NHL kovalev allstar09

27 januari 200900:00

Door [email protected]

Doelpuntfestijn bij All-stars

De jaarlijkse All-star wedstrijd is wederom een doelpuntenfestijn geworden. De spelers van de Eastern conference wonnen de wedstrijd ten koste van hun collega's uit het westen. Alex Kovalev was de held van de avond en werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler.

Verdedigend valt er weinig te zien, maar meestal zijn er doelpunten te over. Ook dit jaar was geen uitzondering. De sterren uit het oosten wonnen de 57e editie van de NHL All-star wedstrijd met 12-11. De uitslag van dit jaar is nog net geen record. In 2001 werd maar liefst 26 keer gescoord.

Alexei Kovalev ging met een Honda SUV naar huis; de forward van Montréal werd tot de meest waardevolle speler van de avond werd uitgeroepen. De Rus scoorde twee doelpunten tijdens reguliere speeltijd via breakaways. De enige andere speler die twee goals wist te noteren was Martin St. Louis. Bijna kon Kovalev een hattrick noteren maar de paal zat hem tweemaal in de weg. Voor de speler van de ‘Habs' was het sowieso een speciale avond. Hij speelde een thuiswedstrijd in Montréal voor een uitzinnig publiek en hierbij was hij tevens de eerste all-star captain van de Montréal Canadiens sinds Larry Robinson.

De speler was zelfverzekerd begonnen aan de wedstrijd. Al vóór de wedstrijd liet hij optekenen dat hij zou worden uitgeroepen tot meest waardevolle speler. ‘Ik ging er voor, het is als een droom die werkelijkheid wordt', aldus de aanvaller. De auto die Kovalev won wordt overigens verkocht en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Het hele weekend in het teken van het 100 jarige bestaan van de ‘Habs'. Meerdere malen werd de wedstrijd stilgelegd gedurende face-offs om oude helden te eren.

h012422A.jpg De avond werd - zoals altijd- gedomineerd door de offensieve spelers. Voor het eerst sinds 2000 werd een straf genoteerd. Montréal Canadiens verdediger Mike Komisarek werd in overtime voor hooking met twee minuten bestraft. Iets wat de ploeg uit het oosten bijna fataal kon worden. Gelukkig voor de Eastern Conference werd er niet gescoord tijdens dit unicum. Voor de rest was de avond geheel gewijd aan het demonstreren van aanvallend talent.

De mooiste goal van de avond werd gemaakt door Evgeni Malkin. De Rus passeerde goalie Niklas Backstrom door de puck eerst door zijn eigen benen te halen om vervolgens de zwarte schijf achter de goalie in het net de schieten. De wedstrijd ging redelijk gelijkmatig op. De spelers van de Western conference leken af te stevenen op een minieme overwinning, totdat Florida Panthers verdediger Jay Bouwmeester vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de ploeg uit het oosten langszij wist te brengen. Hierna werd het toch nog even spannend voor beide teams die geen van beiden wilden verliezen.

Ondanks de powerplay in overtime en enkele goede kansen voor beide teams werd na de 11-11 niet meer gescoord. Het waren uiteindelijk penaltyshots die voor de beslissing moesten zorgen. Alex Ovechkin liet van zich spreken en maakte het beslissende doelpunt.

Voor de spelers en fans was het dit jaar weer een geslaagde editie. Ook voor center Vincent Lecavalier was het bijzonder. De speler uit Montréal - die voor de Tampa Bay Lightning uitkomt - kreeg een ovatie van het publiek ondanks dat hij géén punt liet noteren. Hij wordt hardnekkig achtervolgd door transfergeruchten en heel Montréal hoopt dat hij binnenkort voor de lokale trots gaat spelen.

Verdediger Sheldon Souray vond dat alles in de wedstrijd zat. ‘Een penalty, een powerplay, mooie reddingen - in die overtime zat alles wat je maar wilt wensen', liet de speler van de Edmonton Oilers optekenen.

Volgend jaar wordt er géén All-star wedstrijd gespeeld vanwege de Olympische winterspelen in Vancouver, Canada.

-> Highlightreel 2009 NHL All Star wedstrijd (Youtube High Quality)