Trappers bat score 0 2 200309

10 augustus 200900:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Tilburg

Over 39 dagen begint het Nederlandse ijshockeyseizoen officieel met de strijd om de Ron Bertelingschaal. Tijd voor de jaarlijks terugkerende rubriek De Tussenstand. In de tweede aflevering een analyse van de ontwikkelingen rond de onttroonde landskampioen Tilburg Trappers.

Tilburg Trappers is al jaren dé stabiele factor in het Nederlandse ijshockey. Vrijwel altijd de selectie als eerste op orde, vrijwel altijd de langste voorbereiding op het nieuwe seizoen en vrijwel altijd meespelend om de prijzen. De huidige zomer verloopt echter wat anders dan gewoonlijk, minder evenwichtig.

Het begon met een openlijke ruzie met Eindhoven over het feit dat deze club in de ogen van Trappers de contracten met enkele uit Tilburg afkomstige talenten voortijdig verlengde. Daarna was er met diezelfde club een botsing over Diederick Hagemeijer en vertrok ook spelmaker Bob Teunissen richting Eindhoven.

Langjarige Trappers-spelers Dennis ten Bokkel en Jeffrey van Iersel stapten over naar Geleen en clubicoon Peter van Biezen bekritiseerde de technische leiding over onder meer het aantrekken van Doug Stienstra voor de play-offs afgelopen seizoen. De lange zoektocht naar een nieuwe coach en het afhaken vanwege familie-omstandigheden van de gecontracteerde Mark Adamek droegen daar ook nog aan bij.

Intussen lijkt de rust weer helemaal teruggekeerd. Trappers heeft afgelopen seizoen ook helemaal niet zo'n slecht seizoen gedraaid. Onvrede over een seizoen waarin de finales om het landskampioenschap en de beker werden gehaald geeft aan hoe de club de afgelopen jaren gewend was geraakt aan successen. Met een nieuwe coach, een nieuwe teammanager en een vernieuwde selectie gaat Trappers in de nieuwe jaargang proberen weer een trede hoger te eindigen in de verschillende competities.

In het doel lijkt het wel goed te zitten. Ian Meierdres geldt al enkele jaren als het grootste goalie-talent in Nederland en verlengde zijn contract. Het is de bedoeling dat hij komend jaar meer speeltijd krijgt, dan de afgelopen twee jaar. Billy Thompson heeft nooit echt kunnen overtuigen als eerste goalie. Zijn vervanger heet Yukata Fukufuji, die ooit een keer uitkwam voor de LA Kings en al enkele jaren een vaste keuze is in de ECHL.

In de defensie hebben Rody Jacobs, Stanislav Nazarov en Bjorn Willemse allemaal hun contract verlengd. Nazarov heeft zijn Nederlandse paspoort binnen, terwijl Willemse lijkt af te zien van een nieuw buitenlands avontuur. Nieuw in de defensie is Kory Scoran, die de afgelopen drie jaar voor Idaho Steelheads in de ECHL speelde. Hij komt op voorspraak van de nieuwe coach Mark Pederson en lijkt een solide aanwinst. Het team van Trappers telt voorlopig nog maar vier verdedigers, waardoor verdere versterking nog noodzakelijk lijkt. Don Nichols staat voorlopig niet op het verlanglijstje van Tilburg, terwijl Niko Suoraniemi en Max van Lieshout naar andere clubs in Nederland zijn vertrokken.

Aanvallend verraste Tilburg met het aantrekken van Brian McGarry. De Canadees speelde afgelopen seizoen niet professioneel, maar legde in de twee seizoenen daarvoor gemiddeld zo'n beetje een doelpunt per wedstrijd binnen bij Geleen. Ook nieuw is Josh Liebenow, een speler die de afgelopen jaren zowel in de Tweede Bundesliga in Duitsland als in de ECHL makkelijk het net wist te vinden. Of zij het supertrio Desmet, Monych, Smit, samen goed voor meer dan 350 punten, kunnen doen vergeten is echter nog maar de vraag.

Daryl Bat en de in Tilburg nog altijd bijzonder populaire international Casey Vanschagen verlengden hun contracten. Dat geldt ook voor Peter van Biezen, die een voor Nederlandse ijshockeybegrippen uniek contract tekende, dat hem voor zes seizoenen aan Tilburg bindt. Verder moeten spelers uit de eigen opleiding als Jeroen van den Broek, Mark Donders en Ritchie van Hulten meer verantwoordelijkheid krijgen. Robbert Marcelis keerde bovendien wel terug uit Eindhoven.

Daarmee staat er bij Trappers ondanks alles toch weer de basis voor een solide selectie. Bovendien kan de ploeg zowel in verdedigend als in aanvallend opzicht nog wel wat versterking gebruiken. Als het seizoen begint, weten we waarschijnlijk alweer een heleboel meer over de kansen van Tilburg in de nieuwe jaargang. In ieder geval begint Tilburg weer als eerste met de voorbereiding. Eind augustus worden in Engeland al de eerste oefenwedstrijden gespeeld.