Hys korthuis lach 0708

30 december 200800:00

Den Haag wint beladen duel

HYS Den Haag heeft 2008 winnend afgesloten. De Hagenezen versloegen Tilburg met 5-3. Vooraf was er veel te doen om deze wedstrijd vanwege de incidenten tijdens de vorige ontmoeting.

Alle ogen in de Uithof waren natuurlijk gericht op Lance Monych. De Tilburgse aanvaller was het mikpunt voor het Haagse publiek dat Monych verantwoordelijk houdt voor de blessure van hun topspeler Jan-Jaap Natte. De hele wedstrijd door kreeg Monych fluitconcerten naar zijn hoofd. Het deerde Monych weinig want hij wist tweemaal te scoren. De rest van zijn ploeg was bepaald niet bij de les. Tilburg speelde slap en zat bijna geen moment in de wedstrijd.

Den Haag kwam snel op voorsprong. Een prima uitgespeelde aanval werd uiteindelijk binnen getikt door Cole Koidahl. HYS was vanaf het begin de sterkste ploeg maar wist de voorsprong niet uit te bouwen. Sven Bergman had de ondankbare taak om de beladen wedstrijden in goede banen te leiden. De ervaren scheidsrechter deelde veel straffen uit om zodoende wedstrijd niet te laten ontsporen. Bergman verdiende daarvoor een groot compliment ondanks dat beide ploegen het veelvuldig met elkaar aan de stok kregen in het verloop van de eerste periode.

Tilburg kwam uit het niets op gelijke hoogte na veertien minuten. Slordig puckverlies van Josh Mizerek leidde een Tilburgse uitbraak in. Trappers speelde het professioneel uit en Lance Monych mocht het laatste tikje geven. Den Haag zou toch de kleedkamer opzoeken met een voorsprong. Twee powerplaygoals van John Gordon gaven HYS de verdiende 3-1 voorsprong. Wellicht had die voorsprong een stuk groter moeten zijn maar goalie Billy Thompson speelde een prima wedstrijd voor Trappers.

Na de 66 strafminuten in de eerste periode, kwam de wedstrijd in rustiger vaarwater. De 3-1 voorsprong bleef lang op het bord staan totdat Tilburg plotseling tweemaal scoorde. HYS speelde een aantal minuten en dramatisch en zag Tilburg via Monych en Dennis ten Bokkel langszij komen. Daardoor leek Tilburg alsnog in de wedstrijd te komen maar enkele seconden later was het ‘momentum' voor Tilburg alweer verdwenen. Matt Korthuis schoot met een loeihard schot Den Haag op voorsprong. Het schot van de Haagse captain denderde via de binnenkant van de paal in het doel.

De flinke groep meegereisde Tilburgers hoopten op een sterke derde periode van Trappers. Die kwam er echter niet en de Haagse zege kwam nauwelijks meer in gevaar. Halverwege de periode gaf verdediger Duncan Dalmao zijn ploeg wat meer zekerheid. Met twee Tilburgers op de strafbank was het dit keer een vlammend schot van Dalmao dat Thompson kansloos liet.

HYS liep in de slotfase nog tegen veel straffen aan maar overleefde de benauwde laatste anderhalve minuut. Ondanks de nederlaag blijft Tilburg aan kop met achttien punten, tegenstander HYS volgt op één punt.