15 augustus 200700:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Deel 3

In deze aflevering komt de voorbereiding op het nieuwe seizoen van Amsterdam aan bod. De Amstel Tijgers verliezen de diensten van een aantal belangrijke spelers, maar bouwen stapje voor stapje aan een ploeg die het komende seizoen weer mee moet gaan doen.

De bomen groeien al enige tijd niet meer tot in de hemel in Amsterdam. De laatste landstitel dateert alweer van 2004-05. Het afgelopen seizoen was echter toch bijzonder succesvol voor de ploeg uit de hoofdstad, waarbij niet alleen de beker en de Challenge Cup werden veroverd, maar de wedstrijdenserie tussen Tilburg en Amsterdam in de halve finale van de play-offs was waarschijnlijk het beste ijshockey dat de fans in Nederland afgelopen seizoen te zien kregen.

Een beloning voor een vernieuwde organisatie in Amsterdam, die druk bezig is het ijshockey met horten en stoten structureel goed op te zetten in de Jaap Edenhal. De plannen voor de supercup, de jubileumwedstrijd rond de verjaardag van icoon Ron Berteling en een ijshockeypot tussen bekende Nederlanders en de media zijn maar een paar van de activiteiten die worden ontplooit om de sport in de competitieve entertainmentmarkt in Amsterdam op de kaart te zetten.

Daarbij heeft de club wel te maken met stevige uitdagingen als het gaat om de selectie. De club heeft een hoop spelers te vervangen. Niemand zal meer worden gemist dan Leo van den Thillart, die tijdens de play-offs bewees nog altijd enorme hoeveelheden ijstijd aan te kunnen en de beste Nederlandse verdediger te zijn. Tommie Hartogs kwam vorig jaar nog maar sporadisch in actie voor Amsterdam en wellicht komend seizoen nog minder.

De vorig jaar voor Amsterdam ijzersterk spelende Jamie Schaafsma heeft zijn heil in het buitenland gezocht, terwijl ook Chad Euverman niet terugkeert. Paul Vincent doet dat wel. De aanvaller lijkt zich enorm thuis te voelen in Nederland en maakt de stabielste periode uit zijn tumultueuze ijshockeyloopbaan door. Niet meer zo goed als een paar jaar geleden, maar nog steeds een topspeler voor de Nederlandse competitie.

Joe Pelletier werd vorig jaar als doelman ook als een belangrijke reden voor het succesvolle seizoen gezien. Hij keert echter terug naar Canada en wordt vervangen door nieuwkomer Tim Knudsen. De andere al nieuw aangekondigde import is verdediger Steve Howard, die met enkele jaren ervaring op lager profniveau in de Verenigde Staten. De hardwerkende Mark Tanner knoopt er ook nog een jaar aan vast.

Van de generatie Nederlandse spelers die de afgelopen jaren het gezicht van Amsterdam bepaalden keert Alexander Schaafsma alsnog terug. De geboren Groninger kondigde vorig jaar aan zijn laatste seizoen te gaan spelen, maar heeft zich intussen bedacht. Amstel Tijgers verzekerde zich verder van de diensten van Kevin Bruijsten, die de afgelopen seizoenen in Heerenveen heeft bewezen een volwaardige eredivisiespeler te zijn.

Een interessante nieuwkomer bij Amsterdam is de Belgische international Jan Mertens. Die komt op proef naar Amsterdam, hoewel er ook andere interesse is uit Nederland. Verder komt jeugdinternational Ritchie van Hulten proberen een plekje in de selectie van Ron Berteling en Tommie Hartogs af te dwingen. Ivy van den Heuvel gaat proberen zijn sterke debuutseizoen bij Amsterdam een vervolg te geven, terwijl de club ook zal hopen dat de jonge spelers uit de eigen jeugd meer ijstijd zullen afdwingen.

Amsterdam heeft heel veel ijshockey know-how in de organisatie. Dat zorgt ervoor dat de club er de afgelopen jaren in slaagde imports te halen die boven de middelmaat uitsteken. Amstel Tijgers heeft voor de komende weken ongetwijfeld nog een aantal verrassingen te melden. Daarna is het beter te beoordelen of de Tijgers het goede seizoen van vorig jaar kunnen herhalen.