Hys hecimovic close 0708

23 februari 200800:00

Den Haag trekt stand gelijk

Hijs Den Haag heeft de stand in de best-of-seven tegen Heerenveen op 1-1 gebracht. In een bijzonder aantrekkelijk duel scoorde John Hecimovic drie minuten voor tijd de winnende treffer.

De tweede wedstrijd tussen beide kemphanen had alle ingredienten voor een heerlijke avond ijshockey. Een goed gevulde Uithof met 1500 toeschouwers, twee gemotiveerde ploegen en een uitstekende Jean-Paul de Brabander als scheidsrechter. Het niveau van de wedstrijd was niet hoog maar het razende tempo en alle gebeurtenissen moeten een goed gevoel hebben achtergelaten bij de toeschouwers.

Den Haag had de eerste periode nodig om op gang te komen maar de Hagenezen toonden wel vanaf het begin veel strijd en energie. Matchwinnaar John Hecimovic vond dat niet meer dan logisch: ‘Na het verlies op dinsdag moest iedereen wel een stapje extra doen. En bij een wedstrijd in de play-offs is het niet meer dan normaal dat je alles geeft wat je hebt.'

Na een stormachtig begin met kansen voor beide teams greep Heerenveen na zeven minuten de leiding. Flyers deed dat met een wapen dat tegenstander Den Haag niet heeft. De verdediger John Gordon en Oriel McHugh zorgen tijdens powerplays constant voor dreiging vanaf de blauwe lijn. Net als in de eerste ontmoeting leverde dat in de Uithof wederom resultaat op. Met twee spelers van Hijs op de strafbank schoot McHugh de puck onberispelijk langs Sami Heinonen: 0-1.

Vlak na de Friese openingstreffer kreeg ook de thuisploeg kansen om te scoren met twee tegenstanders in de strafbank. De Haagse powerplay blijft echter een zorgenkindje. Captain Jan-Jaap Natte kreeg wel een schietkans nadat de puck terugsprong van de boarding. Natte stuitte op de man van de wedstrijd: Tim Kelleher. De 27-jarige Amerikaan blonk de gehele wedstrijd uit met prachtige en soms onmogelijke reddingen.

De 0-1 stand zou mede vanwege Kelleher blijven staan tot aan de eerste pauze. Den Haag was in de slotminuut nog dichtbij de gelijkmaker. Robert Horak raakte met een afstandsschot de buitenkant van de paal en een knappe solo van Paul Vincent strandde ook op Kelleher.

In de tweede periode liet Den Haag misschien wel het beste ijshockey van het hele seizoen zien. De Hagenezen bestormden bij vlagen het doel van Kelleher maar zonder veel succes. Omdat Heerenveen ook met enige regelmaat er gevaarlijk uitkwam, golfde het spel mooi op en neer. Halverwege de periode ontstond het eerste opstootje van de wedstrijd. Michael McCarthy ging in de ogen van Henrik Soderqvist te hard door op Heinonen en er onstond een kleine schermutseling. Vlak daarna lag de puck eindelijk achter Tim Kelleher. Een snelle tegenaanval werd door de lange Tsjech Jan Bohac afgerond.

Vlak na de treffer van Bohac kreeg Sami Heinonen het aan de stok met scheidsrechter de Brabander. De Finse goalie protesteerde op een dusdanig aggressieve manier tegen een slashing penalty dat de Brabander Heinonen terecht bestrafte met een misconduct van tien minuten.

John Hecimovic leek Hijs op voorsprong te kunnen zetten in de laatste minuut van de tweede periode. Een gestrand schot van Marco Postma kwam zomaar voor de voeten van Hecimovic die daarna op Kelleher af mocht schaatsen. Justin Bekkering lette echter prima op en met een snoekduik kon Bekkering nog net de puck wegtikken voordat Hecimovic aan wou leggen.

Na negen minuten in de derde periode brak de onrust pas echt los in de Uithof. Jeffrey Moor en Robert Horak deelden enkele tikken uit en ook internationals Matt Korthuis en Justin Bekkering waren bepaald niet vriendelijk tegen elkaar. Scheidsrechter de Brabander die de wedstrijd prima aanvoelde gaf de boosdoeners vier minuten de tijd om bij te komen in de strafbank. Vlak voor de scrimmage kreeg Jan-Jaap Natte overigens een prima kans. Natte schoot de puck ook hard en zuiver in de rechterbovenhoek maar Tim Kelleher tikte de puck richting de boarding.

Tijdens een Haagse powerplay die uit de vechtpartijen voortvloeide, kreeg uitgerekend Heerenveen de grote kans om op voorsprong te komen. Paul Vincent ging op de eigen blauwe lijn onderuit en Michael Nason mocht zo op Sami Heinonen afgaan. Nason verprutste de kans en Heinonen kon eenvoudig de inzet pareren. Erik Landman besefte na afloop dat dit soort kansen cruciaal zijn: ‘We hebben vandaag de paar foutjes bij Den Haag niet kunnen afstraffen en dat breekt je op. Ik vond dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren maar toch konden we niet brengen wat we afgelopen dinsdag wel deden.'

Drie minuten voor tijd viel alsnog de winnende en verdiende treffer voor Hijs Den Haag. Matt Korthuis bediende vanachter de goal John Hecimovic. De 23-jarige Canadees nam gretig gebruik van de kans en met een snelle polsbeweging schoot hij de puck onstopbaar in de rechterbovenhoek. Zelfs de geweldenaar in het Friese doel was kansloos. Hecimovic gaf de eer aan zijn teamgenoten: ‘Het enige wat ik hoefde te doen is de puck binnen te schieten. Marcel Bruinsma en Matt Korthuis verdienen alle eer voor dit doelpunt omdat zij keihard knokten om de puck in bezit te krijgen.'

Een late call tegen Den Haag wegens too many men on the ice zorgde nog voor een hectische slotminuut want Alex Andjelic haalde ook zijn goalie van het ijs. Het leverde echter geen treffer op voor Heerenveen en na het laatste fluitsignaal kregen beide ploegen het weer met elkaar aan de stok. Reserve goalie Ryan Grinnell van Heerenveen wisselde een paar tikken uit met Dennis Schreur maar uiteindelijk verdwenen beide teams toch in de kleedkamer. Erik Landman over de opstootjes: ‘Het wordt bijna gewoonte tegen Den Haag, in de laatste drie wedstrijden is er telkens weer wat aan de hand. Maar vaak blijft het bij wat duw-en trekwerk dus zoveel stelt het niet voor. Bovendien geniet het publiek elke keer van de ruzies. Laten we het maar houden op een gezonde rivaliteit tussen beide ploegen.'

De gezonde rivaliteit zal volgende week zaterdag worden hervat met de derde wedstrijd in Thialf, Heerenveen.