren', aldus Forsberg. Daarnaast krijgt de nummer 21 dit seizoen gemiddeld meer penalty's dan in zijn vorige seizoenen in de NHL.

Door het onbesuisde gedrag van Forsberg, zag Flyers coach John Stevens zich genoodzaakt Forsberg in de gewonnen wedstrijd tegen de Atlanta Thrashers een tijdje op de bank te houden. In de tweede periode had de Zweed twee ongedisciplineerde penalty's aan zijn broek hangen. Daardoor was de maat voor Stevens vol; hij hield Forsberg de resterende tijd in de periode op de bank.

Forsberg is bezig aan het laatste jaar dat hij onder contract staat in Philadelphia. Op 1 juli zal hij een unrestricted free agent worden. De zesde overall pick van 1991 is echter niet van plan om na dit seizoen zijn carrière te beëindigen. ‘Mijn voet voelt steeds beter. Ik ben nog niet 100 procent, maar het wordt met de dag beter.' Nu is het aan de Flyers om de volgende stap te zetten. Forsberg heeft aangegeven niet per se weg te willen, maar de Flyers hebben contractbesprekingen uitgesteld tot er zekerheid is over de rechtvoet van hun captain.