20 september 202419:19
Door Danny Micola von FĂĽrstenrecht
Bijna op het moment dat de laatste puck van het seizoen stopt met glijden op het ijs, start de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Spelers doen dat allemaal op hun eigen manier, vaak na een korte periode van rust. Voor coaches en begeleiders, scheidsrechters en bestuurders geldt dat niet. Die hebben geen rustperiode. Die zetten direct de knop om en richten de blik vooruit. Ze doen dat niet zo maar. Dat gebeurt op basis van een gedegen evaluatie van het afgelopen seizoen. Wat ging goed? Wat moeten we behouden? Wat kan anders? Wat moet anders? Wat zijn onze middelen daarvoor?
De verschillende staven van al onze nationale teams hadden zo’n gezamenlijke evaluatie-dag in juni. Dat leidde op het gebied van coaching, organisatie, materiaal en medische begeleiding tot allerlei verbeteracties voor komend seizoen. Zo gaat bij voorbeeld de medische staf van de nationale teams beginnen met een medisch volgsysteem van de spelers om ze mentaal en fysiek zo goed mogelijk te begeleiden.
De eredivisie is in diezelfde periode gestart met een werkgroep. Een werkgroep die gaat werken aan voorstellen om de kwaliteit en de marketing van de eredivisie de komende jaren stapsgewijs te ontwikkelen en te verbeteren. Een leuk eerste herkenbaar succes is het nieuwe eredivisie logo.
In diezelfde periode is een nieuwe opzet voor de bekercompetitie gemaakt, met Inventum Technologies als sponsor die ons hopelijk de komende jaren blijft ondersteunen.
Para-ijshockey is formeel sinds juni onderdeel van IJshockey Nederland, een historische stap. Bij de Ron Berteling Schaal zal dit ceremonieel worden bevestigd.
Ook voor de vakantie is een aantal nieuwe afspraken geregeld in onze reglementen. Waardoor de verschillende competities eerlijker en voorzien van duidelijkere regels kunnen worden gespeeld.
We zijn een traject gestart met robotcamera’s in de stadions. Nodig voor de player safety committee, fijn om op afstand wedstrijden te kunnen bekijken en mogelijk heeft het ook nog mooie commerciële gevolgen.
De openbare aanklagers en de tuchtcommissie hebben ook teruggekeken op het seizoen en hebben concrete verbeterstappen geformuleerd, zodat ook dat proces steeds beter zal gaan.
Eind augustus was ook weer het traditionele scheidsrechters weekend. Ik was daarbij en was erg onder de indruk van de aanwezige mannen en vrouwen. Veel regels zijn weer veranderd en het spel lijkt sowieso niet meer op dat van bij voorbeeld 20 jaar geleden. Al die regels moeten de scheidsrechters kennen. Om te mogen fluiten moeten ze slagen voor een serieus en zwaar examen. Naast de vaak wat duidelijkere overtredingen als tripping en off-side is er een enorm grijs gebied. Dat gaat om interpretatie van die regels. Een interpretatie en beslissing die in fracties van secondes gemaakt moeten worden. Met tal van beelden van echte wedstrijdsituaties uit het afgelopen seizoen werden beslissingen van aanwezige scheidsrechters geëvalueerd. Om te leren. Om beter te worden.
En dat is Ă©Ă©n van onze belangrijkste principes. We willen werken in een veilige omgeving met fairplay en respect om samen te presteren, te evalueren, daarvan te leren en te verbeteren. Op alle aspecten van onze sport en niet alleen tijdens de voorbereiding. Maar continu want het is nooit af.
Ik wens ons allemaal een geweldig seizoen met tal van mooie ontwikkelingen!
Jan Hopstaken
Voorzitter IJshockey Nederland