Div teams 0809

14 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tuesday Round-up deel 2

De tweede editie van de Tuesday Round-up. Aandacht voor de topper van vanavond tussen Amsterdam en Tilburg, Casper Swart, een vertrokken import bij Eindhoven, het scoringstempo in de eredivisie in vergelijking met vorig jaar en nog veel meer.

Vanavond de eerste onvervalste topper in het Nederlandse ijshockey. Amstel Tijgers tegen Tilburg Trappers, de enige twee nog ongeslagen ploegen treffen elkaar in de Jaap Edenhal. Amstel Tijgers. De Amsterdammers zijn daarbij tot nu toe dit seizoen dé verrassing. Vanavond zal duidelijk worden waar de ploeg écht staat. De wedstrijd vanavond begint om half negen en kaartjes zijn online te koop.

De uitspraken van Nijmegen-coach Frank Gentges over doelman Casper Swart hebben voor veel opschudding gezorgd. ‘Zonder goalie kun je geen ijshockeywedstrijd winnen", constateerde Gentges. "Hij liet de helft van de schoten door. We hadden tijdens de wedstrijd een overwicht, maar tegen zo'n wanprestatie valt niet te spelen. Hij maakte al in eerdere duels fouten. Laat ik het zo heel duidelijk zeggen: 'Casper Swart is geen eerste keeper voor het hoogste niveau in Nederland', aldus Gentges in De Gelderlander.

Eindhoven Kemphanen heeft afscheid genomen van de Zweedse import Johan Anderson. Hij werd in eerste instantie aangenomen na een try-out, maar speelde geen wedstrijd voor de nieuwkomer in de eredivisie. De tegelijk aangenomen Peter Wikström blijft wel bij de Eindhovense formatie.

John Versteeg scoorde de winnende goal voor Utrecht Dragons in Groningen. In het Algemeen Dagblad legt hij uit hoe groot het niveauverschil is tussen de eredivisie en de eerste divisie. ‘De foutjes bleven vorig seizoen zonder gevolgen. Nu is elke fout een kans of een doelpunt van de tegenstander. Het is moeilijk, met zoveel jonge jongens. We dachten bij het begin van het seizoen dat we heel wat konden. Maar na de wedstrijd tegen Amstel Tijgers zag ik die jonge jongens echt in paniek. Begrijpelijk, die hadden dit nog nooit meegemaakt.'

Voorlopig ligt het scoringstempo in de eredivisie lager dan vorig jaar. In de eerste zestien wedstrijden vielen toen 130 doelpunten, terwijl de clubs nu blijven steken op 116. Een daling van 8,16 naar 7,25 goals per ontmoeting. Dat ligt vooral het feit dat geen enkele club tot nu toe afgestraft is. Zo heeft Groningen nu vijftien tegengoals, tegen 35 toen. Ook waren er vorig jaar al verschillende uitslagen in de dubbele cijfers geweest en nu nog geen enkele.

Toch zijn er een aantal spelers die het net wel erg makkelijk weten te vinden. TJ Sakaluk van Nijmegen Devils heeft er in vier wedstrijden al negen inliggen, terwijl Jake Brenk van Geleen Eaters al liefst acht keer heeft gescoord. De topscorer in de eredivisie is echter op dit moment Lance Monych van Tilburg Trappers die na vier wedstrijden al op vijftien punten zit. De statistieken van Marcel Kars van Amstel Tijgers zijn ook opmerkelijk. Hij scoorde zelf pas één keer, maar heeft al elf assists op zijn naam.

De vierde deelnemer aan het Olympisch Kwalificatietoernooi van het Nederlands team is bekend. Tijdens het kwalificatietoernooi in Ankara wist Spanje zich te plaatsen voor de volgende ronde. Vanaf 6 november speelt Oranje om een plek in de derde ronde van de kwalificatie. Behalve Spanje moet Nederland het ook opnemen tegen Estland en Kazachstan. De selectie van Nederland is nog niet bekend.

Het initiatief voor de terugkeer van Bjorn Willemse bij Tilburg Trappers was afkomstig van de club. De verdediger zegt in een interview op de site van Trappers dat hij ondanks onvrede over het niveau hij vastbesloten was het seizoen af te maken in Neuilly-sur-Marne. Telefoontjes van Cees Oerlemans en hoofdsponsor Destil deden hem toch van mening veranderen. ‘Ik heb toen alles eens rustig op een rijtje gezet en na veel nadenken heb ik besloten toch een punt te zetten achter mijn Franse avontuur. Puur om sportieve redenen', aldus Willemse. Vanwege administratieve redenen kwam hij tot nu toe nog niet in actie voor Trappers, waarschijnlijk vanavond wel.

Benny Musga speelt dit seizoen in de Duitse Regionalliga. Hij heeft een plekje gevonden in de selectie van Alexander Jacobs bij Dinslaken Kobras. Vorig jaar was hij actief voor Nijmegen. De website van de Devils keek samen met hem terug naar de vorige jaargang. ‘Het was jammer dat we veel duels verloren, we hadden een erg jong team. Iedereen werkte had, zowel de spelers op het ijs als de staf. Ik heb een plezierige tijd gehad en iedereen was bijzonder aardig. We hebben als team een hoop lol gemaakt.'