11 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Den Haag

Een kleine twee maanden voor het begin van het nieuwe ijshockeyseizoen zijn er al veel dingen duidelijk rond het Nederlandse ijshockey. Er zijn echter ook nog volop vraagtekens. IJshockey.com kijkt naar de ontwikkelingen tot nu toe deze zomer. In de derde aflevering aandacht voor halve finalist Den Haag.

Den Haag maakte vorig jaar een enorme sprong voorwaarts. De club vond een geldschieter bereid de sport in de residentie na een groot aantal anonieme jaren nieuw leven in te blazen. Hij werd beloond met een flinke stijging van het aantal toeschouwers, van de interesse van de regionale media en met een plek in de halve finales voor zowel de beker als het landskampioenschap. Het Haagse ijshockey is ontwaakt uit een lange winterslaap.

Het ging vorig jaar overigens niet allemaal van een leien dakje. Zo werd er behoorlijk geschoven met de imports en was er ook gerommel met de coaches. Dit jaar is er echter veel meer tijd voor de samenstelling van de selectie en voor de voorbereiding op het seizoen. De Haagse club heeft begin augustus de selectie al helemaal rond en in Brian de Bruyn een nieuwe coach met veel ervaring in de Nederlandse competitie.

Opvallend is het feit dat Den Haag ervoor gekozen heeft veel imports van vorig jaar terug te vragen. Jan Bohac, Marcel Bruinsma (na het komend seizoen speelgerechtigd voor Oranje), John Hecimovic, Josh Mizerek en Robert Horak keren allemaal terug in De Uithof. Dat geldt niet voor de regelmatig uitblinkende doelman Sami Heinonen. Voor de naar Frankrijk vertrokken doelman komt Tim Knudsen over uit Amsterdam, waar hij vorig jaar ook aantoonde tot de betere goalies in de Nederlandse competitie te behoren.

Opvallendste nieuwkomer bij Den Haag is zonder meer verdediger Duncan Dalmao. De Canadees was enkele jaren geleden een all star in de East Coast Hockey League en afgelopen jaar als defense topscorer voor zijn team in de Duitse Oberliga. Op papier een duidelijke verrijking voor de eredivisie. In de ooit door de Calgary Flames gedrafte Wade Davis treft Dalmao in Den Haag een collega die het oog ook duidelijk naar voren gericht heeft.

De Amerikaan Brian Mullally is een andere nieuwkomer in de defensie. Hij is veel meer gericht op het defensieve werk. Voorin is de enige nieuwe import de ECHL-veteraan Matt Reid. Hij krijgt aanvallend gezelschap van goaltjesdief en international Matt Korthuis. Ook wordt het interessant om te zien hoe Tony Demelinne gegroeid is in de Verenigde Staten en of Jan-Jaap Natte zijn uitstekende seizoen van vorig jaar een vervolg kan geven.

Den Haag is niet alleen bezig met de eredivisie, maar gaat met een tweede team ook meespelen in de Eerste Divisie. Daarmee geeft de club aan niet louter te willen groeien door geld uit te geven, maar ook door een goede organisatiestructuur neer te zetten voor Nederlandse talenten.

De selectie voor de eredivisie telt vijf spelers die afkomstig zijn uit de eigen opleiding van de club. Het Nederlandse deel van de selectie is intussen begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Coach en imports volgen over enkele weken. Den Haag heeft verschillende oefenwedstrijden en zelfs een trainingskamp in Tsjechië op het programma staan. Aan de voorbereiding zal het derhalve niet liggen. Het uitgangspunt in Den Haag is echter wel veranderd.

Vorig jaar waren alle successen mooi meegenomen, nu is er sprake van een hoog verwachtingspatroon. Het wordt boeiend om te zien of de selectie van Brian de Bruyn dat op het ijs ook waar kan maken.