Emperors caig slapshot

13 april 200700:00

Door Joep Meijsen

Doorstart failliet Nijmegen

Nijmegen Emperors heeft het faillissement aangevraagd voor één van zijn BV’s. Aanleiding is een boete van veertigduizend euro voor het opstellen van vijf spelers zonder werkvergunning bij de start van het ijshockeyseizoen 05/06. Ook andere ijshockeyclubs zouden om deze reden boetes hebben ontvangen.

Dat meldt dagblad De Gelderlander vanmorgen. Volgens algemeen directeur Ron Wolf van de Nijmeegse eredivisionist staat het voortbestaan van de club niet op het spel. ‘Dit is geen ramp. We gaan een doorstart maken. Triavium en andere crediteuren merken hier niets van', zegt hij in de krant.

Volgens de arbeidsinspectie betreft het een standaardboete van achtduizend euro per werknemer. ‘Dan maakt het niet uit of het een bouwvakker, verpleegster of profsporter is. De werkgever, in dit geval de ijshockeyclub, heeft zonder tewerkstellingsvergunning mensen laten werken', stelt de woordvoerder. De club kan wel in beroep gaan, maar dan moet het bedrag toch vantevoren worden betaald. Dat is volgens Ron Wolf niet op te brengen voor de club.

De boetes stammen van het begin van het kampioensseizoen van Emperors en betreft de Sport BV die de ijshockeyactiviteiten regelt. Deze is eigendom van een andere BV, die weer eigendom is van een derde BV. De laatste twee bedrijven blijven gewoon bestaan, waardoor het voortbestaan van het Nijmeegse ijshockey moet zijn gewaarborgd.

Het faillissement past in een inmiddels lange reeks van financiële problemen in het Nijmeegse ijshockey. Begin jaren negentig ging Flame Guards Nijmegen op de fles, dit gebeurde eind jaren negentig ook met opvolger Nijmegen Tigers, terwijl de club onder dezelfde naam aan het begin van deze eeuw ook met een faillissement te maken kreeg. Daarnaast werd de club nog enkele keren met noodgrepen overeind gehouden. Alleen begin deze eeuw miste Nijmegen een seizoen eredivisie-ijshockey.

Emperors eindigde afgelopen seizoen op de vijfde plaats, waardoor de play-offs werden gemist. Ook bleef het publiek massaal weg uit het Triavium. Daardoor komt de boete financieel op een heel verkeerd tijdstip. Wolf: ‘Het was een moeizaam seizoen. De andere schulden zijn te overzien, maar zo'n bedrag lukt niet. Een faillissement was overmijdelijk.' Welke andere ijshockeyclubs een bezoek hebben ontvangen en welke boetes zijn opgelegd is op dit moment niet bekend.