4 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Trappers

Een kleine twee maanden voor het begin van het nieuwe ijshockeyseizoen zijn er al veel dingen duidelijk rond het Nederlandse ijshockey. Er zijn echter ook nog volop vraagtekens IJshockey.com kijkt naar de ontwikkelingen tot nu toe deze zomer. In de eerste aflevering aandacht voor landskampioen Tilburg Trappers.

appers is traditioneel altijd de club die zijn selectie het eerst op orde heeft en zoals gebruikelijk werd al begin juni duidelijk gemaakt hoe de selectie eruit gaat zien. Toch zijn er dit jaar meer vraagtekens dan de afgelopen jaren het geval was. Zo is het nog steeds niet helemaal duidelijk of topscorer en spelmaker Doug Stienstra er nog een seizoen in Noord-Brabant aan vastknoopt.

Ook is het nog een vraagteken hoe Trappers het gat in de defensie door het vertrek van Bjorn Willemse naar Frankrijk gaat opvangen, alsmede het stoppen van Simon de Wit. Stienstra, De Wit en Willemse waren belangrijke spelers in het Tilburgse team dat twee jaar achter elkaar het kampioenschap binnenhaalde. Het is dan ook de algemene verwachting dat Trappers de komende periode nog met spelersnieuws gaat komen.

Voorlopig zijn er vier nieuwkomers in de selectie van de ook al gebleven succescoach Larry Suarez. Opvallendste speler in die lijst is doelman Billy Thompson, die liefst vier seizoenen in de American Hockey League speelde en zelfs heel voorzichtig aan de NHL mocht ruiken. Op papier een meer dan waardige vervanger voor de indrukwekkende Paolo Colaiacovo. Afgelopen jaar speelde Thompson overigens in de ECHL. Het betekent wel weer een jaar op het tweede plan voor Nederlands toptalent Ian Meierdres.

De Canadezen Taggart Desmet en Matt Smith heeft Trappers vervangers voor Mike Lalonde en Brendon Bernakevitch binnengehaald. Desmet is een handige, grote forward die vorig jaar bij de Idaho Steelheads in de ECHL op een gemiddelde van meer dan een punt per wedstrijd liep. Matt Smith maakte vorig jaar zijn profdebuut in de ECHL en geldt vooral als een specialist op de powerplay. Een speler op ieder niveau tot nu toe veel punten meepikte. De vierde nieuwkomer is Ritchie van Hulten, die terugkomt na een uitstapje van een jaar in Amsterdam.

Defensief kan Trappers weer leunen op de betrouwbare Tony Bergin en Stanislav Nazarov en de in de Nederlandse competitie standaard uitblinkende Don Nichols. Ook knopen Rody Jacobs en Jeffrey van Iersel er weer een jaar aan vast. Enkele spelers uit de eigen jeugdopleiding staan bovendien te dringen om eindelijk een echte kans te krijgen in de eredivisie. Of Ă©Ă©n van hen echter het vertrek van Willemse al kan compenseren is nog de vraag.

Aanvallend blijft de makkelijk scorende Daryl Bat bij Trappers, terwijl ook internationals Peter van Biezen, Bob Teunissen en Casey Vanschagen bijtekenden. Het stoppen van Simon de Wit en het mogelijke afhaken van Doug Stienstra slaan echter twee grote, ervaren gaten in de offense. Trappers heeft echter al aangekondigd opties te hebben voor het geval Stienstra inderdaad stopt of elders gaat spelen. Dit zal dan ongetwijfeld een extra import zijn.

appers is twee maanden voor het begin van de competitie al een flink eind op weg, maar zal nog moeten bijtanken om de hoge verwachtingen na twee enorm succesvolle seizoenen opnieuw waar te kunnen maken.