18 november 200700:00

Door Joep Meijsen

Devils en Grizzlies onderuit

Geleen en Heerenveen hebben beiden hun eerste wedstrijd in de competitie in winst omgezet. Eaters kwam pas in de tweede periode op gang, maar zette uiteindelijk Groningen met 3-8 opzij. Flyers had in eigen huis tegen Nijmegen genoeg aan twee powerplay-goals.

Groningen leek in eigen huis tijdens de eerste periode op weg naar een verrassing tegen Eaters Geleen. Danny Kerstholt en Kevin Lavallee kwamen tot scoren namens de ploeg uit het hoge Noorden, waar het team uit het verre Zuiden alleen een treffer van Brian McGarry tegenover kon zetten. Geleen kon in de eerste periode geen vuist maken, vooral ook omdat de ploeg tegen vier straffen opliep, waaruit Groningen overigens maar één keer tot scoren kwam.

Het was Lambert Keulen die vroeg in de tweede periode voor de gelijkmaker zorgde, waarna de Geleense motor op gang kwam. Steve Farrer (2) en Jamie Visser trokken het initiatief naar zich toe, wat in de derde periode werd voortgezet. Bij een voorsprong van 2-6 wisselde de Geleense coach Uli Egen zelfs zijn doelman Kalousek in voor het jeugdige talent Quentin Cuijpers, die zo toch nog aan wat speelminuten komt.

Intussen tilde Brian McGarry zijn doelpuntenaantal voor de wedstrijd naar vier, terwijl ook Jeffrey Mens tot scoren kwam. Namens Groningen sloeg Kevin Kuipers zijn slag binnen een minuut na de goalie-wissel bij Geleen. McGarry zit nu op het onvoorstelbare totaal van 23 goals in dertien wedstrijden en dat zonder de Challenge Cup op de statistieken van spelers in de Nederlandse competitie te verhogen. McGarry heeft acht doelpunten meer dan de nummer twee op de lijst, Brendan Bernakevitch.

Heerenveen en Nijmegen maakten er niet bepaald een show van in Thialf. Flyers had weliswaar het betere van het spel, maar slaagde er maar moeizaam in afstand te nemen van de Devils. Nijmegen profiteerde van een defensief aanzienlijk meer gedisciplineerde wedstrijd dan op vrijdag, waarbij gesteund kon worden op een sterke Casper Swart. De ploeg van speler-coach Rob Meanchoff slaagde er echter niet in offensief voldoende een vuist te maken om een stuntje te bewerkstelligen. Tim Kelleher pikte de shut-out op voor Heerenveen.

De wedstrijd was de eerste in het kader van een uitwisselingsprogramma van Nederlandse scheidsrechters met Hongarije. Daarbij krijgen Nederlandse officials de mogelijkheid wedstrijden te leiden in het land der Magyaren en maken de leidsmensen uit dat land de gang naar Nederland. De scheidsrechter en één linesman waren actief.

Twee door het leidende trio toegekende powerplays werden Nijmegen Devils fataal. Vroeg in de tweede periode was het Alexander Ivanov die profiteerde van een interference-call tegen Nick de Jong, terwijl Michael McCarthy voordeel trok uit een tripping-call tegen Steve Benedetti. Het waren de enige twee goals van de wedstrijd. Flyers heeft vanwege het Europacup-weekeinde van Trappers slechts één wedstrijd deze week.

Zij kunnen nu in Leeuwarden beginnen aan de voorbereiding op hun halve finaleserie tegen Den Haag. Thialf is vanwege de World Cup Shorttrack niet beschikbaar de komende week. Nijmegen heeft een weekje vrij alvorens de competitie wordt voortgezet.