5 juni 200800:00
Door [email protected]
Eigenlijk had Detroit de Stanley Cup maandag al in eigen huis willen winnen. Pittsburgh zorgde er in de derde overtime echter voor dat er nog een Game 6 moest worden gespeeld. In Pittsburgh voltrok Detroit het vonnis echter alsnog. De ervaring van de Red Wings speelde een belangrijk deel in de winst.
Brian Rafalski scoorde in de eerste periode, waarna Valtteri Filppula de bezoekers in de tweede doorgang op 2-0 zette. Evgeni Malkin verkleinde de marge met een powerplay goal in de 36e minuut, maar Henrik Zetterberg maakte er 3-1 van aan het begin van de slotperiode. Een powerplay goal van Marian Hossa maakte het met 87 seconden te gaan nog spannend. In een hectische slotfase hield Detroit het net echter schoon.
De Red Wings hadden wat geluk bij de winnende goal van Zetterberg. De Zweed werd belaagd door Sergey Gonchar en schoot snel op doel. Fleury leek de puck te stoppen en een aantal spelers maakte zich al op voor een faceoff. Maar de puck viel los en rolde richting doellijn. Fleury liet zich er bovenop vallen, maar duwde daarbij de puck over de goallijn. Scheidsrechter Marc Joanette stond in perfecte positie om de goal toe te kennen.
Captain Niklas Lidstrom mocht als eerste de Stanley Cup omhoog houden. Daarmee werd hij de eerste in Europa geboren captain die dat ooit deed.
Henrik Zetterberg kreeg na afloop de Conn Smythe Trophy als playoff MVP. De Zweed werd in 1999 pas als 210e speler gedraft. Slechts één andere speler buiten de top 100 draftpicks won ooit de Conn Smythe: Ron Hextall in 1987. Zetterberg is pas de tweede European die de prijs in ontvangst neemt. Zijn voorganger was teamgenoot Niklas Lidstrom in 2002. De 27 playoff-punten van Zetterberg zijn een nieuw record voor de Red Wings. Sidney Crosby kwam op hetzelfde aantal uit.
Chris Osgood eindigde het seizoen als de onwaarschijnlijke held van Detroit. De goalie nam het in de eerste ronde over van de ineffectieve Hasek en was fenomenaal.
Lord Stanley's Cup gaat voor de elfde keer in zijn geschiedenis naar Detroit. De Red Wings wonnen de felbegeerde prijs eerder al in 1936, 1937, 1943, 1950, 1952, 1954, 1955, 1997, 1998 en 2002.
Tags
Buitenlands nieuws