3 september 200700:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Grizzlies

Groningen keert na een lange afwezigheid terug op het hoogste niveau in Nederland. Onder leiding van de ervaren Andy Tenbult maken ruim twintig spelers hun debuut in de eredivisie. IJshockey.com kijkt naar de voorlopige selectie.

Met Pecoma beschikt Groningen over een prima hoofdsponsor, terwijl ook Lada Nederland zich weer aan het ijshockey in het Noorden heeft verbonden. Lada was de hoofdsponsor van Groningen toen de club de laatste landstitel binnenhaalde. Het aantrekken van Andy Tenbult lijkt ook een goede zet voor de Groningers. De Nederlandse-Canadees heeft in het verleden bewezen een ploeg optimaal te kunnen motiveren en met beperkte middelen voor aantrekkelijk ijshockey te kunnen zorgen.

Hij zal zijn handen vol hebben in Groningen, dat op de website een voorlopige selectie van 23 spelers heeft staan. Daarbij eigenlijk weinig namen die de gemiddelde Nederlandse ijshockeyliefhebber erg veel zullen zeggen. Veel spelers uit de eigen opleiding van Groningen, die vorig jaar ook deel uitmaakten van de selectie die het kampioenschap in de Eerste Divisie binnensleepte. Geen enkele speler heeft significante ervaring in de eredivisie.

Jonge Nederlandse goalies
Het is dan ook de vraag of de selectie al compleet is. Met Martijn Oosterwijk, Tom Korte, Koen Sijbesma en Jeff Hoonebeke maken bijvoorbeeld vier jonge, Nederlandse goalies deel uit van de selectie. Dat is met het oog op de nationale ploeg een goede zaak, maar voor een ploeg met zo weinig ervaring zou een ervaren doelman veel rust kunnen brengen. Helaas voor Groningen keert Rudie van der Holst het komende seizoen niet terug in het net.

Voorlopig zijn er vijf Canadezen aangetrokken. De aanvallers Nahan Daly, Matt Tremblay, Kevin Lavallee en Mark Allen en verdediger Lucas Fransen. Tremblay krijgt de kans om in de eredivisie te bewijzen wat hij de afgelopen twee seizoenen in de eerste divisie heeft laten zien, de andere vier komen van verschillende niveaus in Noord-Amerika, waaronder de bij Nederlandse clubs populaire SPHL.

Veteraan onder de Nederlandse spelers
De rest van de selectie bestaat vooral uit jonge, Nederlandse spelers. Klaver-Jan Middelweerd, in het verleden actief voor Heerenveen, is met zijn 24 jaar de Nederlandse veteraan in de selectie van Andy Tenbult. Lucas Fransen is met 25 jaar de oudste speler in het team. Er gaat dus een jonge, frisse club op avontuur in de Nederlandse eredivisie. Het ontbreken in de voorlopige selectie van Juha Kaari is daarbij wel een gemis. De geboren Fin toonde zich de afgelopen jaren Ă©Ă©n van de meest trefzekere spelers in de selectie.

Dat hoeft zeker geen sollicitatie naar de laatste plaats in de competitie te zijn. Een groot deel van de ploeg kon vorig jaar in de Challenge Cup al proeven aan het hogere niveau en daar hield Groningen een aantal keer goed stand tegen ploegen uit de eredivisie. Overwinningen werden daarbij echter niet geboekt.

Felicitaties
Het is lastig te beoordelen hoe Groningen het komende seizoen zal presteren in de eredivisie. Waar Tilburg en Heerenveen zich versterkt lijken te hebben, betreden Nijmegen en waarschijnlijk Den Haag met een mindere selectie het ijs. Voor het Nederlandse ijshockey als geheel is het vooral belangrijk dat de ijshockeystad Groningen weer terug is op het hoogste niveau. Dat is een felicitatie waard aan de bestuurders, fans en sponsoren van de Grizzlies.