NHL DEL kassel logo

14 november 200600:00

Door Remco

DEL Schlappschusse 14/11

Het Duitse ijshockey ligt momenteel stil vanwege de Deutschland-Cup in Hannover. Voor ijshockey.com een ideaal moment om een niveau lager te kijken en de stand van zaken te geven in de Tweede Bundesliga.

De Tweede Bundesliga bestaat net als de DEL uit veertien clubs. De nummers 1 tot en met 8 spelen de play-offs om de titel. Sinds dit jaar is het overigens niet mogelijk om te promoveren naar het hoogste niveau. Om de clubs in de DEL meer financiele zekerheid te geven, zal er geen promotie- en degradatieregeling zijn de komende seizoenen. Wel zijn er geruchten gaande dat de DEL uitgebreid zal worden naar wellicht zestien teams.

De koploper in de Tweede Bundesliga is Kassel Huskies. De ploeg degradeerde vorig jaar uit de DEL nadat ze in de play-downs met 1-4 verloren van Duisburg. Veruit de bekendste speler van Kassel is de Belgische verdediger Mike Pellegrims. De 38-jarige Belg moest afgelopen zomer vertrekken uit Düsseldorf en besloot om zijn carrière voort te zetten in de Tweede Bundesliga.

Sinds januari 2006 is Stéphane Richer als coach werkzaam bij Kassel. Richer kende als speler vele successen in Duitsland. Zo won hij als speler vier titels met Mannheim in de DEL, daarvoor speelde Richer drie seizoenen in de NHL voor onder andere Boston en Florida.

De topscoorder bij Kassel is de Canadees Shawn McNeil. De 28-jarige aanvaller speelde de afgelopen drie seizoenen nog bij Duisburg. Dit seizoen scoorde McNeil veertien maal in zeventien wedstrijden.

Kassel heeft een ruime voorsprong van negen punten op achtervolger Bremerhaven. Deze ploeg baarde opzien dit jaar door DĂĽsseldorf te vernederen in de achtste finale van de beker. De Fischtown Pinguins, zoals Bremerhaven ook wel wordt genoemd, won met 9-2 van de huidige nummer drie van de DEL.

Vlak achter Bremershaven staan Dresdner Eislöwen en Bietigheim Steelers. Beide ploegen staan op een gedeelde derde plaats met 32 punten. De bekendste speler van Dresden is ongetwijfeld Sergej Stas. De verdediger uit Wit-Rusland werd in 2003 nog kampioen met Krefeld. Bietigheim heeft ook een aantal spelers met ruime DEL-ervaring.

Op de vijfde plaats staat een treintje van vier ploegen met allen 28 punten: Landshut Cannibals, Schwenningen Wild Wings, Eisbären Regensburg en EV Landsberg 2000. Regensburg is net als Bremerhaven ook nog actief in de Duitse beker. In de kwartfinale mag Regensburg thuis spelen tegen Berlijn.

EHC MĂĽnchen valt samen met Grizzly Adams Wolfsburg met 25 punten net buiten de plaatsen die toegang geven tot de play-offs. Wolfsburg werd twee jaar geleden door de nationale bond teruggezet naar de Tweede Bundesliga ondanks winst op Kassel in de play-downs van de DEL.

Wolfsburg kan echter niet imponeren in de Tweede Bundesliga en bungelt teleurstellend al hele jaar rond de tiende plaats. Toch beschikt Wolfsburg over een aardige selectie met spelers zoals Chris Rogles, Lars Brüggemann en Jan Zurek. Rogles speelde maar liefst acht seizoenen in de DEL waarvan het grootste gedeelte voor de Kölner Haie. Jan Zurek is een Tsjechische aanvaller die al sinds 2000 voor Wolfsburg speelt. Zurek speelde in 2004 nog een uitstekend seizoen in de DEL. Dat seizoen kwam de Tsjechische aanvaller tot 18 goals en 18 assists terwijl zijn ploeg het hele jaar onderaan de ranglijst stond.

Vlak achter München en Wolfsburg volgen Moskitos Essen en ESV Kaufbeuren. Opvallend staan er wel twee spelers van Essen hoog genoteerd op de topscoorderslijst. Conny Strömberg staat zelfs bovenaan de lijst met 10 goals en 29 assists. Ploeggenoot Tyson Mulock staat op de derde plaats met 20 goals en 15 assists.

Op gepaste achterstand staan helemaal onderaan de staartploegen ETC Crimmitschau en Lausitzer FĂĽchse.