23 april 200700:00

Door [email protected]

Detroit en Devils door

De Red Wings zijn door naar de volgende ronde. De Calgary Flames werden in dubbele overtime verslagen, om een zevende wedstrijd te vermijden. Ook New Jersey, San Jose en Buffalo zijn door naar de halve finales in de twee conferences.

De Red Wings begonnen sterk aan de serie tegen Calgary en namen relatief eenvoudig een 2-0 voorsprong. In eigen huis wisten de Flames via twee knappe overwinningen echter weer op gelijke hoogte te komen. Zaterdag herstelde Detroit in eigen huis de voorsprong weer, met een flinke 5-1 overwinning.

Maar zondag in Calgary ging het allemaal minder makkelijk. Aan het begin van de tweede periode kwam het thuisteam op voorsprong via captain Jarome Iginla, maar haalde daar het einde van de periode niet mee. In de 37e minuut trok Robert Lang de stand weer gelijk.

Uiteindelijk moest overtime uitkomst bieden, nadat er in de derde periode niet meer was gescoord. Dat het zover kwam hadden de Flames grotendeels te danken aan goalie Miika Kiprusoff. De Fin stopte 53 schoten, waar Calgary er zelf maar 21 afvuurde. In de hele serie kreeg de goalie maar liefst 255 schoten te verduren.

De Flames hadden de overtime zelfs nog kunnen winnen. In de 12e minuut van OT zag David Moss op de powerplay zijn schot via de helm van Dominik Hasek naast het doel verdwijnen.

Johan Franzen voltrok het vonnis in de vijfde minuut van de tweede overtime. Hij kreeg een cross-ice pass van Detroit captain Nicklas Lidstrom en vuurde een schot voorbij Kiprusoff.

Het was voor de Flames zondag sowieso al geen beste dag. Het team had een boete van 100.000 dollar gekregen voor de misdragingen van hun spelers tijdens de wedstrijd zaterdag. Coach Jim Playfair (what's in a name) had ook nog eens 25.000 dollar boete opgelegd gekregen. Backup goalie Jamie McLennan is voor vijf wedstrijd geschorst vanwege een slashing die hij vanuit de bank uitdeelde.

Detroit speelt in de volgende ronde tegen Dallas of Vancouver. Die twee teams spelen vanavond (maandag) hun zevende wedstrijd om de de serie te beslechten. Dallas dwong die beslissende wedstrijd zaterdag met een 2-0 zege af. De Stars wonnen alle drie hun wedstrijden met een shutout voor Marty Turco.

New Jersey - Tampa Bay
Ook de Devils kunnen zich opmaken voor de volgende ronde in de playoffs. Het team boekte onder leiding van Martin Brodeur zondag een 3-2 zege op Tampa Bay Lightning, voor een 4-2 overwinning in de serie.

De Lightning hadden vrijdag hun eigen glazen al ingegooid met een zeer matig gespeelde wedstrijd, die met 3-0 verloren werd. Zondag probeerde Tampa Bay het nog wel, maar het zat er simpelweg niet meer in.

New Jersey pakte in de eerste 22 minuten een 2-0 voorsprong via Brian Gionta en Brian Rafalski. Brad Richards bracht Tampa Bay in de zesde minuut terug op 2-1, maar tekenend voor de verhoudingen zette Gionta met zijn vijfde goal van de playoff-serie de marge weer op twee. Brad Richards verkleinde de marge weer door een goal in de 31e minuut, maar daarna hield het op.

Vier van de vijf doelpunten vielen zondag op de powerplay. Vincent Lecavalier en Martin St. Louis scoorden 11 van Tampa Bay's 14 doelpunten in de playoffs. Maar twee andere spelers in de selectie scoorden. Elke wedstrijd in deze serie is gewonnen door het team dat als eerste scoorde.

New Jersey ontmoet in de volgende ronde de Ottawa Senators, die vorige week al afrekenden met de Pittsburgh Penguins. De laatste playoff serie tussen New Jersey en Ottawa dateert van 2003, toen de Devils de Sens in zeven wedstrijden in de Conference Final versloegen.

Nashville - San Jose
De dure investering in Peter Forsberg heeft de Nashville Predators voorlopig alleen windeieren gelegd. Het team dat het verrassend goed deed in de competitie, is in vijf wedstrijden uitgeschakeld door de San Jose Sharks.

De Sharks wonnen afgelopen vrijdag de vijfde wedstrijd in de serie met 3-2. Daarmee ronden Joe Thornton en zijn teamgenoten de serie verrassend eenvoudig met 4-1 af. Maar laat de eindstand niet al te veel misleiden: de Sharks scoorden maar twee doelpunten meer dan de Predators.

San Jose mag het in de volgende ronde opnemen tegen Anaheim. De Ducks schudden vorige week Minnesota al van zich af met een 4-1 serie-zege.

Buffalo - NY Islanders
De Sabres wisten hun serie ook al afgelopen vrijdag af te ronden. Buffalo goalie Ryan Miller wist met een onwaarschijnlijke save in de slotseconden een comeback van de Islanders te voorkomen, waardoor de Islanders de golftassen uit de kast kunnen gaan halen.

Met nog twaalf seconden op de klok, een 4-3 stand en de Isles-goalie van het ijs wist Miroslav Satan door te breken en alleen op Miller af te gaan. Met een fraaie beweging zette hij de goalie buitenspel en had het lege net voor zich. Maar met een onwaarschijnlijke wanhoopsgreep wist Miller zijn handschoen nog tegen de ingeschoten puck te krijgen en duwde de schijf naast het doel. Hij stond op tijd weer overeind om de rebound van Alexei Yashin te stoppen.

De Sabres hadden in de laatste tien minuten hun comfortabele 4-1 voorsprong zien slinken tot 4-3 en het slotoffensief van de Islanders hakte er aardig in. In de derde periode vuurde New York 18 schoten af op het doe van Buffalo, terwijl de Sabres zelf maar tot vijf schoten kwamen.

Het was een hectisch einde van een spannende serie. Een serie die een stuk spannender was dan vooraf was verwacht. De Islanders, die zich in het laatste weekend als achtste wisten te plaatsen, maakten het de sterke Sabres nog knap lastig. Drie van de vijf wedstrijden werden met Ă©Ă©n doelpunt verschil beslecht.

Buffalo mag het in de volgende ronde opnemen tegen het andere team uit New York: de Rangers. Dat team schakelde vorige week met een clean sweep Atlanta uit.