Div teams 0809

21 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tuesday Round-up week 3

De saga rond Casper Swart en Frank Gentges gaat verder, Den Haag kampt met een tjokvolle ziekenboeg, Amsterdam leidt niet alleen op de ranglijst, maar ook op de topscorerslijst en aandacht voor Bob Teunissen, John Versteeg en een veertienjarige debutant. De Tuesday Round-up, week 3 staat live.

Utrecht Dragons is voorlopig dé verrassing van het seizoen. Het wordt derhalve interessant om te zien wat de ploeg van Frank Versteeg doet tegen titelkandidaat Hijs Den Haag. De Haagse club komt wel sterk verzwakt aan de start. Marcel Bruinsma en John Hecimovic zijn nog steeds geblesseerd. De ziekenboeg is dit weekeinde bovendien uitgebreid met Joy Turpijn, terwijl Jimmy Raats en Alan van Bentem een schorsing uitzitten. Derhalve zijn Jasper Kick, William Schut en Ben Rurup vanuit het tweede team toegevoegd aan de eerste selectie. Als Den Haag wint, klimt het naar een plek die recht geeft op een plek in de halve finales van de beker.

Doelman Jay Chrapala heeft het maar enkele wedstrijden uitgehouden bij Heerenveen Flyers. De 27-jarige Canadees speelde vijf wedstrijden, maar werd afgelopen weekeinde al vervangen door Sjoerd Idzenga. Flyers gaat rustig op zoek naar een nieuwe doelman van buitenaf en tot die tijd is Idzenga de eerste man bij de Friezen.

De Casper Swart-saga is nog niet voorbij. De vraag is niet alleen wanneer Swart bij Den Haag tekent, maar ook hoeveel extra geld het gebeuren Nijmegen Devils gaat kosten. Oud-voorzitter en -penningmeester Ronald Diehle heeft namelijk in zijn sponsorcontract staat dat Nijmegen louter met Nederlandse goalies mag werken. Nu die voorwaarde geschonden is met het aantrekken van Boris Ackers zoekt hij compensatie, zo meldt De Gelderlander.

Dezelfde krant geeft ook Frank Gentges de ruimte om zijn visie nader uit te leggen. Hij wilde graag een sterke concurrent voor Swart om hem scherp te houden. ‘We zijn voorafgaand aan het seizoen met Ian Meierdres van Tilburg bezig geweest. Die wilde liever als reservegoalie daar blijven. De vertrokken Sjoerd Idzenga was niet goed genoeg om concurrent voor Swart te zijn en William den Ridder is nog niet rijp genoeg.' Nijmegen wil nu een buitenlander aantrekken als vervanger van Swart. ‘Want ook onze huidige goalie Boris Ackers heeft concurrentie nodig.'

In alle ophef rond Nederlandse goalies is het interessant te melden dat bij Hijs Den Haag een doelman van veertien jaar zijn debuut in de eredivisie heeft gemaakt. Het gaat om Simon Schneider die in de wedstrijd tegen Groningen als back-up fungeerde voor Tim Knudsen. Bij een ruime voorsprong in de derde periode werd hij door Brian de Bruyn voor de laatste 7,5 minuut het ijs op gestuurd, waar hij keurig de nul vasthield, ondanks een powerplay tegen.

Tilburg Trappers verloor afgelopen weekeinde drie keer bij de Continental Cup. Toch is coach Larry Suarez in Brabants Dagblad niet ontevreden, omdat het geen schande is om te verliezen van de kampioenen van Oekraïne, Polen en Litouwen. ‘En met maar zeven goals verschil. Vergeet niet dat we een kwart van ons team misten. Ik wil dat niet als excuus gebruiken, maar de waarheid mag worden gezegd.'

Bob Teunissen legt in Brabants Dagblad uit wat het verschil is tussen zijn manier van spelen in het verleden in Nijmegen en nu voor Tilburg Trappers. ‘In Nijmegen was ik gewend om aanvallender te spelen. Met jongens als Peter van Biezen en Daryl Bat in mijn lijn moet ik meer op mijn verdedigende taken letten. Dat ik daardoor minder opval en normaal minder vaak op het scoreformulier terugkom, maakt mij niet uit.' Hij had overigens drie assists en twee doelpunten tijdens het toernooi in Litouwen.

Uli Egen legde na afloop van de verloren wedstrijd van Geleen Eaters tegen Nijmegen uit waar het volgens hem aan schort. ‘Ons probleem is dat te weinig op doel wordt geschoten en er te weinig gescoord wordt. Daar moeten we verder aan werken', aldus de coach van Geleen die aan zijn tweede seizoen bezig is in Glanerbrook. Geleen staat voorlopig op de zesde plaats van de ranglijst met vijf punten in vijf wedstrijden.

Hoofdsponsor Pecoma Business Technology van Groningen Grizzlies heeft een promotiefilmpje voor het ijshockey laten maken. Daartoe zijn beelden gebruikt die zijn gemaakt tijdens een thuiswedstrijd van Groningen tegen Nijmegen Devils. Het flitsende filmpje is online te bekijken.

De statistiekensectie van IJshockey.com is deze week verder uitgebreid. Klikken op een spelersnaam levert niet alleen direct toegang tot de personalia en de statistieken uit het verleden op, maar nu ook de statistieken van het lopende seizoen. De komende periode worden nog meer leuke dingen toegevoegd aan de stats-sectie, die daarmee steeds leuker wordt voor de ijshockeyliefhebbers in Nederland.

Over statistieken gesproken. De topscorerslijst in Nederland wordt voorlopig aangevoerd door twee spelers uit Amsterdam. Andre Gill en Marcel Kars hebben ieder achttien punten. Opvallend is dat na amper drie speelweekeinden al vier spelers de grens van tien doelpunten hebben overschreden. Behalve Gill (11), zijn dat Matt Smith (Tilburg, 11), TJ Sakaluk (Nijmegen, 10) en Jake Brenk (Geleen, 10).

De hoogste in Nederland geboren speler op de topscorerslijst is John Versteeg van Utrecht. Hij staat zevende met acht goals en vier assists in vijf wedstrijden. Jordy van Oorschot is de nummer twee. De Amsterdamse verdediger heeft na vijf ontmoetingen één goal en acht assists. Hij deelt die positie met Marco Postma van Nijmegen, die met zijn hattrick van zondag op vier goals en vijf assists uitkomt in zes wedstrijden. Steve Farrer en Jeroen van Olphen strijden voorlopig samen om de penaltybokaal. Farrer heeft 61 minuten in 5 wedstrijden en Van Olphen (Groningen) 58 in zes. Beide spelers hebben al twee game misconducts op hun naam.