Grizzlies blanchard stare 0809

31 januari 200900:00

Door Remco

Derbys pas beslist in slotfase

Zaterdagavond was derbyavond in de Nederlandse eredivisie. Groningen Grizzlies werd kampioen van het Noorden door Heerenveen met 1-2 te verslaan. Amstel Tijgers had de grootste moeite met Utrecht Dragons maar kwam uiteindelijk toch winnend uit de strijd.

Heerenveen Flyers - Groningen Grizzlies

Groningen beleeft hoogtijdagen op dit moment. De ploeg won voor de vierde keer op rij en belandde daardoor op de vierde plek op de ranglijst. Tevens won Grizzlies voor de derde keer op rij de derby van het noorden. Toch zagen de mensen een sterk begin van Heerenveen in Thialf dat met 1500 bezoekers prima gevuld was.

De Friese bliksemstart leverde na zeven minuten een voorsprong. TJ Kelley schoot de puck buiten het bereik van goalie Mathieu Blanchard die in deze fase behoorlijk veel werk had en uit zou groeien tot man van de wedstrijd. Heerenveen verzuimde echter in de eerste periode de kansen te benutten en afstand te nemen van Groningen. Daardoor bleef Groningen in de wedstrijd en kwam het halverwege de tweede periode na een uitbraak op gelijke hoogte. Op aangeven van Danny Kerstholt en Zahir Hup was het verdediger Blair Tassone die Sjoerd Idzenga voor het eerst passeerde.

In de derde periode konden beide teams niet overtuigen. Uiteindelijk was het weer een snelle uitval van Groningen dat de wedstrijd besliste. Het voorbereidend werk kwam dit keer van Lance Morrison en Derek Bachynskil. De doelpuntenmaker en held van Groningen was verdediger Noel Coultice die zijn vijfde treffer van het seizoen noteerde.

Heerenveen kan het weekend nog goedmaken. De ploeg van Chris Eimers gaat zondag op bezoek in Nijmegen. Groningen speelt dan thuis tegen koploper HYS Den Haag.

Utrecht Dragons - Amstel Tijgers

Utrecht Dragons zal de rode lantaarn dit seizoen niet meer kwijtraken. Wel oogste de ploeg van Frank Versteeg deze week een hoop respect in de ijshockeywereld. Met een uitgedunde selectie wist Utrecht afgelopen week bijna voor een stunt te zorgen in Heerenveen. Zaterdagavond waren de Utrechters weer dichtbij een zege. Dit keer zag Utrecht tegenstander Amsterdam in het laatste kwartier de winst grijpen.

Utrecht kwam op voorsprong in de slotseconde van de eerste periode. De talentvolle Jimmy Smit bediende John Versteeg die zijn 21e goal van het seizoen wist te maken. Amsterdam stelt in de tweede periode al snel orde op zaken. Op aangeven van Eric Thomassian brengt Andreas Melin de Tijgers op 1-1.

Aan het begin van de derde periode komt Amsterdam ongelukkig op achterstand. Tijdens een powerplay voor Amsterdam breekt de stick van Alexander Hult. De puck belandde daardoor bij Jozef Kubricky die er zo vandoor kon en Jan Muenster wist te kloppen: 2-1. Een verrassende voorsprong die Utrecht uiteindelijk niet kon vasthouden. Vijf minuten na de shorthanded goal van Kubricky zette Eric Thomassian Amsterdam weer op 2-2. Daarna kregen de bezoekers nog een aantal uitgelezen kansen om de winst te grijpen maar goalie Matthew Ezzy bleek een brug te ver. Tot in de slotminuut Marcel Kars de puck klaarlegt voor de inkomende Alexander Hult. De Zweed wist eindelijk Ezzy te passeren en Amsterdam toch de drie punten te bezorgen.