1 augustus 200700:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: deel 2

In deze aflevering komen de voorbereidingen op het nieuwe seizoen van Den Haag en Nijmegen aan bod. Twee teams die de afgelopen jaren een vaste waarde waren in de eredivisie, maar waar nu nog veel vraagtekens zijn.

Den Haag en Nijmegen waren de twee teams die afgelopen jaar de play-offs in de eredivisie misten. Dat was een teleurstelling, aangezien de beide ploegen met veel ambitie aan het seizoen waren begonnen. In Den Haag moesten een frisse reeks imports en een aantal teruggehaalde Nederlandse spelers voor succes zorgen. In Nijmegen kreeg het kampioensjaar een vervolg met een overgang op een Zweedse speelstijl.

Het liep allemaal niet zoals gehoopt en de teams konden zich al vroeg gaan richten op het nieuwe seizoen. In theorie dan, want in werkelijkheid moesten vooral de problemen van het vorige seizoen worden opgelost. In Nijmegen ontstonden problemen bij de Emperors met achterstallige huur en onbetaalde verzekeringspremies. In Den Haag werd het jaar afgesloten met een fors tekort en werd besloten slechts aan het nieuwe seizoen te beginnen als halverwege september 80 procent van de begroting gedekt is.

De problemen in Nijmegen leidden uiteindelijk tot een paleisrevolutie tegen de Emperors, waarna een nieuwe groep met vallen en opstaan bezig is om het ijshockey in Nijmegen nieuw leven in te blazen. Hoewel de eerste tekenen positief zijn, begint ook deze groep niet aan een seizoen eredivisie tenzij de financiën op orde zijn. Halverwege augustus moet hierover de knoop worden doorgehakt.

Geen wonder dat in Nijmegen nog maar weinig over de spelersgroep van het nieuwe seizoen kan worden gezegd. Veel Nijmeegse jongens, aangevuld met enkele imports is de doelstelling van de organisatie. Deze groep moet attractief, Canadees, ijshockey gaan spelen om het publiek te vermaken.

Het zal in Nijmegen echter nog niet meevallen om ook het komende seizoen weer een representatieve ploeg op het ijs te zetten. Drie steunpilaren en internationals hebben de afgelopen periode aangekondigd de club te verlaten. Het hardst komt het vertrek van spelmaker, aanvoerder en topscorer Bob Teunissen aan. De geboren Wijchenaar stapt over naar Tilburg Trappers en zal moeilijk intern te vervangen zijn in het Triavium.

Zijn maatje uit de jeugd bij Nijmegen, Nick de Jong, gaat op avontuur in Frankrijk en Erik Tummers keert terug naar zijn geboorteplaats Geleen. Daarmee wordt de defensie van Nijmegen behoorlijk verzwakt. Aangezien Nederland toch al last heeft van een chronisch tekort aan zelf opgeleide, solide verdedigers, zullen ook deze twee spelers eigenlijk alleen te vervangen zijn door het aantrekken van imports. In de diepte levert Nijmegen ook nog behoorlijk in door het vertrek van John Versteeg en Bart van Roosmalen.

Daar tegenover staat de terugkomst van de in Nijmegen zeer populaire doelman Casper Swart, die in Geleen een behoorlijk seizoen achter de rug heeft en die als keeper het jaar daarvoor Nijmegen naar de titel leidde. Ook Eric Hoogvliets keert terug naar het Triavium. Door de Emperors een jaar eerder nog afgedankt en opgepikt door Amsterdam. De technisch vaardige aanvaller heeft zijn belofte uit de jeugd misschien de afgelopen jaren niet waargemaakt, maar is zeker een eredivisiewaardige aanvaller.

Den Haag stelt dat de kern van de spelersgroep van vorig jaar ook komend seizoen in de Uithof te zien zal zijn. De tegen het eind van de vorige jaargang aangetrokken Canadese coach Alan Jacob staat het komende seizoen in de bank en speurt in Noord-Amerika naar versterkingen voor het team.

De Franse doelman Olivier Courally is de eerste nieuwe buitenlander bij Den Haag. Hij is een voormalige jeugdinternational en heeft verschillende jaren ervaring op het hoogste niveau in eigen land. Hij gaat in Den Haag een duo vormen met een andere nieuwkomer, Rudie van der Holst. Die komt over van promovendus Groningen, maar heeft ook een verleden in Den Haag.

De jonge verdediger Dennis Schreur komt over van Heerenveen, maar zal vooral een versterking in de breedte zijn. Belangrijker is dat spelers als Jan Jaap Natte en Andri Salomonsson hebben toegezegd bij Wolves te blijven spelen. Daarmee kan Den Haag als alles verder goed gaat, voortbouwen op de eerste drie seizoenen in terug in de eredivisie en het komende jaar een gooi doen om voor het eerst de play-offs te bereiken. Voor het Nederlandse ijshockey is het in ieder geval van groot belang dat beide teams behouden blijven voor de eredivisie en we voor het eerst in jaren weer met zeven teams aan de competitie kunnen beginnen.

Klik hier voor De Tussenstand: deel 1