Hijs Selivanov intro

1 september 200900:00

Door Remco

Den Haag haalt drie topspelers

HYS Den Haag heeft vanavond drie nieuwe versterkingen gepresenteerd. Voormalig NHL-speler en DEL-ster Alexander Selivanov, Victor Ignatiev en Calle Johansson zijn het komende seizoen te bewonderen in De Uithof.

Vooral de komst van Alexander Selivanov is spectaculair te noemen. De 38-jarige Rus heeft een indrukwekkende staat van dienst met meer dan 400 wedstrijden in de NHL en zeven seizoenen ervaring in de DEL. Selivanov begon zijn lange carrière bij Spartak Moskou op het hoogste niveau in Rusland.

Na vijf seizoenen maakte Selivanov de overstap naar Noord-Amerika waar hij in zijn eerste seizoen al tot 43 wedstrijden kwam voor Tampa Bay Lightning. De 1.80 meter lange Selivanov bleef vijf seizoenen een vaste waarde in Tampa, zijn beste seizoen beleefde Selivanov in het seizoen 1995/1996 met 31 treffers en 21 assists. Na Tampa speelde Selivanov nog twee seizoenen voor Edmonton Oilers en één seizoen voor Columbus Blue Jackets. In totaal speelde Selivanov 472 wedstrijden in de NHL en wist maar liefst 123 goals en 117 assists te noteren.

In 2001 keerde Selivanov terug in Europa om in Duitsland te gaan spelen. Selivanov begon in de DEL bij Frankfurt Lions maar werd pas een superster bij Krefeld Pinguine. Selivanov haalde drie keer het All-Star team en werd in 2006 topscorer van de liga. Afgelopen seizoen speelde Selivanov voor Duisburg. Voor Duisburg kwam de Rus tot 18 treffers en 22 assists.

Selivanov krijgt in de Hofstad gezelschap van de Let Victor Ignatiev. De 1.92 meter lange Ignatiev is ook 39 jaar en heeft net als Selivanov ook in de NHL gespeeld. In totaal speelde de in Riga geboren Ignatiev twaalf wedstrijden voor Pittsburgh Penguins in het seizoen 1999-2000. De verdediger heeft naast de NHL ook ervaring op het hoogste niveau van Rusland, Duitsland, Oostenrijk en Italie. Afgelopen seizoen speelde de sterke verdediger voor Vienna Capitals in Oostenrijk.

Tenslotte komt ook de Zweed Calle Johansson de Haagse verdediging versterken. De 33-jarige Johansson heeft ruime ervaring op het een na hoogste niveau in Zweden. Daarnaast speelde Johansson vier seizoenen in de Tweede Bundesliga bij Duisburg, Essen en Bietigheim. In 2005 werd Johansson uitgeroepen tot beste verdediger van de Tweede Bundesliga en twee seizoenen geleden was de Zweed de topscorer onder verdediger met vijftien treffers.

Johansson speelde vier jaar geleden één seizoen in de Elitserien, het hoogste niveau van Zweden. Voor Timra IK kwam Johansson tot zes goals en zeven assists in vijftig wedstrijden. Vorig seizoen speelde Johansson voor Bolzano in Italie en liet twee goals en zeventien assists noteren voor de Foxes. In Bolzano was hij tevens ploeggenoot van Jamie Schaafsma en de andere Haagse aanwinst Victor Ignatjev.

HYS maakte op de supportersavond tevens bekend dat Tony Demelinne de club zal verlaten. Demelinne brak vorig seizoen definitief door en speelde een belangrijke rol in het behalen van de titel. De 21-jarige Hagenees debuteerde in april op een WK voor Oranje en gaat komend seizoen zijn geluk beproeven in de IHL. Demelinne gaat strijden voor een plek in de selectie van Dayton Gems. Deze ploeg keert na lange afwezigheid komend seizoen weer terug in de IHL.