24 oktober 200800:00

Den Haag klimt naar boven

HYS Den Haag boekte de vierde overwinning op rij. In de eigen Uithof was HYS de betere tegen koploper Amstel Tijgers. De Hagenezen versloegen Amsterdam met 5-2. Voor Amsterdam was het de eerste wedstrijd waarin geen punt werd gehaald.

HYS was vanaf het begin de bovenliggende partij. De 600 toeschouwers zagen net als dinsdag tegen Utrecht vanaf de eerste seconde al kansen voor HYS. Dit keer was het bij de tweede kans al raak. Een afstandsschot van de herstelde Robert Horak gleed door een woud van spelers achter goalie Jan MĂĽnster. Amsterdam kreeg ondanks het duidelijke Haagse overwicht in de vierde minuut wel een ideale kans om gelijk te maken. Een mooie combinatie van Kristjan Jefkins en Marcel Kars gaf Andre Gill een uitgelezen kans. Het vizier van Gill stond echter niet scherp zodat Tim Knudsen redding kon brengen. Knudsen speelde een ijzersterke partij tegen zijn oude ploeg en werd later uitgeroepen tot beste speler van de wedstrijd.

HYS verdubbelde de voorsprong halverwege de eerste periode. Jan-Jaap Natte vond vanachter het doel de geheel vrijstaande Jan Bohac die alle tijd had om aan te leggen: 2-0. Bohac was vanavond de beste Haagse aanvaller en bekroonde de avond met een goal en een assist.

In de tweede periode was het nog steeds HYS dat de betere ploeg was. Wel gaf Amsterdam wat meer partij. Het leverde twee enorme kansen op voor de bezoekers. Een inzet van Marcel Kars werd katachtig uit het doel getikt door Knudsen. Even later mocht Brian Hoogenraad alleen op diezelfde Knudsen afgaan maar de Amsterdamse aanvaller schoot de puck naast het doel.

Den Haag wist wel tweemaal te scoren. Captain Matt Korthuis maakte er in de 33e minuut 3-0. Drie minuten later kwam de thuisploeg met wat geluk op 4-0. Een houdbaar schot van Jan-Jaap Natte verdween tussen de benen door van MĂĽnster in het net.

Amsterdam wist dit keer niet een comeback te maken zoals twee weken geleden tegen Tilburg. Heel even kwam de spanning terug toen Marcel Kars de eerste Amsterdamse treffer maakte in de 44e minuut. Ook deze goal was gelukkig aangezien de puck een vreemde carambole maakte via de boarding waardoor Knudsen volledig uit positie was. Na 51 minuten deelde Den Haag de genadeklap uit met de mooiste treffer van de avond. Matt Reid en Jan Bohac gingen samen af op MĂĽnster en speelden samen op prachtige wijze de Duitse goalie uit. Reid mocht van Bohac het laatste tikje geven: 5-1. De late goal van Kristjan Jefkins zorgde voor de eindstand van 5-2.

IJshockey.com sprak na afloop van de wedstrijd met de Haagse captain Matt Korthuis. De Nederlands-Canadese aanvaller was tevreden over de geleverde prestatie: 'Dit was absoluut onze beste wedstrijd tot nu toe. In tegenstelling tot dinsdag wisten we vanavond ook beter om te gaan met de kansen. Vergeleken met vorig jaar zijn we een stuk sterker. Toen was het een komen en gaan van nieuwe spelers. Dit jaar is er meer stabiliteit en vormen we een hechter collectief.'

Korthuis kreeg aan het begin van het seizoen een onverwachte verrassing. De 27-jarige aanvaller werd benoemd tot aanvoerder: 'De nieuwe rol bevalt me uitstekend. Het was zeker een verrassing omdat Jan-Jaap Natte onze vaste captain was. Mijn vijf jaar ervaring in Nederland zal ongetwijfeld invloed op de keuze hebben gehad. Ik ken de competitie en een aantal spelers vrij goed.'

Zondag speelt Den Haag de tweede topper in en tegen Tilburg. Korthuis heeft hoge verwachtingen: 'Thuis hebben we voor aanvang van het seizoen nog verloren in een vriendschappelijke wedstrijd. Maar inmiddels staat er een ander Den Haag.'

De wedstrijd stond vanavond ook in teken van de solidariteit binnen het Nederlandse ijshockey. HYS haalde in totaal 2480 euro op voor Utrecht Dragons naar aanleiding van de diefstal afgelopen dinsdag.