17 mei 200800:00

Door [email protected]

Den Haag strikt De Bruyn

Brian de Bruyn is de nieuwe coach bij Den Haag. De Nederlands-Canadees coachte eerder al Heerenveen Flyers en won afgelopen seizoen het kampioenschap in de Italiaanse Serie A2. Forward Marcel Bruinsma tekende voor nog een jaar bij in de Hofstad.

De 53-jarige De Bruyn keert daarmee na bijna twee jaar in Italië weer terug naar Nederland. De voormalig bondscoach van Nederland coachte anderhalf seizoen Heerenveen Flyers, waar hij in december 2006 vertrok. In maart dit jaar won hij met SV Caldaro - een team uit een klein dorp - verrassend de Italiaanse Serie A2.

'HYS wil met De Bruyn meestrijden om de prijzen', zegt HYS voorzitter René van der Kooij. 'We willen dit seizoen een uitgebalanceerd team op het ijs zetten.' In voorbereiding op het seizoen organiseert Den Haag een trainingskamp in Tsjechië.

De Bruyn was in de jaren zeventig als speler een vaste waarde bij Heerenveen Flyers. Hij speelde in totaal 77 wedstrijden voor het Nederlands team, waaronder de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid.

Marcel Bruinsma tekende een contractverlenging in Den Haag. De 22-jarige Nederlands-Canadese forward speelde afgelopen seizoen voor het eerst in Nederland. Daarbij tekende hij in 37 wedstrijden voor 13 goals en 11 assists. Daarvoor speelde de aanvaller vier jaar in de British Columbia Hockey League.

Bruinsma heeft de beschikking over een Nederlands paspoort. Volgens de regels van de IIHF is hij na afloop van het seizoen 2008-09 speelgerechtigd voor het Nederlands team.

Eerder al maakte HYS bekend door te gaan met Robert Horak. Paul Vincent, Steve Howard, Doug Maciver, Anton Butochnov, Sami Heinonen (Frankrijk) en Lou DiMasi (stopt) keren zeker niet terug. Den Haag is nog in gesprek met Matt Korthuis en Jan Bohac.