28 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Geleen

Twee nieuwe goalies, twee nieuwe verdedigers en vijf nieuwe aanvallers. Eaters Geleen kiest voor een behoorlijke vernieuwing van de opstelling. Het team van de ook al nieuwe coach Dave Hyrsky begint al behoorlijk vorm te krijgen.

Het afgelopen seizoen ging voor Geleen als de bekende nachtkaars uit. Het team van Andy Tenbult werd zowel in de beker als in de strijd om het kampioenschap in de halve finale uitgeschakeld en dus stond Eaters aan het eind van de ijshockeyjaargang met lege handen. Onder een nieuwe coach, met een nieuwe voorzitter en een trits nieuwe spelers wordt een verse start gemaakt.

De coach was een verrassende keuze. De rol van de Canadees Dave Hyrsky in Nederland leek uitgespeeld nadat hij de afgelopen jaren opstapte bij Heerenveen en op straat werd gezet bij Trappers. Geleen geeft hem echter een derde kans in Nederland. Vorig jaar werd hij bij Trappers ontslagen, hoewel hij de ploeg naar het finaleweekeinde van de bekercompetitie had geleid. Enkele dagen voor de halve finale werd hij echter ontslagen, waarna Trappers onder Theo van Gerwen de bekerwinst binnenhaalde. Interessant detail is dat Hyrsky voor de tweede keer in zijn loopbaan Andy Tenbult opvolgt.

Defensief lijkt Eaters in Chad van Diemen een goede versterking binnen te hebben gehaald. De Nederlandse-Canadese verdediger is de broer van oud-international Ryan en komt met prima statistieken uit het Amerikaanse college-ijshockey naar Geleen. De andere nieuwkomer in de defensie is Nijmegenaar Wesley Hendriks. Deze kreeg bij Emperors geen nieuw contract en keerde terug naar de club waar hij in 2003-04 al een jaar vertoefde.

Brad McDonald keert terug naar Geleen nadat hij vorig jaar vooral defensief een goede indruk achterliet. Afgelopen jaar bracht hij in 44 wedstrijden drie goals, twaalf assists en 86 strafminuten op zijn naam. De 21-jarige Nigel Heijen is de vierde verdediger in de selectie. Hij kwam vorig jaar deels voor het eerste en deels voor het tweede team van de Limburgers uit. De verwachting is dat Eaters de komende periode nog minimaal twee namen van verdedigers bekend zullen maken.

Aanvallend kiest Eaters voor de Noord-Amerikaanse weg. De Nederlandse-Canadees Brad Smulders keert na een jaar in Heerenveen terug naar Limburg, terwijl Jamie Visser zijn contract verlengde. Verder werden de nieuwkomers Brian McGarry, CJ McConnell en Steve Farrer vastgelegd. Daarbij brengt McGarry uitstekende statistieken mee uit het Canadese junioren-ijshockey, terwijl de andere twee veel ervaring hebben in het college-hockey. Een opvallende aanwinst is ook Erik Landman, die vorig jaar met Nijmegen nog kampioen van Nederland werd. Lambert Keulen, Jeffrey Mens en Willem Kneepkens verlengden allen hun contract.

In het doel kiest Geleen voor een duo van Frank Novello en de bij Nijmegen overbodig geachte Casper Swart. Laatstgenoemde won landstitels met Nijmegen en Amsterdam en toonde zich vorig jaar in de play-offs Ă©Ă©n van de belangrijkste spelers bij Nijmegen. Toen promoveerde hij tot eerste doelman bij Nijmegen ten koste van een Canadees met college-ervaring. Novello speelde ook jarenlang universiteits-ijshockey, al kwam Novello in tegenstelling tot Kyle Nixon wel enorm veel daadwerkelijk in actie.

Geleen maakt een frisse nieuwe start en zal de komende weken nog wel met wat verrassingen komen. Vorig jaar belangrijke spelers als Steve Kruize en Jamie Schaafsma staan nog niet onder contract. Chad Euverman keert zeker niet terug in Glanerbrook.